Gyurkity Péter

A beszélgetésnél is népszerűbb az SMS

Legalábbis az Egyesült Királyságban, ahol a lakosság nagyobbik része kevesebbet telefonált a tavalyi évhez képest, miközben az okostelefonok mellett a szöveges üzenetek népszerűsége növekedett leginkább.

Az Ofcom a napokban tette közzé szokásos éves jelentésének legújabb példányát, amelyben az idei szokásokat vetik össze többek között a tavaly mért adatokkal. Ebből kiderül, hogy a beszélgetések száma mind a mobiltelefonokon, mind pedig a vezetékes készülékeken csökkent, miközben a szöveges üzenetek egyre több vásárló számára jelentik az elsődleges kommunikációs formát.

A mobiltelefont használók körében alig 1 százalékkal kevesebb hívást bonyolítottak le a mostani időszakban, mint egy évvel korábban, a vezetékes szegmensben viszont 10 százalékkal csökkent a forgalom, így átlagosan mintegy 5 százalékkal esett a beszélgetések száma. A mobil szegmensben első alkalommal mutattak ki csökkenést, miközben jól látható, hogy az okostelefonok és táblák terjedésével, valamint a fiatalabb generációk fokozott bekapcsolódásával, az SMS reneszánszát éli. A szöveges üzenetek száma folyamatosan emelkedik, az átlag brit felhasználó hetente 50 SMS-t továbbít, miközben a 16 és 24 év közöttiek 90 százalékban ezt preferálják a hívásokkal szemben, ami jól mutatja, hogy bőven van utánpótlás.

Immár minden tizedik brit rendelkezik valamilyen tábla PC-vel, ezek főleg a Twitter, Facebook, valamint az egyéb közösségi portálok folyamatos használatában jönnek jól, az átlag háztartás pedig jelenleg három, internetre csatlakozó eszközzel bír. Bár a hatóság igyekezett leszögezni saját anyagában, hogy a felnőttek a családtagok és közeli barátok esetében továbbra is a személyes kommunikációt részesítik előnyben, azt azért kétharmaduk elismeri, hogy a technológia megváltoztatta szokásaikat - alig 10 százalék véli viszont úgy, hogy az új kommunikációs formák egyben könnyebbé tették életüket.

A skála másik végén a 65 éven felüliek találhatók, ők 96 százalékban egyáltalán nem használják a közösségi platformokat, 17 százalékuk választja a mobiltelefont, míg a többség marad a jól bevált vezetékes készülékeknél és a beszélgetéseknél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #10
    Persze mert az SMS kommunikációzavaros idótáknak való, mint a Facebook fanok, akik megszolalni se mernek csak irkálnak.
  • VRSDM #9
    miért lenne drága ha az adott hónap egy napjának egy órai béréből egész hónapban végtelen küldözgethet - beszélgethet az illető?

    ja te nem keresel annyit a világ egy kis pont országában.
    az lehet. akkor tényleg drága. és ki a hülye?
  • narumon #8
    Hát szerintem nem nincs benne ferdítés hanem pl az angol hülyék, hülye angolok nyomják az SMS-t agyba-főbe. Csakúgy mint az amcsi hülyék, ott nem ritka, hogy SMS-ben chatelnek...
  • Petka #7
    Hihetetlen barmok ezek, hogy még mindig egy aranyárban mért szolgáltatást használnak...
  • Alien_AM #6
    Nalunk az egesz cegnel kivaltotta a telefonhivasokat es az smseket a Viber. Es mar a romaniai partnereink is mind vibert hasznalnak, szoval ez a hir valami nagy ferditest tartalmaz.
  • narumon #5
    Nálunk meg az SMS-t leváltotta a Viber üzenet, az viszont megy dögivel :)
  • Narxis #4
    Az öregek nem szokták használni az sms-t.
  • Bannedusermail #3
    Igen, ezekre megy el az a 10 sms egy évben nálam.
  • nextman #2
    Vannak olyan helyzetek, amikor nagy a zaj, vagy epp csendben kell lenni, ilyenkor siman jobb az sms.
  • Bannedusermail #1
    Hát én úgy nagyjából 10 sms-t elkükdök legalább egy évben. Kommunikációs képességekben fogyatékos lehet az, aki szét sms-zi magát. Mármint képtelen rendesen kifejezni magát.