MTI

Hiányoznak a kiberhadviselés nemzetközi szabályai

Hiányoznak a kiberhadviselés nemzetközi szabályai, pedig ma már országok is támadják egymást informatikai eszközökkel - mondta Kovács László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tudományos és nemzetközi dékánhelyettese egy keddi sajtótájékoztatón.

Az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alkalmából, szeptember végén tartandó konferencia előzetes budapesti tájékoztatóján a professzor elmondta: már 30-40 évvel ezelőtt megjelentek olyan katonai eszközök, amelyek informatikai összeköttetésben álltak egymással; az ezek elleni egyik első támadás az izraeli-arab háborúkban történt - fűzte hozzá. Manapság már óriási a függőség az információs infrastruktúrától, így egy esetleges támadás esetén nem is kell elfoglalni egy adott országot, hiszen kívülről is meg lehet bénítani az áramellátását vagy közlekedési hálózatát.

Kovács László hangsúlyozta: ezért nagy szükség van ezen a területen a kormányzati koordinációra, amely törvényeket hoz és ezeket végre is hajtatja. Hozzátette, hogy Magyarországon ősszel születhet meg a kibervédelmi törvény. Az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) elnevezésű, kétnapos konferenciát szeptember 25-én és 26-án tartják a "Kiberhadviselés mint a jövő egyik legnagyobb kihívása" - nemzetbiztonság és informatikai biztonság szeptember 11. tanulságai alapján címmel.

A rendezvényre, amelyen 70 program lesz, több mint 2000 embert várnak - mondta Keleti Arthur főszervező.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Aki elhiszi, hogy egy haboruban (be) vannak (tartva a) szabalyok, az hulye.