Berta Sándor

Nem hatnak károsan a notebook-eladásokra a táblák

Úgy tűnik, hogy fellégezhetnek a notebookgyártók, mivel folyamatosan csökken az iPad és a többi táblagép befolyása ezen a piacon, ráadásul az Androidos készülékektől sem kell annyira félniük.

Az elmúlt években a szakemberek attól tartottak, hogy az iPad és a többi tábla PC felbukkanása negatívan hathat a mobil számítógépek piacára, s ezért csökkenhetnek a notebook-eladások. Nos, a félelmek nem voltak teljesen alaptalanok, hiszen a táblagépek egyre népszerűbbek és sokan választották a netbookok vagy a laptopok helyett ezeket az eszközöket. Ez a korszak azonban hamarosan lezárulhat, időközben ugyanis kialakult a táblák saját piaca. Az elmúlt néhány évben gyakori volt, hogy az eredetileg notebookot vásárolni akaró felhasználók egy része inkább tábla PC-t választott, hiszen utóbbiak sokkal divatosabbak voltak és az árukat tekintve is egyre barátságosabbak lettek. További szempont volt az érintőképernyő és a jó kezelhetőség, igaz, cserében meg kellett barátkozni a kisebb teljesítménnyel.

A Digitimes tajvani IT-portál információi alapján azonban a helyzet mostanra normalizálódott és a táblagépek már egy új piacot jelentenek. A tábla PC-ket választók már nem a notebook-vásárlók közül kerülnek ki, hanem egy új vásárlói csoportot jelentenek. E személyeknek nem a tartalmak gyártása, hanem a megtekintése a legfontosabb, sokkal inkább szórakozásra, mintsem munkára vagy tanulásra használják kütyüjüket. Az iPad ezáltal új igényeket teremtett, habár részben beruházásuk halasztására is késztette a csere előtt álló fogyasztókat.

A gyártók azt remélik, hogy az Intel Ivy Bridge platformjának megjelenésével a notebookpiac új impulzusokat kaphat, emellett a Windows 8 is hozzájárulhat az eladások növeléséhez. Az Acer, az Asus és a Samsung is optimista ebben a tekintetben, míg a Hewlett-Packard és a Dell egyelőre inkább kivár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TARTYOM #9
    Böngészni és képeket nézni esetleg 50 karakternél hosszabb mail-t írni?

    Durva.
  • narumon #8
    Ne viccelj. Mindjárt ki is dobom a tabletem, mert nem is gépelem ezt most rajta...
  • Landro #7
    Én tábla pc-n is tudok csinálni olyan dolgokat, amiket notebook-on.
  • mad mind #6
    A trend nem mutat semmit. Illetve csak annyit mutat, amennyit akarsz.
    Vegyük pl. a cipő használati trendet. Az 1900-as években meredeken emelkedett Afrikában a cipőt húzó emberek száma, de ez a trend mára megfordulni látszik. Miért lehet ez? Kimentek a fehérek, nem kell cipő, mert a saru jobb, esetleg nincs pénzük cipőre? Kit érdekel? Az egészbe bármit bele lehet hazudni.
  • lordsithlord #5
    Hibás a viszonyítás, amit a cikk felvet.

    Nem a notebook-oknak kell tartaniuk a tabletektől, hanem a netbookoknak! Ezen kategória ugyanis most kapásból két komoly kihívót is kapott: a tableteket és az ultrabookokat. Mindkét ellenfél lassan meghaladja hardverteljesítményben a netbook kategória tagjait (elég csak arra gondolni, hogy netbook-oknál alapvetően ma még szinte csak integrált, kis teljesítményű GPU-k vannak, ezzel szemben már a tabletekben is egyre komolyabb teljesítményű grafikus chipek kerülnek). Másik dolog, hogy bár a teljesítmény ezekben a készülékekben nagyobb, mint egy hagyományos netbookban, mégis üzemidőben tovább bírják.

    Tehát az érdekes összevetés egy netbook - tablet kategória összehasonlítás lenne.
  • TARTYOM #4
    A sima tábla felhasználókat nem mivel azok azt hiszik a firefox az egy oprendszer.
  • asgh #3
    Kérdés, hogy amit nem tudsz megcsinálni tábla gépen, az érdekli-e egyáltalán a tábla felhasználókat. A trend azt mutatja, hogy nem. A notebook eladások ugyanis nem a táblák kárára javultak. Mondjuk az nem derült ki a cikkből, hogy a netbookok eladásai is javultak-e.
  • Zoliz #2
    Egyetertek. A Tabla, az csak filmre es szorfolesre jo, bar az utobbira se nagyon mert xar rajta gepelni.
  • TARTYOM #1
    Amit meg tudsz csinálni tábla pc-n azt meg tudod csinálni notebook-on, amit meg tudsz csinálni notebook-on nem tudod megcsinálni tábla pc-n.

    Pont.