SG.hu

Az Apple az EU nyomására módosítja a böngészőválasztó képernyőjét

Az Apple tovább módosítja az Európai Unió digitális piacokról szóló törvényének (DMA) való megfelelésre vonatkozó megközelítését: a cég újabb változtatásokat jelentett be, és újratervezett böngészőválasztó képernyőket mutatott be, amelyek „még ebben az évben”, a mobil szoftverplatformok 18-as verziójával érkeznek az iOS és az iPadOS rendszerekre.

A finomított böngészőválasztó képernyők a felhasználók számára egy eszköztárat biztosítanak majd. Az emberek közvetlenül kiválaszthatnak majd egy böngészőt, amely aztán a lista tetejére kerül. Egy másik változás, hogy a felhasználóknak végig kell majd görgetniük az elérhető böngészők teljes listáját, az adott országban elérhető 12 legjobb böngészőt véletlenszerű sorrendben megjelenítve. Valamivel több információ is megjelenik majd böngészőnként - az Apple az App Store termékoldaláról veszi át az alkalmazás szövegét. Amint a felhasználó megerősíti a választást, ha olyan alapértelmezett böngészőt választott, amely már a telefonján van, az alkalmazás azonnal megnyílik, és megjelenik egy értesítés, amely megerősíti, hogy mostantól ez az alapértelmezett böngésző. A böngésző alkalmazás ikonja automatikusan felváltja a Safarit. Ha a felhasználó olyan alapértelmezett böngészőt választ, amely még nincs a készülékén, akkor a megerősítés pillanatában automatikusan megkezdődik a letöltés. A letöltés befejezése után a szoftver automatikusan megnyílik, és egy megerősítő értesítéssel közli, hogy mostantól ez az alapértelmezett böngésző.

Egy másik, potenciálisan nagyobb változás, hogy a választási képernyő valószínűleg gyakrabban fog megjelenni, mivel az Apple minden olyan eszközön megjeleníti, ahol egy iOS vagy iPadOS felhasználónak a Safari az alapértelmezett - és nem csak egyszer egy felhasználónak. Jelenleg, ha egy felhasználó frissített az iOS 17.4-re, a választóképernyő csak akkor jelenik meg, amikor a felhasználó először megnyitja a Safarit a készülékén. De amint a felhasználók frissítenek az iOS 18-ra - és ha a Safari az alapértelmezett böngészőjük - újra megjelenik a választóképernyő. Ha egy új készülékre áttérnek, amelyen még mindig a Safari az alapértelmezett, akkor ismét megjelenik a választási lehetőség.

Emellett az Apple bejelentette az EU-s felhasználók számára az alapértelmezett alkalmazásokat érintő változásokat, többek között egy új központi beállítást, ahol megtekinthetik az összes elérhető alapértelmezett alkalmazás listáját. A mobilplatformok további frissítései során - amelyek nagy részét még idén tervezik - az Apple közölte, hogy a listát a telefonszámok tárcsázására, az üzenetek küldésére, a szöveg fordítására, a navigációra, a jelszavak kezelésére, a billentyűzetekre és a hívás spamszűrőkre vonatkozó új alapértelmezett beállításokkal bővíti. (A navigációs és fordítási alkalmazások alapértelmezett beállításait 2025 tavaszára tűzték ki).


Még ebben az évben az Apple azt is lehetővé teszi, hogy több alapértelmezett alkalmazása törölhető legyen az uniós felhasználók számára - köztük az App Store, az Üzenetek, a Fotók, a Kamera és a Safari. A felhasználók képesek lesznek újra letölteni minden olyan alapértelmezett szoftvert, amelyet az App Store-ból vagy az alkalmazás telepítési szakaszának beállításában törölnek (abban az esetben, ha feltehetően már nem rendelkeznek az Apple áruházával a készülékükön).

Tehát a változtatások nagy része még ebben az évben érkezik, bár az Apple nem akarta közölni a pontos bevezetési dátumot. Úgy tűnik, hogy mindezekkel a jelenlegi böngészőválasztó képernyő kialakításával kapcsolatos kritikákra kívánnak reagálni, amelyek miatt a felhasználóknak túl nehéz a Safari böngészőről való váltás, és ez a DMA értelmében nem teljesíti a szélesebb körű felhasználói választási kötelezettségeket. Az Apple-nek, mint a páneurópai rendelet által kijelölt kapuőrnek, számos olyan módon kell megnyitnia mobil ökoszisztémáját, amely az EU reményei szerint fokozza a versenyt és a fogyasztók választási lehetőségeit - a szabályok be nem tartása esetén szigorú (a globális éves forgalom akár 10%-át is elérő) büntetésekkel fenyegetve.

Az EU márciusban indította el az Apple ellen az első DMA-vizsgálatokat, amelyek során többek között a böngészőválasztó képernyő kialakítását és a szélesebb körű felhasználói választási kötelezettségeket vizsgálták. Azóta a DMA-t végrehajtó Európai Bizottság előzetes megállapításokat tett közzé egy másik, az Apple-t érintő vizsgálatról, amely az Apple App Store-jára vonatkozó szabályokkal kapcsolatos. Az Apple reméli, hogy ez az új módosítási csomag elegendő lesz ahhoz, hogy az EU kéréseit egy teljes körű jogsértés megállapításának (és az ezzel járó súlyos bírság kockázatának) kockázata nélkül megoldja. A DMA mozgásteret ad a Bizottságnak arra, hogy elfogadja a kapuőrök által javasolt korrekciós intézkedéseket az aggályok megoldására anélkül, hogy a teljes végrehajtási eszköztárához kellene folyamodnia, mivel a szervezet arra törekszik, hogy a rendelet gyors eredményeket hozzon.

A Bizottság még márciusban, amikor bejelentették az Apple-t érintő első DMA-vizsgálatot közölték, hogy aggódnak a DMA-kötelezettségeknek való megfelelés miatt: „(i) a végfelhasználóknak lehetővé kell tenni, hogy könnyen eltávolíthassanak bármilyen szoftveralkalmazást az iOS-en, (ii) könnyen megváltoztathatják az alapértelmezett beállításokat az iOS-en, és (iii) a felhasználókat olyan választási képernyőkkel kell ösztönözniük, amelyeknek ténylegesen és könnyen lehetővé kell tenniük számukra, hogy alternatív alapértelmezett szolgáltatást, például böngészőt vagy keresőmotort válasszanak az iPhone-jukon”. „A Bizottság aggódik amiatt, hogy az Apple intézkedései, beleértve a webböngésző választóképernyőjének kialakítását, megakadályozhatják a felhasználókat abban, hogy valóban éljenek az Apple ökoszisztémáján belüli szolgáltatásválasztási lehetőségükkel, ami ellentétes a DMA 6. cikkének (3) bekezdésével” - tette hozzá akkor a Bizottság.

Azóta az EU az iPadOS-t is „alapvető platformszolgáltatásnak” minősítette a DMA értelmében - ezért az Apple változtatásai mindkét mobilplatformjára vonatkoznak. Az újságíróknak a DMA legutóbbi módosításairól tartott tájékoztatóján az Apple szóvivője elmondta, hogy véleménye szerint a változtatások eloszlatják az Európai Bizottság aggályait. Lea Zuber, a Bizottság szóvivője megerősítette, hogy az EU választási kötelezettséggel kapcsolatos vizsgálata még mindig folyamatban van az Apple ellen. "A DMA-ban nincsenek jogorvoslati lehetőségek, de a kapuőrök és a Bizottság együtt dolgoznak a megfelelőségi megoldásokon” - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!