Gyurkity Péter

Távol maradna az ARM chipektől az AMD

A processzorfejlesztő céget több lap is hírbe hozta az ARM terveivel, ez utóbbi ugyanis állítólag saját megoldásainak fölényéről szeretné meggyőzni őket, a jelek szerint sikertelenül.

A TG Daily számolt be elsőként arról, hogy az ARM szövetséget kötne az AMD vezetésével, ennek eredményeként pedig saját processzoraik megjelenhetnének a jelenleg az "x86 Everywhere" stratégiát követő vállalatnál. Ehhez természetesen utóbbi beleegyezése kellene, erre azonban úgy néz ki, hogy még sokáig várniuk kell, az AMD ugyanis kitart eddigi elgondolása mellett és nem hajlandó változtatni.

A cég ezt elsősorban az új APU (Accelerated Processzor Unit) fejlesztésekkel, vagyis a hibrid chipekkel magyarázza, amelyek reményeik szerint mind asztali, mind pedig mobil vonalon kitűnően szerepelnek majd. Erre kétségkívül megvan az esély, a vezetés pedig minden egyes alkalommal igyekszik kiemelni, hogy a 10-11 hüvelykes tábla PC-k esetében megfelelő működési időt, ezzel párhuzamosan pedig korábban nem látott teljesítményt biztosítanak ezek a fejlesztések, így a hibrid sorozatnak komoly esélye van arra, hogy az egész felállást megváltoztassa, alapvetően rajzolva át a piac általános helyzetét.

Természetesen nem kizárólag a tábláknál, hanem az okostelefonoknál, beágyazott megoldásoknál és egyéb hordozható kütyüknél is elterjedhetnek az AMD hibridjei, és amennyiben erre valóban sor kerül, megvalósulna a fent említett, évek óta követett stratégia, amelyet nem mellesleg az Intel is követ (nyilván saját fejlesztéseit tolva az előtérbe). Érdemes ehhez hozzátenni, hogy az AMD korábban az Alchemy, majd pedig az ATI felvásárlása révén is birtokolt hasonló, kifejezetten a mobil szegmensbe szánt technológiát, ám ezektől mindkét esetben megszabadult, hogy minden erejével az x86-vonalra koncentráljon.

Továbbra sem valószínű tehát, hogy az ARM ajánlatát érdekesnek találják, így marad a jól megszokott, egészpályás x86-játszma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #3
    Hát ez nem igaz egy 500mhz-s x86 megfelel egy 1 ghz-s arm magnak...
  • Mcsiv #2
    Az ARM számítási kapacitásban veri az x86 architektúrát, ezt azért ne feledjük el
  • Solten #1
    Az AMD kb. ezt ugy kommunikalta hogy kevesebb erofeszitest igenyel a fogyasztast az ARM termekeinek szintjere vinni, mint az ARM teljesitmenyet az X86 szintjere...