Berta Sándor

A találkozók szervezésében segíthet a GeoSMS

A Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) kutatói egy új szabványt dolgoztak ki a geoadatok rövid szöveges üzenetekben való elhelyezésére.

"A tanulmányok alapján általában a "Hol vagy?" kérdést tartalmazó SMS-t küldik el a legtöbbször az emberek" - nyilatkozta Matthew Kwan, az RMIT School of Mathematical and Geospatial Sciences doktorandusza. A szakember és kollégái által kifejlesztett GeoSMS rendszer ezekre a kérdésekre meglehetősen pontos választ adhat, így a találkozókat megbeszélő felhasználók könnyebben megtalálhatják egymást.

A kutatók már elkészítették a GeoSMS kliensének Android operációs rendszert támogató verzióját, amely az "I Am Here" névre hallgat. A program rendkívül egyszerűen működik: amennyiben valaki kap egy SMS-t, akkor a szoftver az üzenet megnyitásával egy időben azonnal megmutatja a telefon képernyőjén a feladó geoadatait is. Így pontosan megállapítható, hogy az illető éppen hol tartózkodik.


De küldhető akár olyan SMS is, amely a találkozó helyszínének, mondjuk egy bárnak a pontos földrajzi koordinátáit tartalmazza. Ilyen esetben a pozíció megmutatható egy térképen vagy akár igénybe vehető egy virtuális iránytű és távolságmérő is. Szintén hasznos lehet a megoldás a taxirendeléseknél vagy a bűncselekmények helyszínének megjelölésénél. Ugyan a korszerű okostelefonok lehetővé teszik a hozzáférést a Google Maps és a Google Latitude szolgáltatásokhoz, azonban ezek használata önmagában nem biztosít ilyen lehetőségeket.

"A helyszín leírása gyakran nem elegendő. Ilyen eset például, ha valaki eltévedt, műszaki probléma van az autójával vagy egy nagy tömegben tartózkodik. Az SMS jelenleg a legelterjedtebb kommunikációs módszer a felhasználók között és még évekig az is marad. A GeoSMS egy nyílt szabvány és így remélhetőleg a jövőben a mobiltelefon-gyártók is alkalmazni fogják. Sok olyan szituáció lehet, amikor a geotagekkel kiegészített információk hasznosak lehetnek" - nyilatkozta Kwan.

Mivel a GeoSMS és az I Am Here forráskódja nyílt, ezért a szakember bízik abban, hogy hamarosan megjelennek az iPhone és a Nokia készülékeket támogató geoszoftverek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!