MTI

Észtország kiberhadsereg létrehozását fontolgatja

Észtország fontolóra vette egy számítógépes szakemberekből álló katonai alakulat felállítását, hogy hatékonyan tudjon fellépni az állami létesítmények ellen irányuló jövőbeni kibertámadások esetén.

Mint Jaak Aaviksoo védelmi miniszter az NPR amerikai közszolgálati rádiónak adott interjúban elmondta, az ország számára rendkívül fontos, hogy egy tényleges nemzeti szükséghelyzetben - mint amilyen 2007 elején a feltehetőleg Oroszországból indított és a kormány honlapját ért hekkertámadás is volt - rendelkezésre álljon egy "ütőképes kiberhadsereg".

A Tallinn által a világ első számítógépes hadműveletének nevezett virtuális offenzíva azután történt, hogy az észt főváros központjából eltávolítottak egy szovjet háborús emlékművet, a "bronzkatonát", ami rendkívül heves - egy ember életét is kioltó - összetűzésekhez vezetett az orosz ajkú lakosság és az észtek között. Aaviksoo rámutatott: a szobor elmozdítását követő számítógépes támadás, mely megbénította a minisztériumok, politikai pártok, újságok és bankok internetes oldalait, "összehangolt kísérlet volt a kormány destabilizálására".

Észtország az internet lakossági alkalmazása terén élen jár a világban, a lakosság 80 százaléka pénzügyi műveleteit a világhálón át bonyolítja. A védelmi szaktárca vezetője az informatikusok sorkötelezettsége kapcsán elmondta: ez "egy lehetséges opció", amire vonatkozóan egyelőre még nem született törvény. Aaviksoo ugyanakkor hozzátette, hogy az észt védelmi szövetségen (Kaitseliit) belül már most létezik egy olyan önkéntesekből álló egység, amely hétvégente rendszeresen végez hekkertámadások elleni védelmi gyakorlatokat.

A "kiberhadsereg" létrehozásával Észtország úttörő lenne a világon. A balti országban jelenleg sorkötelezettség van érvényben, a sorköteleseket háború esetén hívják be katonai szolgálatra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!