Gyurkity Péter

300 milliót fizet a Samsung árrögzítés miatt

A világ legnagyobb memóriagyártójának számító dél-koreai cég 300 millió dollár kifizetésével szeretne pontot tenni az Amerikai Igazságügyi Minisztérium által indított per végére, ám a fő vádlottakat ez nem érinti.

A Register cikke arról számolt be, hogy a Samsung a napokban el fogja ismerni az ellene felhozott vádakat, vagyis a rivális cégekkel folytatott bizalmas beszélgetéseket és a vásárlók becsapását. A minisztérium szerint ugyanis vezető memóriagyártók 1999 áprilisa és 2002 júniusa között telefonbeszélgetéseken és személyes találkozókon döntöttek termékeik árazását illetően, indokolatlanul magasan tartva azokat. A gyártók ezzel természetesen jókora haszonra tettek szert.

A Samsung a harmadik nagyobb cég, amely elismerte az Igazságügyi Minisztérium által hangoztatott vádakat. Emlékezhetünk arra, hogy tavaly decemberben négy vádlott börtönbüntetést kapott a memóriaárak magasan tartására irányuló nemzetközi konspirációban játszott szerepük miatt. A gyártók ellen először Michael Dell, a Dell vezérigazgatója emelte fel hangját, és egyik nyilatkozatában kartellbe tömörüléssel vádolta a gyártókat. Az Infineon már szeptemberben elismerte, hogy 1999 és 2002 között mesterségesen magasan tartotta a memóriaárakat, és belegyezett a 160 millió dolláros büntetés megfizetésébe. A Samsung és a Hynix ügyében viszont tovább folyt a nyomozás.

Ez utóbbi cég idén áprilisban került terítékre, amikor is elismerte a memóriaárak manipulálásával kapcsolatos vádakat, és beleegyezett a jelentős összegű büntetés megfizetésébe. "A DRAM jelentős tételt tesz ki a számítógépes konfigurációk árában. A memóriaárak magasan tartásával nemcsak a gyártók, hanem a fogyasztók is többet voltak kénytelenek fizetni" - jelentette ki akkor Scott Hammond, helyettes főügyész. Szenvedő alanyként most inkább a PC-gyártókat azonosították, közöttük megtalálható a Compaq, a Dell, a Hewlett-Packard, az Apple Computer, az IBM és a Gateway.

Ezzel tehát lezárult a három nagy gyártó ellen indított persorozat, és mondhatjuk, hogy elnyerték méltó büntetésüket. Igaz, ez inkább a peren kívüli megállapodásokban fizetett összegekben mutatkozott meg, nem pedig a felelősségre vonásban. Kivételt képez a tavaly kiemelt négy vádlott, illetve a mostani ügyben érintett hét alkalmazott, akikre nem vonatkozik a megállapodás, így ők további fejleményekkel számolhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #7
    Hatalmas összegekről van itt is szó...
  • dez #6
    Viszont egy házkutatási parancshoz elég lehet.
  • pemga #5
    Lehet, de a logikus gondolkodással nem tudsz a bíróságon bizonyítani. Oda bizonyítékok kellenek. Mert most az, hogy magasak az árak mindenhol az lehet "puszta véletlen egybeesés" is, ha nincs megegyezésről bármi felhasználható bizonyíték, nincs az a bíró vagy esküdtszék aki elítélné.

    Gulabácsi, miből szeretnél kapni? A börtönbütetésből? :).
  • GulaSoft #4
    És ebből mennyit kapunk mi? Ja hogy semmit, és megint csak az állambácsi gazdagodik. Milyen furcsa is!
  • Aspirin #3
    Bármennyire is hihetetlen, valószínüleg elkövették azt a hibát, hogy erkölcsileg ép szakembert juttattak olyan pozícióba, ahonnan ez nem tudott szemet hunyni a dolgok fölött.
    Egyébként logikus gondolkodással többet lehet megtudni, mint lehallgatással.
  • pemga #2
    Azért az érdekelne, hogy sikerült bizonyítékokat szerezni. :) Lehallgatták a vezetőket? Vagy valaki kikukázott emaileket?
  • Aspirin #1
    Azért az érdekes, hogy a Samsung is a MS is százmillókat fizet, és amikor kimutatásokat jelentetnek meg negyedéves haszonról, akkor néhány millió bejelentésében állapodnak meg.
    Nem ezt hívják adócsalásnak?
    És ha ők ezt büntetlenül elkövethetik, ki vádolható azzal, hogy mindezt elnézi nekik?