Berta Sándor

A Toshiba nem készít Windows RT-s táblát

A japán vállalat váratlanul bejelentette, hogy még nem dob piacra Windows RT-t futtató tábla PC-ket. A döntés egyelőre átmeneti, kérdéses, hogy az eszközök mikor kerülnek a boltokba.

A Bloomberg BusinessWeek gazdasági portál arról számolt be, hogy a gyártó jegelte korábbi terveit és mégsem lesz elérhető a Windows RT-s táblagépe. Eric Paulsen, a cég szóvivője azzal indokolta a lépést, hogy bizonyos alkatrészekből hiány van és a folyamatos ellátási problémák késedelmeket okoznak. A társaság a közeljövőben az Intel processzoraira épülő modellekre akar összpontosítani, de folyamatosan vizsgálni fogja a Windows RT-s készülékekben rejlő lehetőségeket és amennyiben megfelelőek lesznek a körülmények, akkor visszatér a piacra.


Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mely alkatrészek hiánya hátráltatta a Toshiba Windows RT-s táblájának a piacra dobását, így a szakértők csak találgatnak. Mindenesetre valószínűbbnek tűnik, hogy szoftveres probléma áll a háttérben, legalábbis erre utalt Twitter-bejegyzésében Patrick Moorhead elemző, aki a Toshiba bejelentése után azt írta, hogy az alkatrészhiány helyett inkább a meghajtóprogramok okozhattak nehézségeket a Toshibának. Úgy tűnik, hogy a gyártók nem képesek kihozni az ARM architektúrákon alapuló chipekből a remélt teljesítményt, s mindez negatív hatással van a felhasználói élményre. Mindebből az következik, hogy egyelőre csak olyan táblagépekre kerül majd a Windows RT, amelyek az Nvidia Tegra 3 chipjére épülnek.

Márciusban ismertté vált, hogy kizárólag a nagyobb gyártók, az Acer, az Asus és a Lenovo tervezik ARM processzorral ellátott Windows 8-as táblagépek piacra dobását. A legtöbb vállalat ugyanis attól tart, hogy az ARM CPU-ira épülő eszközök nem lesznek képesek megfelelni a felhasználók elvárásainak, túlzottan lassúak lesznek. Már akkor úgy tűnt, hogy a Dell, a Hewlett-Packard és a Toshiba kizárólag olyan termékeket akar bemutatni, amelyek az Intel platformjaira épülnek. Marlene Somsak, a HP szóvivője ezt júniusban meg is erősítette. A Toshiba áprilisban három táblát is bejelentett, s mindegyik az Nvidia Tegra 3 platformra és az Android 4.0 operációs rendszerre épült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Én Ki Más #30
    NO COMMENT
  • lordsithlord #29
    A VIA jelenleg az ARM alapokon csinál leginkább procikat mobil eszközökbe, illetve az ITX eszközök megjelenésével bejelentették asztali gépekbe szánt, elég erős 2 és 4 magos procijaikat.
  • coolbboy83 #28
    Azt nem tudom a VIA hová lett az utóbbi időben... A chipjeik szarok! Legalábbis sok az volt...
  • Papichulo #27
    Amiket en emlitettem, azok terveznek is x86 CPU-kat, a TSMC az csak gyart, de ilyenbol tobb is van:

    "Manufacturing-only of x86-processors designed by others

    GlobalFoundries (manufactures processors for AMD)
    IBM (manufactures processors for ZF Micro and VIA; discontinued production for NexGen and Transmeta)
    TSMC (manufactures processors for AMD and VIA; discontinued production for Transmeta)" - http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_x86_manufacturers

    A lenyeg, hogy NEM ketszereplos a piac!
  • errorista #26
    x86 alapon: http://en.wikipedia.org/wiki/X86#Other_manufacturers

    mondjuk én inkább a tervező kifejezést használnám
  • errorista #25
    a TSMC gyárt x86-64 profikat.
  • Papichulo #24
    Intel, AMD, VIA

    Nem az elso dolog amiben hianyos a tudasod ;)
  • lordsithlord #23
    Akkor kérném a 3. gyártó nevét, mert x86 alapon az Intel és az AMD gyárt jelenleg csak tudomásom szerint.
  • errorista #22
    hiába ismétled, hogy 2, attól még 3 marad :), ismétlem 3 marad :), ismétlem 3 marad :)
  • lordsithlord #21
    Érdekesnek találom, (sőt, mondjuk inkább úgy, kicsit balszerencsésnek) az Ivy Brigde-es procik vagy az i7-es procik összehasonlítását az ARM CPU-ival. Szerencsésebb lenne talán az új Atom procikat összehasonlítási alapnak venni.

    Csak az idén megjelent 4 új Atom procit ha nézem (D2550;N2600; N2800), akkor is azt láthatjuk, hogy az ARM bizony kezdi elveszíteni nagy fegyverének erejét, az alacsony fogyasztását jelentette előnyt (D2600 fogyasztása pusztán 3,5W, a legnagyobb fogyasztású az újak közül a D2550, de az is megelégszik 10W-tal).

    Ezek az új Atom CPU-k kétmagosak, rendelkeznek beépített GPU-val, szóval egy táblába elég jó teljesítményt tudnának produkálni. Ugyan csak 2 magosak, de támogatják a HT technológiát, így képesek virtualizálni plussz 2 magot. Sebességben elég jók, 1,6 - 1,86GHz-en tudnak dolgozni.

    Valóban, nem 4 magosak, mint egy i7-es, de jóval közelebb állnak ahhoz, hogy táblába kerüljenek, mint egy i7-es proci.


    Hogy a cikkhez is hozzá szóljak: minek kellene a Toshibának RT-s tábla, mikor már kb. fél éve is volt nekik készen i3-as CPU-val szerelt referenciagépük a Win8-hoz? Microsoft bemutatón ki lehetett próbálni, Win8 tesztverzió futott rajta. Elég brutális hardverkiszereléssel bírt, megfelelő lett volna bármire. Nem tudom, hogy ezt mikor fogják piacra dobni, mivel nagy a csend körülötte, a bemutatón még az hangzott el, hogy várhatóan októberben a Win8 megjelenésekor jönnek ki vele.