Berta Sándor

Az EU nagyon akarja a távközlési adattárolást

Mivel Berlin nem volt hajlandó az előírt határidőig bevezetni a távközlési adattárolást, ezért az Európai Bizottság beperelte Németországot az Európai Bíróságon. Magyarország már megtette.

Németországban 2010 márciusában nyilvánították alkotmányellenesnek a távközlési adattárolást, ennek ellenére az Európai Bizottság elvárta, hogy a tagállam átültesse a nemzeti jogrendszerébe a 2006/24/EK irányelvet. Mindez azonban azóta sem történt meg. A Berlin és Brüsszel közötti vita ezzel kapcsolatban egyre jobban elmérgesedett, s az Európai Bizottság úgy döntött, nem vár tovább. Az indoklás szerint a további késlekedések negatív hatással lehetnek az igazságügyi és a rendőri szervek munkájára, ezen belül is a súlyos bűncselekmények felderítésével és kivizsgálásával kapcsolatos képességeikre.

A telekommunikációs forgalmi információk megőrzésével foglalkozó irányelv kimondja, hogy minden tagország köteles legalább 6 hónapon át eltárolni ezeket az adatokat, akkor is, ha nem hozhatók összefüggésbe konkrét bűncselekménnyel. Minden tagállam köteles volt az irányelvet integrálni a nemzeti jogrendszerébe. Az Európai Bizottság ezzel a lépéssel azt akarja elérni, hogy Németország pótolja a mulasztást és kövesse a többi tagállam, köztük Magyarország példáját. Nem Németország az egyedüli renitens egyébként ebben a kérdésben, hanem Ausztria, Svédország, Csehország és Románia is.

A testület jelzés értékű beadványt készített. A keresetben azt követeli az Európai Bíróságtól, hogy szabjon ki napi 315 036,54 eurós pénzbüntetést Németországra egészen addig, amíg nem teljesíti a kötelezettségét. "Az Európai Bizottság nagyon megértő volt a német helyzettel kapcsolatban, de évek óta nem történt semmi előrelépés ezen a területen. Most viszont már fel kell lépnünk a szerződések betartása mellett. A német elmaradás az egész EU-ban negatív hatással lehet a rendőrségi és az igazságügyi eljárásokra, ezért kell beavatkoznunk" - érvelt Michele Cercone, a testület szóvivője.

Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos tavaly júniusban elkészítette a távközlési adattárolási irányelvvel kapcsolatos jelentését. A szakember kiemelte: az egyes európai uniós tagországok az elmúlt években nem tudták minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy az irányelvre a jelenlegi formájában mindenképpen szükség van. Komoly problémákat okoz, hogy a szabályozás túl tág teret hagy az egyes tagállamoknak, így mindegyik maga döntheti el, hogy mennyi ideig és milyen telekommunikációs információkat tárol el. Szerinte az irányelvet eleve úgy kellett volna kidolgozni, hogy az ne sértse meg az emberek privát szférához fűződő jogait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • llax #3
    Csak forgalmi információk tárolásáról van szó, nem az össz. forgalmazott adatról.
  • galocza #2
    a germánok renitensek 8)...
  • gkalcso #1
    Egy közösségi oldal alkalmazásában ami lehetőséget ad üzenetre, hogyan oldják meg a tárolást, visszafejtést? Ja meg adatároláshoz kell ám a tárhely is rendesen...