MTI

Nyoma veszett Tajvanon egy hadihajóra telepített laptopnak

Eltűnt egy katonai titkokat tartalmazó laptop Tajvan egyik hadihajójáról - jelentették be a szigeten hétfőn.

A rakétanaszádra telepített hordozható számítógépnek akkor veszett nyoma, amikor a hajó Tajvan legnagyobb haditengerészeti bázisának, a déli Csojing (Tsoying) városának kikötőjében horgonyzott a múlt hónapban. A haditengerészeten belül lefolytatott nyomozás során nem tudták megállapítani, hogy miképpen kelhetett lába az értékes információkat tartalmazó laptopnak. A nyomozást átvette a katonai ügyészség - derült ki az illetékes szóvivő hétfői nyilatkozatából, aki azt is elismerte, hogy a kérdéses időszakban a bázison a személyzet ellenőrzésében "voltak bizonyos hibák".

Mint kiderült, a laptop tulajdonosa egy magánvállalkozó, de gépét csatlakoztatták a hajó kommunikációs rendszeréhez. Egy tajvani védelmi folyóirat szerkesztője, Erich Shih, akit a South China Morning Post című hongkongi lap idéz, úgy nyilatkozott, hogy ha a számítógép Peking kezébe kerülne, igen érzékeny kommunikációs kódokhoz és kapcsolódó rakéták adataihoz jutna hozzá. Ellenzéki törvényhozók ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy bár tudomásuk szerint a gépen nem voltak "érzékeny" katonai titkok, mégsem volna szerencsés, ha az a szárazföldi Kína birtokába kerülne.

A tajvani haditengerészet 2010-ben állította hadrendbe az egységet, amelyhez a szóban forgó hajó is tartozik. A tíz hajó mindegyike "lopakodó technológiával" van felszerelve, ami jelentősen csökkenti a radarok általi észlelhetőségüket. A hajók 150 kilométer hatótávolságú rakétákkal szerelhetők fel. A múlt hónapban olyan hírek láttak napvilágot, hogy Tajvan első ízben telepített a szigetre olyan - 500 kilométer hatótávolságú - cirkálórakétákat, amelyek képesek elérni a szárazföldi Kína délkeleti partvidékeinek katonai bázisait, kilövő állásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #3
    akkor most már értem, hogy az usa miért rendelte a napokban a Csendes-óceánra a flottája nagy részét
  • torreadorz #2
    És ezt ki nem szarja le? Ez csak papiron van igy, és pont annyi köze van a valósághoz mint a magyar gazdasági csodának.
    Tajvan (avagy Kinai köztársaság) viszont elismeri önmagát mint szuverén ország és szerinted hiába Kina része, gyakorlatilag Kinának ott nincs semmiféle fennhatósága.

    Hivatalosan csak ezért nem ismerik el:
    "A KNK nem hajlandó diplomáciai kapcsolatokat fenntartani olyan országokkal, amelyek elismerik a Kínai Köztársaságot, így a világon alig két tucat olyan ország van, amely elismeri önálló államnak, a többi ország nem hivatalos kapcsolatot ápol vele"

    Arról nem beszélve hogy nem hivatalosan meg élvezi a teljes USA hadsereg támogatását.
  • Dluinet #1
    Tajvan Kína része, még az USA és az ENSZ szerint is, immár több mint 40 éve.
    Itt van azon országok listája, akik Tajvant külön országként ismerik el:
    Belize
    Burkina Faso
    Dominikai Köztársaság
    El Salvador
    Gambia
    Guatemala
    Haiti
    Holy See
    Honduras
    Kiribati
    Marshall-szigetek
    Nauru
    Nicaragua
    Palau
    Panama
    Paraguay
    São Tomé és Príncipe
    Salamon-szigetek
    St Lucia
    St Kitts és Nevis
    Saint Vincent és a Grenadine-szigetek
    Szváziföld
    Tuvalu