MTI

Távoktatás és könyvtárfejlesztés a hadseregben

Európai Uniós forrásból fejleszti szolgáltatásait a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár könyvtára és közművelődési központja Debrecenben.

A program legfontosabb célja a távoktatás feltételeinek megteremtése, online tananyagok kifejlesztése - jelentette be Böröndi Gábor dandártábornok kedden sajtótájékoztatón. Az intézmény azt reméli, hogy az 55 millió forintos beruházás nyomán ki tudja elégíteni a rá háruló szakmai és civil infokommunikációs igényeket illetve növelni tudja az olvasók számát - mondta a dandár parancsnoka.

A tábornok a legfontosabb fejlesztési célok között említette az interneten 24 órában elérhető és elektronikus szolgáltatásokat nyújtó könyvtári portál kialakítását, a különféle adatbázisok, online kutatási- és tananyagok, tanulmányok valamint mozgóképes felvételek elhelyezését a portálon, a szolgáltató helyek hadtörténeti eseményeihez kapcsolódó előadássorozatok megszervezését, a katonai alapismeret tantárgy valamint a történelem tantárgy oktatásának segítését és a hadtörténelem népszerűsítését. A parancsnok elmondta azt is, hogy a dandár könyvtára és közművelődési központja három helyőrségben, Debrecenben, Hajdúhadházon és Hódmezővásárhelyen szolgáltat.

Az intézmények az észak-magyarországi valamint az észak- és dél-alföldi régióban működnek. Ezeket a régiókat az országos átlagnál alacsonyabb szintű foglalkoztatottság, valamint az átlagost meghaladó munkanélküliség jellemzi. A Magyar Honvédség ezekben a régiókban az egyik legnagyobb munkaadó, ezáltal jelentős felelőssége és egyben lehetősége is van a munkaképes korú lakosság piacképes képzettséghez juttatásában - fűzte hozzá Böröndi Gábor. Elmondta azt is, hogy Debrecenben - együttműködve az önkormányzattal - 28 általános iskolában működtetnek honvédelmi szakkört, s hetente 400 diák a helyszínen ismerkedhet a laktanyai katonaélettel.

Berkecz Gábor, a dandár debreceni Kossuth laktanyájának szomszédságában lévő Gábor Dénes elektronikai és műszaki szakközépiskola tanára elmondta: intézményükben az idei tanévtől a 9-11. évfolyamos diákoknak elindították a katonai ismeretek választható közismereti szakot, amiből érettségizhetnek is a diákok. Reményeik szerint a tantárgyat választó fiatalok közül sokan választják majd a katonai hivatást - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Calisius #1
    Ez egy nagyon korrekt kezdeményezés. Több ilyen kellene az országban.