30
  • Én Ki Más
    #30
    NO COMMENT
  • lordsithlord
    #29
    A VIA jelenleg az ARM alapokon csinál leginkább procikat mobil eszközökbe, illetve az ITX eszközök megjelenésével bejelentették asztali gépekbe szánt, elég erős 2 és 4 magos procijaikat.
  • coolbboy83
    #28
    Azt nem tudom a VIA hová lett az utóbbi időben... A chipjeik szarok! Legalábbis sok az volt...
  • Papichulo
    #27
    Amiket en emlitettem, azok terveznek is x86 CPU-kat, a TSMC az csak gyart, de ilyenbol tobb is van:

    "Manufacturing-only of x86-processors designed by others

    GlobalFoundries (manufactures processors for AMD)
    IBM (manufactures processors for ZF Micro and VIA; discontinued production for NexGen and Transmeta)
    TSMC (manufactures processors for AMD and VIA; discontinued production for Transmeta)" - http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_x86_manufacturers

    A lenyeg, hogy NEM ketszereplos a piac!
  • errorista
    #26
    x86 alapon: http://en.wikipedia.org/wiki/X86#Other_manufacturers

    mondjuk én inkább a tervező kifejezést használnám
  • errorista
    #25
    a TSMC gyárt x86-64 profikat.
  • Papichulo
    #24
    Intel, AMD, VIA

    Nem az elso dolog amiben hianyos a tudasod ;)
  • lordsithlord
    #23
    Akkor kérném a 3. gyártó nevét, mert x86 alapon az Intel és az AMD gyárt jelenleg csak tudomásom szerint.
  • errorista
    #22
    hiába ismétled, hogy 2, attól még 3 marad :), ismétlem 3 marad :), ismétlem 3 marad :)
  • lordsithlord
    #21
    Érdekesnek találom, (sőt, mondjuk inkább úgy, kicsit balszerencsésnek) az Ivy Brigde-es procik vagy az i7-es procik összehasonlítását az ARM CPU-ival. Szerencsésebb lenne talán az új Atom procikat összehasonlítási alapnak venni.

    Csak az idén megjelent 4 új Atom procit ha nézem (D2550;N2600; N2800), akkor is azt láthatjuk, hogy az ARM bizony kezdi elveszíteni nagy fegyverének erejét, az alacsony fogyasztását jelentette előnyt (D2600 fogyasztása pusztán 3,5W, a legnagyobb fogyasztású az újak közül a D2550, de az is megelégszik 10W-tal).

    Ezek az új Atom CPU-k kétmagosak, rendelkeznek beépített GPU-val, szóval egy táblába elég jó teljesítményt tudnának produkálni. Ugyan csak 2 magosak, de támogatják a HT technológiát, így képesek virtualizálni plussz 2 magot. Sebességben elég jók, 1,6 - 1,86GHz-en tudnak dolgozni.

    Valóban, nem 4 magosak, mint egy i7-es, de jóval közelebb állnak ahhoz, hogy táblába kerüljenek, mint egy i7-es proci.


    Hogy a cikkhez is hozzá szóljak: minek kellene a Toshibának RT-s tábla, mikor már kb. fél éve is volt nekik készen i3-as CPU-val szerelt referenciagépük a Win8-hoz? Microsoft bemutatón ki lehetett próbálni, Win8 tesztverzió futott rajta. Elég brutális hardverkiszereléssel bírt, megfelelő lett volna bármire. Nem tudom, hogy ezt mikor fogják piacra dobni, mivel nagy a csend körülötte, a bemutatón még az hangzott el, hogy várhatóan októberben a Win8 megjelenésekor jönnek ki vele.
  • Papichulo
    #20
    "azert majd az arcokokra kivancsi leszek , amikor lefuttatjak ugyanazt a tesztet armos es ivy bridges windows 8-as tablagepen, akkor majd szembesultok az igazsaggal"

    Miert, azon szebben fog szolni az mp3? Vagy jobban olvashato lesz az RSS feed? Esetleg maskepp jelennek meg a leveleim vagy az sg.hu a browser-ben? Mitol lesz az nekem - szemely szerint - jobb, mint az iPad-em? Vagy ugy erzed, hogy mindenki arra maszturbal, hogy valami benchmark egy nagyobb szamot ir ki es abbol lesznek szazmillios eladasok? Elarulom, ez a kutyat sem erdekli... jo ar es kivalo alkalmazasok kellenek, nem ilyen, meg olyan CPU.
  • Vers
    #19
    azert majd az arcokokra kivancsi leszek , amikor lefuttatjak ugyanazt a tesztet armos es ivy bridges windows 8-as tablagepen,
    akkor majd szembesultok az igazsaggal, es lehull a lepel az armos fosokrol :D
  • Papichulo
    #18
    "az arm processzorok semmire se valo tragyak"

    Ehhez kepest par szazmillio (milliard+?) eszkoz tokeletesen el tudja latni a feladatat vele. Vagy ugy erzed, hogy a TV-d peldaul jobban tudna mukodni egy x86 architekturan?
  • Papichulo
    #17
    "Viszont mig az x86-osban a hardver vegzi az optimalizalast, addig arm-ok eseten a forditoprogram."

