Berta Sándor

Lépéselőnybe kerülhet az ARM

A brit chiptervező cég mobil készülékekbe szánt processzorai hamarosan már 20 nanométeres gyártási eljárással készülhetnek és ezzel biztosíthatja előnyét az Intellel szemben.

Az ARM és a Globalfoundries bejelentette az együttműködési megállapodását. Ezt megelőzően a brit vállalat hasonló szerződést kötött a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) vezetőivel is. A két chipgyártó felkészült arra, hogy 20 nanométeres gyártási eljárással készítse el az ARM új chipjeit. Mindez azt jelenti, hogy az ARM igyekszik továbbra is megtartani előnyét az Intel előtt, amely egyre nagyobb befolyásra akart szert tenni a mobil piacon.

Az Intel Ivy Bridge processzorok 22 nanométeres, míg ezzel szemben az Exynos 32, a Snapdragon S4 pedig 28 nanométeres gyártási eljárással készülnek. A brit társaság tehát kénytelen volt mielőbb lépni, ha nem akarta, hogy a rivális konszern mielőbb megközelítse, sőt, akár meg is előzze. A TSMC és a Globalfoundries vezetőivel kötött megállapodásoknak köszönhetően ugyanakkor hamarosan megjelenhetnek a piacon az ARM 20 nanométeres gyártási eljárással készített chipjei. A kisebb processzorok előnye kétségkívül az alacsonyabb fogyasztás, ugyanakkor az új CPU-k akár 40 százalékkal nagyobb teljesítménnyel fognak rendelkezni, mint a korábbi modellek. Emellett lényeges szempont, hogy egy szilíciumostyából az eddiginél több chip készíthető, így a gyártási költségek is csökkennek. A változtatás azt eredményezheti, hogy hamarosan még kisebb, gyorsabb és kevesebbet fogyasztó okostelefonok és tábla PC-k jelenhetnek majd meg a piacon.

Warren East, az ARM vezérigazgatója májusban úgy nyilatkozott: "Nem áltatom magam, csak évek múlva tudunk majd versenyre kelni az Intellel." Az üzletember igyekezett lehűteni a vállalat előretörése kapcsán erősödő várakozásokat és közölte, hogy a szoftveres támogatás területén bőven van még tennivalójuk. A legújabb hír ismeretében mindenesetre úgy tűnik, hogy a mobil piacon valóban elkerülhetetlen az ARM kontra Intel háború.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qrd0xQSt2rdvnu #37
    Mennyi sötétség van a fejekben! De talán csak az a gond, hogy nem éltétek át a 90-es éveket mérnöki fejjel!
    1. A DOS kompatibilitásban a windows elég szar volt. Az OS2 messze jobb volt. De az IBM OS2-t sikerült a m$-nak jogi úton ellehetetlenítenie. Szóval nem ezért terjedt el a windows és maradt meg.
    2. A RISC processzorok teljesítményben szarrá alázták sok éven keresztül az x86-ot. Nem véletlenül volt az, hogy szerverben és mérnöki munkaállomásban sokáig csak Unix és RISC volt. Persze méregdrágán és a piacot szétdarabolva. Ez lett a haláluk is. Ahogy az x86-os szutyok pc-k teljesítményben jöttek fel, az intel erősödött meg gyártástechnológiailag, meg a windows is elfogadható stabilitást tudott felmutatni (csak naponta 10x kellett újraindítani a gépet, nem 100x), sokan ezt vásárolták. Meg persze ez azt is jelentette, hogy nagyobb piaci réteget is értek el amely egyben árérzékenyebb is volt.
    Szóval hülyeség, hogy azért ne lett volna x86 gyilkos risc, mert a risc szar. Az egész nem technológiai dolgokon dőlt el, hanem piaci dolgokon.
    3. Az ARM messze jobb és erősebb architektúra, mint az x86. Azonos gyártási feltételek és szoftverkörnyezet mellett az IA32 és az ARM közül az ARM jönne ki győztesen minden szempontból. Persze nem felejthetjük el, hogy az x86 már jó ideje 64 biten nyomul, míg az ARM még csak most fog kijönni a 64 bittel. Valamint azt se, hogy desktop felhasználásra az ARM-hoz nincs olyan szoftvertámogatottság. Szóval ezek megint nem azt jelentik, hogy az ARM szar, hanem a piaci felállás más.
    4. az ARM nem ISA (utasításkészlet), hanem annál sokkal több.
  • Moby #36
    > ( mégis mi a francér akarjátok összemosni az utasítás-készletet az architektúrával? )
    Mert az utasításkészlet AZ architektura.
    Az x86 egy ISA. Instruction Set Architecture. Minthogy az ARM (még a név is erre utal) is az, annak ellenére, hogy itt sokan valamiféle processzor-hw-megvalósítás-architektúrát sejtenek a dolog mögé, ami részben igaz is, ha az ARM(mint cég)-tól licenszelhető tervekre gondolunk, de ezesetben már termékről beszélünk(akárcsak mondjuk a ppc esetében), nem architektúráról.
    Naszóval amikor ISA-kről beszélünk, akkor tényleg csak az utasításkészlet releváns, a pipeline, a cacheszervezés, vagy a (preemptív,prediktív,adaptív) technológiák hardveres megvalósítása valójában nem.
  • narumon #35
    Ebben biztos lehetsz.
  • errorista #34
    vám és áfacsalással, hm?
  • MsUser #33
    Android 4.-el HDMI-re köthető USB PEN DRIVE méretű PC-t forgalmaz egy rokonom itthon 16000.-Ft ért bedugod a HDMI csatiba és Wi-Fi-n NET-ezel a LCD-LED TV-ről vagy Full HD-ban filmet nézel az USB csatiján vagy amit akarsz az ANDROID-on telepíteni futtatni jobban hasít bármelyik jelenlegi okos telefonnál!
    És lesz ez még jobb is!
  • Zoliz #32
    Szeretnem ha jonne mar egy ARMageddon az Intelre..
  • errorista #31
  • tomcsa4 #30
    Ember, ne legyél ütődött. Az AMD is x86-os procikat gyártott sokáig. Az x64 az nem más, mint egy kezdeményezés volt, de elbukott. Ráadásul az Intelé volt, nem az AMD-é. Oké?

    Ez akkori történet, amikor be akarták vezetni a 64 bites feldolgozóegységeket. Az Intel próbálta az x64-et, az AMD meg az x86-64-et. Az Intel besült és liszenszelte az AMD-től a technológiát. Mindketten x86-64-et gyártanak.

    (Nem kell beszarni, az AMD meg liszenszeli az SSE dekódolókat.)
  • errorista #29
    az összes jelenlegi procijuk x64. ami egészen véletlenül visszafelé kompi az x86-al, amúgy nem sok közük van

    ( mégis mi a francér akarjátok összemosni az utasítás-készletet az architektúrával? )
  • WoodrowWilson #28
    ? Mikor csinált utoljára nem x86 procit az AMD?