Gyurkity Péter

SMS-díj postai bélyeg helyett

A svéd posta új fizetési módszer bevezetését tervezi, amely idővel leválthatná a hagyományos levélbélyegeket, a szolgáltatást igénybe vevők ugyanis SMS-en keresztül fizethetnék meg a díjat.

Helyi lapok számoltak be a svéd posta elképzeléséről, amely egyelőre még nem lépett be a megvalósítási fázisba, egyelőre ugyanis annak kereteit szeretnék kidolgozni, hogy ezt követően egy széleskörű próba vegye kezdetét. Az ötlet szerint a mobiltelefonról elküldött rövid szöveges üzenetek váltanák le a bélyegeket, így kényelmesebbé válna a levélküldés.

A posta részéről nyilatkozók szerint nagyon is komolyan érdeklődnek az új megoldás iránt, egyelőre azonban mindössze ennyiről van szó, még nem tűztek ki pontos dátumot a megvalósítással kapcsolatban. Lényegében egy meglehetősen egyszerű eljárást dolgoznának ki: a levelet küldők telefonon keresztül a megadott számra küldenének egy SMS-t amelyen keresztül kifizetnék a feladási díjat, ezt követően pedig a válaszban beérkező számsort írnák rá a borítékra, amely igazolná a tranzakciót. A posta ezt követően minden további nélkül továbbítaná a küldeményt, felgyorsítva és egyszerűbbé téve ezzel a teljes folyamatot.

Az illetékesek elmondták, hogy ezzel nem növekedne a csalások veszélye, hiszen végül - ahogy az a hagyományos bélyegek esetében is történik - egy automatizált rendszeren mennének keresztül a küldemények, gépek olvasnák le a számokat tartalmazó kódot, ezen a téren tehát nem történne változás. A határt egyelőre a leveleknél húznák meg, tehát a 2 kg alatti küldemények kerülnének be a rendszerbe (itthon is így választják ketté a csomagokat és a leveleket).

Az még egyelőre nem világos, hogy a díjat végül is miként hajtanák be, itt azonban több lehetőség is a rendelkezésükre áll: egyrészt az illető havi mobilszámlájához adhatnák hozzá az összeget, vagy felállíthatnának egy saját platformot, amelynek részeként az érdeklődők megnyitnák saját fiókjukat a postával, és azon keresztül vezetnék a számlát. Az ígéretek szerint ezzel nem növekedne a feladási díj.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #4
    A levél hiteles, bizonyítani tudod, hogy megkapta a címzett (pl. bíróság előtt), az SMS nem. És egyébként is, pár karaktert akarsz összehasonlítani egy levéllel?
  • bakagaijin #3
    Svédországban elég sok mindent lehet ügyintézni postai úton, amit Magyarországon csak személyes befáradással (lehetőleg Bp-re Mátészalkáról is) lehet megoldani.
    Igaz, ezeknek a köre szűkül, netre tolódik át minden tehát csak azok maradnak postai úton ahol valami igazolványt kell oda-vissza postázni (pl. útlevél vízumügyintézésnél)
  • waterman #2
    vannak helyek ahol még nem haltak ki az utcai levelesládák, bedobod a levelet és még aznap tovább lesz küldve. nálunk esetleg a posta előtt van néha. ha viszont nincs bélyeged, akkor be kell menned a postára, ami lehet épp zárva, épp hétvége van. lenne ennek is létjogosultsága.
  • Hungarikum #1
    nemnagyon értem az értelmét. ha van pénzem sms-sre, minek írnék levelet. (bár ha vmi kis dolgot is küldök, esetleg.)
    csomagküldésnél még hasznos lehet talán.