Berta Sándor

300-800 dollárba kerülhet majd a Surface

A Microsoft első embere igyekezett véget vetni a találgatásoknak a cég új tábla PC-inek áraival kapcsolatban. Emellett kifejtette, hogy töretlenül hisz a Windows 8-ban.

Steve Ballmer a The Seattle Times hasábjain mesélt többek között a Surface táblagépek árazásáról. Kijelentése szerint a felszereltséget és a funkciókat tekintve nagyon versenyképes termékük van és hiszi, hogy a legtöbb ember nem tartja a kelleténél drágábbnak az iPad készülékeket. Amennyiben a táblákat olcsóbban kínálják a gyártók, akkor joggal merülhet fel a felhasználókban az, hogy az adott eszközök kevesebbet tudnak, mint a vetélytársaik. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy ha mondjuk valaki egy 7 collos tábla PC-t, például egy Kindle-t használ, akkor az illető aligha azon készíti el a házi feladatát, arra a célra is ugyanis a Kindle nem elég jó. Persze ez még nem jelenti azt, hogy egy könyvet sem lehet elolvasni rajta.

"Amennyiben most megnézzük a piacot, akkor látható, hogy az optimális árazás a 300 és 700-800 dollár között mozog" - emelte ki a Microsoft vezetője a táblák kapcsán. Mindez azt jelentheti, hogy a Windows RT-t futtató Surface-modellek kerülhetnek majd 300 dollárba, míg az x86-os processzorokra épülő változatok 700 és 800 dollár közötti összegbe. Ugyanakkor a vezető konkrét összegeket továbbra sem volt hajlandó megnevezni.


A konszern vezérigazgatója az interjúban kitért a Windows 8-ra is, ami szerinte a Microsoft életében a legjelentősebb esemény a Windows 95 bemutatása óta. Az "szándékos véletlen", hogy az idén gyakorlatilag az összes Microsoft-termékből új verzió jelenik meg. Ballmer kitért a kérdés elől, hogy mi történik, ha a Windows 8 mégsem lesz akkora siker, mint amire számítanak, ehelyett azt magyarázta, hogy jövőre arra számítanak az elemzők, hogy világszerte kereken 400 millió PC-t adnak majd el és ebben komoly szerepe lesz az új operációs rendszernek is. Ugyanakkor tény, hogy egyre nehezebb megállapítani, hogy mi számít PC-nek és mi táblagépnek, mindenesetre a Windows 8 szerinte egy fantasztikus termék.

Az elmúlt hónapokban megjelentek olyan hírek, hogy 600-800 dollárba, illetve 770-1600 euróba kerülhetnek a június közepén bemutatott Surface tábla PC-k. Tim Coulling, a Canalys elemzője úgy nyilatkozott, hogy a Surface táblagépek túl drágák lesznek ahhoz, hogy a társaság jelentős piaci részesedést szerezhessen. A helyzetet súlyosbítja, hogy a készülékeket kizárólag a Microsoft boltjaiban lehet majd megvásárolni és ez aligha lesz elég a sikerhez. Éppen ezért az eszközök ugyanolyan bukott termékek lehetnek, mint a Zune; az új táblák aligha szorongathatják majd meg az Apple iPad termékeit, éppúgy, ahogy a Zune is esélytelen volt az iPod ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DrFantastikus #66
  • narumon #63
    Melyik 50e forintos kínai tablet veri le hardverben az ipadot? Nem nagyon láttam még ilyet. (De jó, hogy már Surfasz cikknél is itt tartunk)
  • narumon #62
    Nohát lehet, hogy csak én nem találkoztam olyan 20e forintos tablettel ami egyáltalán csak normálisan működött. Még az 50e forintos kategóriában is jellemző hogy a betekintési szög szar, a színek mosottak, a GPU valami szánalom, a burkolat recseg-ropog. Jobb esetben lehet vele játszani, rosszabb esetben szaggat rajta egy komolyabb játék.
  • sanyicks #59
    mi az 50e forintos kínai cucc ami hardverben leveri az ipad2-t az túlárazott, de az ipad2 nem? Ja hát ezt megmondják a fórumon simán... a hasonló alma hívők. Bár valószínüleg nem használtak ipadon kívül semmit csak mondják.
  • Komolytalan #58
    iPad2 meg Galaxy tab után mondom ezt. Az iPad2 jobb, de dolgozni az is fos. Játszani meg ugyanolyan jó a 20eFt-s is.
  • narumon #57
    Felével egyetértek, másik felével nem. A 20e forintos kínai gagyi csak annak megfelelő aki nem fogott még normális táblát és nem is érti, hogy miről szól az egész. Aki ilyen olcsó tablettel próbálkozik az szokta utána leginkább mondani, hogy a tablet komolytalan és semmire sem való. Én sok tabletet próbáltam már, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy van pl 40-50e forintért kínai tablet aminek sokan örülnek, holott ha reálisan nézzük iszonyatosan túlárazott, felét sem éri mert semmit nem tud. Ennyiből jobb külföldi forumon is tájékozódni, hogy ott le is írják, hogy 50e forintos tabletet használok, de használtam már ipad-et is - hát ég és a föld.
  • Komolytalan #56
    Nincs azon mit megnézni - a tabletta előnye a laptoppal szemben hogy utazás közben is kényelmes, ágyban is kényelmes, mindenhol kényelmes. Ha már egér meg monitor meg billentyűzet kell ahhoz, hogy használható legyen, akkor arra szerintem pont nem kényelmes. Szóval komoly munkára továbbra se való, szórakozni meg el lehet vele. Csak ha már szórakozásról beszélünk, akkor arra ott a 20eFt-s kínai gagyi, ami nyilván gyengébb mint a 800 USD-s Win8-as csoda, de mondjuk 10x annyi játék van rá, vagy kicsit több.
  • Zoli007 #55
    Nézd meg az alapfeltevésed, köszönöm.
  • Komolytalan #54
    Csak azt nem értem ezen mi olyan meglepő. Eljátsszák ugyanazt, mint amit anno a tabletes flash playerrel eljátszottak - szépen megírták ARM-ra a plugint, berakták böngésző alá, aztán rájöttek hogy:
    - Ez de k.rva lassú masina!
    - Bazmeg, ezen nincs egér kurzor!
    - A picsába - mouse over/out esemény se!
    - És milyen kib.szott pontatlan a tapimapi kijelölés az egérhez képest...

    Eltelt 2-3 év, aztán megvilágosodtak, hogy tabletre saját felületet kell készíteni. Úgy néz ki M$-ék még a folyamat elején járnak.
  • Komolytalan #53
    Oszt ha már dokingba qrom be, akkor nem teljesen tökmind1 hogy egy i7-es ultrabookot rakok bele, vagy egy atomos tablettát? Mert súlyban van közte mondjuk 700g - annyit tán még el bírok cipelni.