Gyurkity Péter

A belépő szint felé közelít a Sony Mobile

Miközben a nemrég megalakult mobilrészleg karcsúsít, és Svédországból Japánba helyezi át főhadiszállását, három gyártóval karöltve a belépő szint kínálatát gazdagítanák. A komponensek gyártói a hagyományos mobilok felé fordulnak.

A Sony Mobile hivatalos közleményben jelentette be, hogy a svédországi Lund városából Tokióba helyezik át a cég központját, ezzel egy időben pedig 15 százalékkal csökkentik az alkalmazottak számát. Mindez a korábban megkezdett átalakítás és átszervezés részeként történik, a tervek szerint pedig újragondolják mindhárom fontos létesítményük (Lund, Tokió, Peking) szerepét és feladatait.

A cég három tajvani gyártóval (Foxconn, Arima, Compal) fog össze annak érdekében, hogy minél több belépő szintű készüléket tudjanak piacra dobni. Teszik ezt azért, mert a második negyedévben ismételten csökkent a részesedésük, a leszállított 7,4 millió példány nem volt elég a pozíció javításához (jellemző, hogy Japánban is csak 8 százalékot értek el az okostelefonok körében), bár az idei évben mintegy 50 százalékkal növelnék a tavalyi eredményt, összesen mintegy 34 millió telefont leszállítva. A Foxconn már elkészítette az Xperia Tipo változatot, a másik két partner a jövő év első felében mutatja be az újabb példányokat, amelyek kivétel nélkül 200 dollár alatti áron lesznek elérhetők.


A lundi központ bejárata - a svédeknél nem jó a hangulat

Az okostelefonok komponenseit gyártó vállalatok ezalatt egyre nagyobb figyelmet fordítanak a hagyományos mobiltelefonok területére, mivel az utóbbi időben csökkentek az előbbi szférából érkező megrendelések. A nevesebb okostelefon-gyártók jóval kevesebb alkatrészre tartottak igényt, ezért a komponenseket készítő piaci szereplők a helyi és az úgynevezett white-box gyártók felé fordulnak. Itt is van még bőven esély a további növekedésre, hiszen az idei évben leszállítandó mintegy 600 millió okostelefon a teljes piac egyharmadát teszi majd ki, a következő időszak új szállítmányain pedig nagyjából fele-fele arányban osztoznak majd a hagyományos példányokkal.

A tajvani cégeknek elsősorban az okoz gondot, hogy az okostelefonok szegmensét egyre inkább a két nagy, az Apple és a Samsung uralja, míg az ő legfontosabb partnereik (Nokia, RIM, Motorola, Sony) nem igazán tudnak lépést tartani a fenti párossal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zord01 #9
  Azon gaztettek után, amit a kedvenc márkámmal a Sonyericsson-nal tettek, javaslom a Sonynak, hogy ne a belépő szint felé közeledjen, hanem az eltűnés felé.
  A Sony mint telefon gagyi volt régen is, és gagyi most is. Az Ericsson húzta ki őket a csávából, cserébe ők jól tönkre vágták a márkát a Cybershoot Walkman szétválasztás erőltetésével, az új termékeik meg valahol a hányinger és a vicc határán egyensúlyoznak.
 • kvp #8
  "a szinte mindegyik telefon egybeházas ( nokia, iphone, htc etc )"

  A sony-k pont nem. Az en telefonom is kibir egy hetet, ha nem internetezek rajta, csak telefonnak hasznalnalom. Meretre pont akkora mint a regi ericsson t20-asom, csak teljes meretu kijelzo van rajta es full qwerty alul. Pont befer az ingzsebembe a headset-tel egyutt es szabvany leszedheto hatlapja van rendes kiveheto aksival, tehat meg cserelgetni is lehet.

  ps: Napokban kellett egy elte-s project miatt ahol besegitettem egy android-os telefont osszekotnom egy robottal, lehetoleg az audio port-on keresztul, mert mas nem volt. Kiderult, hogy a rendelkezesre allo keszulekekbol csak az en sony-m volt valodi sztereo, a tobbi vagy siman mono vagy fixen keresztbe kevert sztereo, tehat szoftmodemnek nem igazan jo. Kenytelen voltam differencialis helyett egycsatornas modulaciot hasznalni. A vicc az, hogy kiderult a korabbi sajat barkacsolashoz hasznalt veletlenszeruen kivalasztott egyik ceges teszt telefonom (samsung galaxy s 2) high end-nek szamit es az elte-s teszt keszulekek kozott egy sincs, pedig a kozepkategorias sony-hoz kepest nem tul jo. A lenyeg az, hogy a sony jo minosegu telefonokat gyart es raadasul elfogadhato aron, csak valamiert nem nyerik el az emberek tetszeset. Pedig meg sima telefonnak is jok, sok mas android-os keszulekkel szemben.
 • errorista #7
  a szinte mindegyik telefon egybeházas ( nokia, iphone, htc etc )
 • Yodafon #6
  Nemtom mit aggódnak Sonyék az ablakgyártás is hoz valamennyi pénzt a konyhára.
 • Bannedusermail #5
  Kaptam egy sim kártyát, amivel családon belül orrba-szájba ingyen lehet telefonálni, kellett egy teló. Egy régi nokiát (6021) találtam hozzá, hogy majd veszek majd egy új telót, addig jó ez, és egy hétig bírta (pedig legalább hat éves már), a zsebben jobban elfért, nem böszme nagy okosteló... és hát úgy döntöttem, hogy sokkal praktikusabb, mint akármelyik új telefon.
 • zola2000 #4
  Veszel egy sima telefont, olvasol tesztet, aminél a hangminőséget dicsérik azt veszed meg + pénzért szinte mindegyik telefonba lehet venni erősebb akkumulátort.
 • TheCunami #3
  Igen a belépő szintet és adok zöld plecsnit
 • errorista #2
  a kép a belépőszintet ábrázolja?
 • ProgServ #1
  Abban lehet ráció, ha telefont gyártanak!

  Úgyértem amivel jobbára telefonálni lehet, de jó minőségben. Valami könnyű teló 1 hétig bírja 1 töltéssel, legyen olcsó, mert azt viszik a népek mint a cukrot és legyen jó a minősége.

  Nem kell droid rá, meg Xenon vaku, meg semmi...csak legyen egy jó telefon.
  Én vennék.