Gyurkity Péter

Magasan tartanák az árakat a memóriagyártók

Nem tetszik a memóriagyártóknak, hogy a kínálat és a kereslet növekedésével egy időben az árak is tovább esnek, így csökkentik a termelést, hogy megállítsák a további árcsökkenést. Jövőre több lépéssel készülnek.

Az elkövetkező időszakban az árcsökkentés megakadályozása, az árak jelenlegi szinten tartása, illetve némi emelése lesz az elsődleges célja a tajvani és egyéb memóriagyártóknak. Azért döntöttek így, mert állításuk szerint meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a piacon és a jelenlegi árak ezt kezdik alaposan felborítani.

A DRAMeXchange adataiból kiderül, hogy a példaként kiemelt 1 Gb-es DDR2 667 MHz-es (128 MB PC2-5300) memóriachip ára a januári 4,5 dollárról novemberre egészen 1,6 dollárra süllyedt. A folyamat ráadásul októberben felgyorsult, és ez már azzal fenyegetett, hogy több gyártó komoly veszteséget könyvelhet majd el év végén, valamint meghiúsulnak a bevételekről szőtt álmok. Természetesen részben ők is felelősek a fejleményekért, hiszen az ünnepekre készülve minden érintett felhalmozott, ám a kereslet csökkenésével az árakat is kénytelenek voltak lejjebb vinni.

Néhány héttel ezelőtt szép csendben csökkentették a termelést, aminek hatására az említett chip ára vissza is mászott 2 dollárra. A piackutató cég szerint a memóriagyártók meglehetősen jó pozícióban vannak ahhoz, hogy a jövőre megfelelő irányban befolyásolják a piacot. Ennek érdekében több lépésre készülnek, ezek sorrendben: a tajvani cégek csökkentik kiadásaikat, a Qimonda visszafogja az európai részleg termelését, a többiek pedig a 200 mm-es ostyák fokozatos visszaszorulása mellett a 300 mm-es szilíciumostyák arányának növekedését is igyekeznek lassítani. Végeredményként csökken a kínálat, ami az árak növekedését eredményezi.

2008 első felében tehát a jelek szerint hiába várunk majd nagyobb árcsökkenést, a memóriapiacon inkább a stagnálás lesz a jellemző és az is előfordulhat majd, hogy növekednek az árak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AljasGetto #27
    Az pont 4GB-ot kezel, csak épp ebben benne van számolva a videokártya meóriája is (meg az összes ms hardver eszközé, de ezek a 4GB-hoz képest vehetők elenyészőnek)...
  • Xcentric #26
    Persze, csak közben a felhasználók fizetik meg a magas árakat, és az államok kaszálják a befizetett büntetést, nem pedig a felhasználókat kártalanítják belőle! Ugyanezen ba**tam fel az agyam akkor is amikor frankón megbüntették a ram gyártókat. Ezzel kb anyi történik, hogy amit te befizetsz magas árat, annak egy része a ram gyártóhoz kerül, más része a bíróságokhoz. De attól te (vagyis mi) még ugyanúgy jól beszopjuk.
  • chuky123 #25
    Annó akkor emelkedtek a memo árak mikor a Taijvanba földrengések voltak és hiány volt belöle és a gépsorok sérültek. Talán 2000 be.
    Ahogy gerygery is irta nem nagyon csökkentek az árak csak 2007 ben kezdtek esni.
    Szerintem ez csak blöff. Ha minnél többet gyártanak 1 termékböl annak az előllitási költsége is kevesebb.
  • twollah #24
    Vettem + 2 gigat a gepembe 8ezert hasznaltan, most 3 giga van benne.
    Egy ideig csak eleg lesz.
    A 32bites Kindozeok amugy sem tudnak tobbet kezelni ~3.5 giganal szoval boven eleg lesz nekem.
  • formatuq #23
    "Nem tetszik a memóriagyártóknak, hogy a kínálat és a kereslet növekedésével egy időben az árak is tovább esnek, így csökkentik a termelést, hogy megállítsák a további árcsökkenést. Jövőre több lépéssel készülnek. "


    1., paran majd nem tartanak veluk, es azok majd lekaszaljak a piacot ergo feszelyes jatek
    2., majd jol megkurjak megint oket, mint par evvel ezelotti troszt perben, aztan amit megsporoltak itt, kifizetik ott.
  • raingun #22
    Az olajkartel még is legális (vagy csak nem lehet tenni ellene)
  • raingun #21
    Én is vettem 1 GB, most 2 van, annyira nem kellett, de ilyen olcsón :-)
    Azért a Crysis-nek tetszeni fog :-)
  • Frayer #20
    A kartelesedés, egyértelműen bűncselekmény.
    Ezen nem lehet szépíteni, ha a konkurens gyártók egymással szövetkezve mesterségeesn befagyasztják az árakat, azzal hátrányt, kárt okoznak a felhasználókkal, ez tömegzsarolás, mert a felhasználó rá van kényszerítve hogy az ő általuk megszabott árakon vásároljon.
    Az ilyet nem bűnteti a törvény nemzetközileg hogy ennyire nyílvánosan csinálják?
  • kecskeszeme #19
    Ugyebár egyszer már jól seggberúgdosták a memóriagyártókat az árak rögzítése miatt...
    Remélem, most is kapnak a pofájukra, ha hasonlóval próbálkoznak.
  • Zotya84 #18
    Én ma reggel lepődtem meg az árakon: Transcend 2*1G/800 duálkit ára már belefér egy négyjagyű számba, míg a hét elején bőven ötjegyű volt... persze kiskerárakat mondok.