MTI

Drónokat vásárolna az osztrák hadsereg

Pilóta nélküli felderítő repülőgépek vásárlását tervezi az osztrák hadsereg, és a drónokat akár a határőrizetben is bevethetőnek tartja.

A gépek felhasználási területe a katasztrófa-elhárítás, lavinaomlások, a külföldi békefenntartó missziókban részt vevő osztrák csapatok védelme, de ha a belügyminisztérium kéri, akár a határtérség megfigyelése is lehet - mondta Norbert Darabos védelmi miniszter Kismartonban (Eisenstadt) az APA osztrák hírügynökség szerint újságírók előtt. Az alkalmazás során az emberi jogok nem sérülnének, és nem "fürkésznék ki" az emberek magánéletét - mondta. Hangsúlyozta, hogy fegyverrel nem szerelnék fel az eszközöket, és hogy "egész más dimenzióról" van szó, mint az amerikai hadsereg Pakisztánban végrehajtott fegyveres bevetésein.

Az osztrák katonák a vasfüggöny lebontása után több mint húsz éven át, külön törvény felhatalmazása alapján úgynevezett határőrizeti segédszolgálatot végeztek az osztrák-magyar és osztrák-szlovák határ térségében. A schengeni övezet bővítése után már csak járőrözésre szorítkozó, a rendőrség munkáját segítő feladat tavaly decemberben ért véget. Darabos szavai szerint a bűnelkövetések száma azóta öt százalékkal nőtt Burgenlandban, a felderített esetek aránya 56-ról 50 százalékra csökkent. A védelmi miniszter szerint a rendőrség "nem a megfelelő mértékben" vette át a feladatokat. Gondoskodni kell arról, hogy megfelelő számú rendőr legyen Burgenlandban - vélekedett. A hadsereg korábbi segédszolgálata során is alkalmaztak kamerával felszerelt helikoptereket, a drónok ezzel összevetve kevésbé költséges megoldást jelentenének - mondta. A beszerzés összegét mintegy kétmillió euróra tervezik.

A Profil című osztrák hetilap hétfői kiadásában írt arról, hogy a hadsereg régóta tervezett reformjára vonatkozó javaslatokat kidolgozó minisztériumi munkacsoport azt a változatot találta a legkedvezőbbnek, amely a hagyományos területvédelmi feladatok helyett belföldön a katasztrófa-elhárításra, külföldön pedig nemzetközi válságkezelési feladatokra összpontosítana. Jelentősen csökkentenék a hagyományos területvédelmi eszközöket és a légi elhárítás eszközállományát. A minisztérium emellett szorosabbra vonná az együttműködést a szomszédos országokkal. A lap úgy tudja, ebből a célból Darabos június közepére cseh, szlovák, magyar, horvát és szlovén kollégáját tanácskozásra hívta Bécsbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!