Berta Sándor

StartTalking - SMS-zés vezetés közben

Az AdelaVoice nevű cég egy olyan alkalmazást fejlesztett ki az Android platformra, amelynek segítségével az autósok lediktálhatják az elküldendő rövid szöveges üzeneteiket.

A StartTalking nevű programnak köszönhetően a járművezetőknek mind a két keze szabadon marad és még csak egyetlen másodpercre sem kell a képernyőre figyelnie. A program előnye, hogy nem csak az SMS-k lediktálását és meghallgatását teszi lehetővé, hanem teljes egészében hangvezérléssel működtethető. A megoldásból hosszú távon nem csak az autósok profitálhatnak.

"Az elérhetőség egy fontos alkalmazási terület. Úgy gondoljuk, hogy a StartTalking új lehetőségeket kínál majd az okostelefonok egyszerűbb kezelésére, különösen a rosszul látó vagy a kis méretű billentyűzeteken nem könnyen eligazodó emberek számára" - hangsúlyozta John Nogrady, az AdelaVoice társalapítója és alelnöke. Korábban számos tanulmány látott napvilágot, amelyek mindegyike azt emelte ki, hogy a vezetés közbeni SMS-küldés, illetve -olvasás jelentős mértékben növeli egy balesetek esélyét. A fejlesztők ezért határozták el, hogy egy olyan rendszert alkotnak, amely nem csak az autósok két kezét teszi szabaddá, de egyúttal a figyelmüket sem vonja el azáltal, hogy akár csak egy rövid időre is egy képernyőre kelljen tekinteniük.

StartTalking Overview

Amennyiben valaki a StartTalking használata mellett dönt, mindenekelőtt egy saját jelszó segítségével be kell kapcsolnia okostelefonját és az alkalmazást. Ezután különböző parancsszavak megadásával kiválasztja, hogy mely funkciókat akarja használni, például SMS-t akar küldeni, vagy a beérkező üzeneteit szeretné meghallgatni. A szoftver minden egyes parancsszó elhangzása után megerősítést kér. Egy SMS lediktálása mellett az autósoknak lehetőségük van rövid hangüzenetek elküldésére is.

A StartTalking ingyenes, de jelenleg még csak angol nyelvű bétaverzió formájában érhető el. Az AdelaVoice a jövőben egy úgynevezett freemium modellt akar alkalmazni. "Továbbra is lesz egy ingyenes változat, amely támogatja az SMS-ket. Ezt egészíti majd ki a fizetős verzió, amely további funkciókat is tartalmazni fog. Emellett tervezünk egy üzleti kiadást, amely interaktív kapcsolatokat tesz majd lehetővé és elsősorban az ingázók számára lesz hasznos. A más operációs rendszereket támogató változatok várhatóan a jövő esztendő első negyedévében jelennek meg és tervezzük, hogy a programot más nyelveken is elérhetővé tesszük" - tette hozzá Nogrady.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • okosan gyerekek #6
    egy szóval nem mondtam, hogy tökéletes, ezzel szemben te gyerek cipőket emlegetsz, azt hiszem egyik sinc közel a valósághoz, de ezek közül mindkettőt te állítottad. előbbit a nevemben, utóbbit saját véleményedként közölve.
  • Sir Quno Jedi #5
    Te figyejjé máh. Én dolgozok Dialogic IVR kártyákkal is, amikben/hez szintén van text to speech feature (és egy ilyen kari van vagy 3-4milcsa). Na azokra sem bíznám rá az életemet. Majd ha én magam kitesztelek egy ilyen szoftvert és ÉN azt mondom, hogy ez perfekt, akkor TALÁN elhiszem, talán nem. Vajon miért nincs ebből a DNS-ből letölthető, szabadon kipróbálható, MŰKÖDŐ demo?! Hmmm... Lehet találgatni.

    De idéznék tőlük, saját maguk írják a honlapjukon, mint feature-t: "Speech recognition improves over time." Gratulálok! Ezek szerint mégsem "abszolúte tökéletes" a felismerés, ahogy írják.
  • shandix #4
    Ez a vezetés közbeni SMS -ezés.
  • okosan gyerekek #3
    Dragon Naturally Speaking? Mielőtt okoskodnátok...
  • Sir Quno Jedi #2
    Tetszőleges szabad beszédet hangból szöveggé kovertálni biztonságosan és egyértelműen még nem igazán lehet (pláne életszerű körülmények között, zajban, torzulva). Soxor az emberek sem értik mit gagyarászik a másik, még akkor sem, ha azonos anyanyelvet beszélnek. A beszéd és hangfelismerés még mindig gyerekcipőben jár. Arra meg várhatunk, hogy ebből mikor lesz magyar nyelvű változat... :D

    Jelesül a mai telefonoknak annyira szar a mikrofonjuk (de még a kihangosítóknak is), hogy soxor csak torz nyökögést sikerül felvenniük abból, amit az ember pofázódik nekik, ha nem megfelelő távolságról/szögből beszélünk hozzájuk.
  • joebacsi #1
    Hibaszázalékra azért kíváncsi lennék. Főleg, hogy jó messze van a telefon és változatos az alapzaj.