    Mi, mi, mi???

    Meg azt azert tudod, hogy ez nem mutually exclusive, ugye?
  • Vers
    #16
    a kulso gpu-khoz kepest lassu , ez teny, nade azok 300 wattot fogyasztanak , nem is szabad azokhoz hasonlitani , viszont c++-ban lazan programozhatoak , igy 20 processzorral gazdalkodhat barmelyik program, a microsft a compute shaerre epulu AMP programnyelvet hozta letre , ami 5 perc alatt elsajatithato barmelyik koder szamara
    ugyhogy a kulonbsegek oriasiak , azok akik csak a frekvenciakbol vonnak le kovetkezteteseket tevutra jutnak
  • coolbboy83
    #15
    Ott a kisebb Ivy amit a MacBook Air használ, miért nem azt teszik akkor bele ?
  • coolbboy83
    #14
    Azt nem nevezném gpu-nak amit az intel beletesz :) az egy vicc.
  • Vers
    #13
    az ivy bridge 10-szer gyorsabb azonos orajelen mint az arm, a gpu-ja directx11 kompatibilis, 64 bites !

    az armos tragyak ezt meg csak megkozeliteni se tudjak , es az sem igaz hogy ne lehetne winRT-n nativ kodot futtatni

    az igaz hogy az ivy bridge tobbet fogyaszt , meghozza 3-szor annyit mint pl a tegra3, ivy bridge 17 watt, tegra3 5-8watt

  • usersg
    #12
    A srác összehasonlítása teljesen hibás, has számokra volt alapozva. Erre reagáltam.
    Az meg hogy tudsz tableten képet szerkeszteni, nem jelenti azt hogy a teljesítménye összehasonlítható lenne egy rendes számítógépével. Pl izomból nem tud videót lejátszani, tehát csak fix codec, és beállítások esetén tudsz vele megnézni bármit is. Ez persze ott nem baj, ahova kitalálták, de a hideg kiráz tőle hogy ilyen szutyok kerüljön pl egy notiba.

    A fogyasztáson meg nem tudom miért vagytok kiakadva, hiszen soha nem az a lényeg hogy egy komponens mennyit fogyaszt, hanem az hogy a teljes készülék mennyit. Az a gyártó doga, hogy a részegységeket megfelelően variálja.
  • lmisi
    #11
    A teljesítmény összehasonlításhoz (arm vs x86) hozzá kell rakni hogy a mobilszegmensben küzdő Intel x86 drágább mint a hasonló teljesítményű konkurencia és összesen EGYféle fajta Soc van hozzá. Na ez aztán a választék.

    Tapasztalatom a samu galaxy tab 7 plus -al van. Lassan 1 éves modell, de smooth-ságban rendesen odaver bármelyik desktop windowsnak. az alkalmazások betöltési ideje is feleannyi. Igaz szűkebb funkcionalításuak, de a userek 95% elég. Így mosta le a pc is annak idején a nagygépekek. Ne féljetek itt is be fog következni.
    Hogy miért, mert az x86 borzasztóan drága és 2 ismétlem 2 cég foglalkozik vele, gyártja. Najó csak 1+, mert az AMD nem számít egésznek.
  • narumon
    #10
    Ennek ellent mond, hogy a mostani ARM-os tabletek; ipad3, Samgung Tab, azért vígan futtatnak bármit amit egy táblán kell, és nem kvarcjáték szintjén. Ha már játék akkor nem tudom láttál-e már AAA játékokat ezeken a tableteken, egy régi PC-s játékot telibefosnak már most grafikailag. HD videókat lehet szerkeszteni, képeket tudsz szerkeszteni és egyiknél sem kell homokórázni valamiért. Tehát ezzel a nagyon kicsi teljesítménnyel azért vigyáznék a helyedben. Nyilván nem éri el egy modern x86 teljesítményét, de nem is kell neki, amikor a rendszerek megfelelően vannak optimalizálva és nem kell 20 éves visszafele kompatibilitással foglalkozniuk. Szerintem 1 lépés és jönnek a normális androidos ARM-os dekstop rendszerek is, én szívesen látnék egy ilyesmit, (főleg iOS szerűséggel inkább - otthonra tökéletes gépeket lehetne készíteni 30-40e forintból, mozgó alkatrészek nélkül, hő és hangtermelés nélkül)
  • narumon
    #9
    Igen meg a Samsung tablet tulajok is kivételek meg a még ezernyi ARM tablettel rendelkező tulajok is kivételek? Vagy csak te vagy hülye már megint. (A toshiba meg lehet, hogy észrevette, hogy csak nem lett olyan jó az a Windows RT ha képtelen normálisan elfutni azokon az ARM procikon amiken a konkurencia teljesen jól fut.)
  • usersg
    #8
    "Egy arm cpu korulbelul fele akkora teljesitmenyt hoz, mint a vele azonos orajelu es parhuzamossagu x86-os."

