Berta Sándor

Csak 2012 végén megy tőzsdére a Facebook

Ismét elhalasztották a közösségi portál tőzsdei megjelenését. Bár még nincs hivatalos megerősítés, azonban a vállalat várhatóan csak 2012 végén jelenik majd meg a tőzsdén.

Elsőként a Financial Times írt arról, hogy a világ legnagyobb közösségi oldala csak jövő ősszel jelenik meg a tőzsdén, majd ezt követően a The New York Times már arról cikkezett, hogy maradnak az eredeti tervek: a Facebook a jövő esztendő első felében a tőzsdére kerül. Mind a két újság a platformhoz közel álló személyekre hivatkozva szellőztette meg az információkat.

A Financial Times szerint Mark Zuckerberg mindenképpen várni akar jövő szeptemberig. Ennek oka, hogy a dolgozók egy évig még ne a részvényekre, hanem a fejlesztésekre összpontosítsanak. A másik ok alighanem az lehet, hogy a cégvezető mindigis ódzkodott attól, hogy a közösségi portál a tőzsdén is megjelenjen, attól tart ugyanis, hogy így kikerülhet az ellenőrzés a kezéből. Részben azért számítottak a piaci szereplők a jövő tavaszi tőzsdére menetelre, mert részvényeseinek száma vészesen közelít ahhoz, amikor a jogszabályok szerint kötelezően nyilvánosságra kell majd hoznia üzleti eredményeit. Ha végül tőzsdére kényszerül, az hatalmas tőkeértéket jelent.

A Facebook tőzsdei megjelenését hónapok óta óriási érdeklődés övezi, ami nem is csoda, hiszen az oldal üzleti értékét 100 milliárd dollárra becsülik. A valóságban ugyan a Facebook "csak" kb. 70 milliárd dollárt érhet (ezt a másodlagos piacon forgó dolgozói részvények árazásából kalkulálják), de sok befektető már szeretné végre megvásárolni a cég részvényeit. Úgy tűnik azonban, hogy erre egy darabig még várniuk kell.

Bár állítólag a rossz tőzsdei klímához a dolognak nincs köze, korántsem a Facebook az egyetlen cég, amely halasztja tőzsdére menetelét vagy IPO-ját, a nyáron rengeteg ilyen tranzakció maradt el. Az internetes cégek közül a Zynga játékgyártó is halasztott, augusztus végi hírek szerint talán novemberre, de azt is hangsúlyozta, hogy ilyen részvénypiac mellett inkább nem siet sehová. A csoportos árkedvezményekkel operáló Groupon is október-novemberre tolta szeptemberre előirányzott IPO-ját - írta a Reuters.

Korábban több hír is megjelent, amelyek szerint 2012 tavaszán kerülhet tőzsdére a Facebook. A társaság az ehhez szükséges papírokat várhatóan októberben vagy novemberben nyújtja be az amerikai tőzsdefelügyelethez (SEC). Senki nem tudja, hogy mennyi részvényt bocsátanának ki a tőzsdén, illetve, hogy ezekhez milyen áron lehetne hozzájutni. A tőzsdei megjelenés pillanatában a Facebook értéke a jövő év elejére nem csak elérheti, de akár meg is haladhatja a 100 milliárd dollárt, így jóval értékesebbnek számítana, mint az AOL, a Yahoo, az eBay vagy az Amazon.

Közvetve már jelenleg is megvásárolhatók a Facebook részvényei és egyre több befektetési alap teszi tétjeit az internetes részvényekre. A GSV Capital nevű, áprilisban indult zárt végű befektetési alap nemrég 225 ezer darabot vásárolt a másodlagos piacon a platform részvényéből, 6,6 millió dollárért, darabonként 29,28 dolláros áron. A papírokat a tőzsdei bevezetés után törzsrészvényekké alakítják majd át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • maxy182 #2
    2012 végéig még simán tönkre mehet... :)
  • moikboy #1
    Na vajon mikor pukkan a lufi?