SG.hu

4000 katonai rádiót vesz Magyarország

Hende Csaba honvédelmi miniszter és norvég partnere, Espen Bart Eide védelmi miniszter jelenlétében írták ma alá Oslo-ban a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal, valamint a Kongsberg Defence and Aerospace norvég hadiipari vállalat közötti - katonai URH rádiók beszerzéséről és szállításáról szóló - 2003-ban megkötött szerződés módosítását.

A módosítás értelmében a jelenleg hatályos szerződésmódosításban meghatározott darabszámú rádiómennyiség hátralévő részét a korábbinál kedvezőbb ütemezéssel szállítja majd a norvég fél, így a - változatlan mértékű - magyar fizetési kötelezettségek hosszabb időtávon, arányosabban oszlanak majd el. A magyar hadfelszerelési igényeknek megfelelő számú eszközök utolsó darabjainak szállítása és az utolsó részletek kifizetése a szerződésmódosításban foglaltak szerint 2018-ban lesz.

A megrendelt rádiók darabszámának és a szerződés összegének változatlansága melletti futamidő hosszabbítás hónapokon át tartó tárgyalássorozat eredménye. A megállapodás egyben megnyugtató lezárása a két ország és a szerződő felek hosszú évek óta húzódó jogi és diplomáciai vitájának. (A norvég fél korábban pert indított a Honvédelmi Minisztériummal szemben, amelyet a tárca 2011 őszén nyert meg, miután a választott bíróság elutasította a Kongsberg 27 millió eurós követelését.) A szerződés módosításával egyidejűleg - a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Kongsberg által megkötött ellentételezési megállapodás módosításával - a norvég fél kötelezettséget vállal arra, hogy munkahelyteremtés és a hadiipar fejlesztése céljából másfél éven belül egy javítóbázist hoz létre a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló ArmCom hadiipari Zrt. bázisán.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a szerződés aláírását megelőzően kétoldalú megbeszélést is folytatott partnerével, Espen Bart Eide norvég védelmi miniszterrel, akivel megvitatták a regionális együttműködés kérdéseit, értékelték a chicagói NATO-csúcs eredményeit, a NATO parancsnoki rendszer átalakítását, valamint szót ejtettek a NATO afganisztáni szerepvállalásának jövőjéről is.

z eredeti szerződést a céggel még az első Orbán-kormány idején Szabó János honvédelmi miniszter kötötte harminchatmilliárd forint értékben. A megállapodás értelmében kilencezer katonai URH-rádiót kellett leszállítania a norvég cégnek. A készülékről később kiderült, alkalmatlan arra, hogy hadrendbe állítsák. A szerződést Szekeres Imre szocialista honvédelmi miniszter módosíttatta, így az eredetileg megrendelt kilencezer helyett négyezer rádió szerepelt csak benne. A Kongsberg végül beperelte az államot, a pert azonban a választott bíróság előtt elveszítette. A döntés miatt huszonhétmilliárd forint maradhat a honvédségnél, a cég ugyanis körülbelül ennyit szeretett volna behajtatni a tárcán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • COOLancs #2
    Egy 2003-as szerződéshez Hendének annyi köze van mint az MH-nak egy valódi hadsereghez. Ahogy megjönnek mehetnek a raktárba. Még szerencse hogy nem nagyon lesznek éles helyzetbe használva, mert 10 év alatt minden elavul, pláne ha távközlési elektronikáról van szó.
  • halgatyó #1
    Sokáig éljen a mi drága okos Hende Csaba elvtárunk!
    Azt a 4ezer darab rádiót ha ráaggatják mind a 4 honvédünkre, akkor fejenként ezer darab rádiót kell majd cipelniük. Ollllyan combizmuk lesz, hogy felrúgják a Chucknorrist, meg az összes ellenséget.
    Nagyhatalom leszünk!