    Ez így hülyeség. Annyi tényező van ami ezt befolyásolja, hogy ez a mondat még véletlenül sem közelíti az igazságot.

    "Tehat egy 4 magos arm hozza egy egymagos x86-os tudasat."

    Ez sem igaz, még akkor sem ha tökéletesen párhuzamosítható feladatról lenne szó. Egy arm -ben még normális elágazásbecslés sincs. Honnan veszed ezeket az arányszámokat?

    "Viszont mig az x86-osban a hardver vegzi az optimalizalast, addig arm-ok eseten a forditoprogram. "

    Honnan veszed ezt a sok ökörséget? Magyarázd el hogy gondolod.
  • csimmasz
    #7
    Végre egy korrekt HSZ.

    Ha ez valóban így van akkor asszem kezd összeállni a kép.
    A gyártók nem elég hogy szar fordítót kepnak ami miatt tulzott teljesítményt kell a táblákba pakolni, hogy hozzák az iPad és az Android gördülékenységét.
    Lehet a fos fapados kinézete is azér van a Win 8 nak, hogy ne fogyasszon erőforrást.
    Talán az MS is látta, hogy szenvednek a gyártók és ezért akar kidobni saját táblát, nem kiszúrásból csak gondolom nem akar vagy tud a fordítóval mit kezdeni ilyen rövid idő alatt.
  • kvp
    #6
    Egy arm cpu korulbelul fele akkora teljesitmenyt hoz, mint a vele azonos orajelu es parhuzamossagu x86-os. Egy modern x86-os teljesitmenyenek a negyedet tudja, tizedakkora fogyasztassal. Tehat egy 4 magos arm hozza egy egymagos x86-os tudasat. A videochipek nagyjabol egyformak mindket platformon, ezek a higy end desktop rendszerek tudasanak kb. a negyedet hozzak, joval kisebb felbontas melle, tehat kis kijelzon nagyjabol desktop teljesitmenyuek.

    Az arm-al a szoftveres gond a forditoprogramokkal van. A gnu fele jo, viszont az csak az apple es a google hasznalhatja (ios es android), mivel a microsoftnak van sajat (visual studio). Viszont mig az x86-osban a hardver vegzi az optimalizalast, addig arm-ok eseten a forditoprogram. A microsoft itt hatalmas lemaradasban van a gnu-s csapathoz kepest, akiket az arm fejlesztoi is tamogattak mar evtizedek ota. Tehat a teljesitmenyproblemak oka a microsoft elavult arm-os forditoprogramja, ami miatt ugyanaz a hardver ios vagy android alatt sokkal jobban teljesit mint winrt alatt. Masik gond a nativ tamogatas hianya, mivel android alatt lehet nativ kodot futtatni, mig a winrt rendszer nem biztosit hozzaferest a regi desktop api-khoz es nem lehet tile mentes nativ arm-os programokat irni. Ios es android alatt a legtobb 3d-s jatek nativ, mivel igy kb. 3-4 szeres teljesitmenyt lehet elerni. Ehhez jon meg a gcc kb. 2-szeres sebesseg elonye, ami kb. 8 szoros teljeditmeny kulonbseget jelent ugyanazon program androidos es winrt-s valtozata kozott.
  • usersg
    #5
    "És mikor virít a hulladék bughalmaz x86 egy ilyen alacsony fogyasztást?? Mert azért egy táblánál 20 perc nem üzemidő :-) amit egy i7-tel menne :-D"

    Ha az intel cpu -ból kiveszel mindent amitől van teljesítménye, és a 10 évvel ezelőtti technika mellé legózol pár speciális áramkört hogy a gagyi teljesítmény mellett megjelenítsen pár videó formátumot, akkor kész is az arm, és a fogyasztása is kevesebb lesz. :)
    Külön vicc hogy egy i7 -eshez hasonlítasz egy kvarc játékba való cpu -t, és büszke vagy hogy kevesebbet fogyaszt... röhej.
  • coolbboy83
    #4
    És mikor virít a hulladék bughalmaz x86 egy ilyen alacsony fogyasztást?? Mert azért egy táblánál 20 perc nem üzemidő :-) amit egy i7-tel menne :-D az Atom meg egy hulladék, már a Tegra rég lefosta teljesítmányben!!
  • asgh
    #3
    Jah ezért ad el az apple tízmilliószámra tableteket. Mindig mosolyognom kell, amikor valaki a valósággal vitatkozik.
    Várjál kitalálom, most jön az, hogy de majd a win8. Aztán ha nem jön be, akkor de majd a win8 sp1, vagy ha az sem, akkor a win8 sp2, ha pedig az sem, akkor a win9.
  • Vers
    #2
    az arm processzorok semmire se valo tragyak, ezt ok is tudjak , azert sem mernek befektetni ezekbe a tablakba,
    ezt minden hulye tudja , az applesok termeszetesen kivetelek...
  • ProgServ
    #1
    Nem az alkatrészek hiányára gondolnék elsősorban. Ez stratégia. Minimalizálni szeretnék az esetleges veszteséget.