Berta Sándor

Propaganda SMS-k küldésére kényszerítették a Vodafone-t

"Óvakodjatok a pletykáktól, őrizzétek meg az országot, védjétek meg Egyiptomot." Ilyen és ehhez hasonló üzeneteket kapott számos egyiptomi a napokban a mobiltelefonjára.

Az SMS-eket a kommunikációs blokád fenntartásában segédkező mobil szolgáltatók, többek között a Vodafone küldték el az előfizetőknek. A cég sajtóközleményében arra hivatkozik, hogy az egyiptomi kormány kényszerítette erre a lépésre és kénytelen volt követni a kabinet utasításait. A cél egyértelműen a Mubarak-rezsim melletti propaganda-tevékenység kifejtése volt. A szolgáltatókat már a tüntetések kezdetén arra utasították, hogy az üzeneteket juttassák el az egyiptomi néphez és semmilyen lehetőségük nem volt a kérés megtagadására. A Vodafone mellett hasonló utasítást kapott a Mobinil és az Etisalat is.

A hatóságok a helyi távközlési törvény vészhelyzetekben alkalmazható rendelkezéseire hivatkoztak. A brit szolgáltató ugyan eleget tett az utasításnak, de állítása szerint tiltakozott a követelés ellen és elfogadhatatlannak nevezte a helyzetet. "Világossá tettük, hogy mindegyik SMS-nek átláthatónak kell lennie és egyértelmű információkat kell tartalmazniuk arra vonatkozóan, hogy honnan származnak" - olvasható a rövid közleményben.


A blogokra és a Flickr fotóportálra hamar felkerültek az elküldött SMS-ek képei. A szövegek Egyiptom ifjúságát szólították meg és ilyen mondatokat tartalmaztak: "Óvakodjatok a pletykáktól és hallgassatok az értelem hangjára." Egy másik SMS az apákat, anyákat, testvéreket és a tisztességes polgárokat szólította fel arra, hogy őrizzék meg az országot, mert az egyiptomi nemzet örök. Egy további SMS-t a fegyveres erők üzeneteként továbbítottak és azt szorgalmazta, hogy "Egyiptom becsületes és lojális férfiai szálljanak szembe az árulókkal és a bűnözőkkel, s védjék meg a népünket, a becsületünket és a drága Egyiptomunkat".

A Vodafone végül kitért arra is, hogy kénytelen volt lekapcsolni az internetet és a hálózatát, mert a határozat törvényes volt, s ha a cég nem így cselekedett volna, azzal törvénysértést követett volna el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TomecK #9
    Ferrer, ezt most tényleg muszáj volt, nem hagyhattad volna ki a MO politikát ?
  • Ferrer #8
    Lásd pl. Magyarország 2010
  • csimmasz #7
    A baj hogy ilyenkor jöhet akár sokkal rosszabb is mint Mubarak,mert mindent rá lehet fogni.
    A kenyér drágább lesz,nagyobb adók vagy bármi.
    És mire rájönnek hogy "anyám én nem ilyen lovat akartam"már késő!
  • Garrett27 #6
    tökmindegy, ki lesz a vezető, a szerencsétlen egyiptomi többségre megszorítások várnak
  • endrev #5
    Hurrá, Mubarak polgárháborúra uszít, gratulálok...
  • Globalmaster #4
    LoOoL
  • ScarY MAN #3
  • KRTuning #2
    Én a "Fegyverbe, támadunk!" smst várom...
  • RoyalPredator #1
    Én is kérek ilyen esemest...