Berta Sándor

Online petíció a brit távközlési adattárolás ellen

Theresa May brit belügyminiszter nyilvánosságra hozta a telekommunikációs információk megőrzésével kapcsolatos 120 oldalas tervezetet. Még az online játékokat is ellenőriznék.

A megjelentetett dokumentumban azokat a szempontokat is leírták, amelyek nem szerepelnek az Európai Unió távközlési adattárolási irányelvében. A politikus a tervezet előszavában azt írta, hogy ha a brit kormány most nem lép, akkor azzal a komoly és egyre növekvő kockázattal kellene szembenéznie, hogy a bűncselekményeket a jövőben nem lehetne felderíteni, az elkövetőket megbüntetni, az áldozatokat megvédeni és a terroristákat kiszűrni. A bevezetőben többek között az is szerepel, hogy a szigetországi kabinet az internetes telefon- és az azonnali üzenetküldő szolgáltatások mellett még az online játékokat is ellenőrizni akarja. A tervezet szövege ugyanakkor rendkívül általánosan fogalmaz, nem említ konkrét szolgáltatásokat, még a Skype neve sem szerepel benne.

Az viszont biztos, hogy a jövőben Nagy-Britanniában tárolnák az e-mailekkel kapcsolatos adatokat (ki kinek és mikor írt), mely felhasználó mely oldalakat kereste fel, ki és milyen tartalmakat töltött le, illetve fel, továbbá, hogy milyen azonnali üzenetküldő programot használt. Tisztázatlan ugyanakkor, hogy az internetszolgáltatókat köteleznék-e úgynevezett csomagellenőrzési (deep packet inspection) eljárásokra, melyek segítségével valós időben nyomon követhető az online forgalom. Ellenőriznék továbbá a leveleket és a csomagokat, illetve az online játékokat is.

A tartalmak csak addig maradnának védve, amíg a hatóságok nem tudnak bemutatni bírói engedélyt. A rendőrség, a titkosszolgálatok, a Serious and Organised Crime Agency (Soca) nevű hivatal és a brit adóhatóság viszont akár engedély nélkül is betekinthetnek bármely fájlba. Ehhez elegendő lesz csak egy olyan papírt bemutatniuk, amelyen valamelyik vezető aláírása szerepel. A rendszer egyébként már most is számos módon kijátszható, a másik problémát a horribilis költségek jelentik. A következő tíz évben az adatbázisok létrehozása és karbantartása 1,8 milliárd fontot emészt majd fel. A brit állam azonban arra számít, hogy 10 esztendőben a razziáknak köszönhetően 6,2 milliárd fontos bevételre tehet szert.

Azt May is elismerte, hogy a törvény komoly kérdéseket vet fel a magánélettel és annak védelmével kapcsolatban, ezért két parlamenti bizottság is vitázni fog az előterjesztésről. Könnyen lehet, hogy a jogszabályt el sem fogadják, vagy alaposan módosítják. A BBC információi szerint ugyanakkor a kormánytagok és -hivatalnokok "politikailag elfogadhatónak" tartják a törvény keresztülvitelét, de egyre nagyobb az ellenállás a tervezettel szemben. Az életre hívott petíciót eddig már több mint 175 000 ember írta alá.

Nagy-Britanniában február közepén vált ismertté, hogy hamarosan kötelezővé tehetik az internetszolgáltatók és a távközlési vállalatok számára a telekommunikációs adatok megőrzését. Az információkat egy éven át őriznék meg. Sir Tim Berners-Lee a telekommunikációs adatgyűjtést "az emberi jogok elpusztításának" nevezte. Május közepén hivatalossá vált, hogy a szigetországban lesz távközlési adattárolás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    az áldozatokat megvédeni és a terroristákat kiszűrni." LOL