Gyurkity Péter

Lassan terjed az Android 4.0

A Google saját adatai szerint is csak lassan, nehézkesen terjed a mobil operációs rendszer legújabb változata, amely azonban jobban teljesít közvetlen elődjénél. A szoftver mellett kitartó Sony egykor WP-telefonnal kacérkodott.

A napokban mi is beszámoltunk arról a külső amerikai felmérésről, amely a különböző androidos készülékek nagy számára, az ebből fakadó hátrányokra hívta fel a figyelmet, lebontva a kutatást a legnépszerűbb megoldásokra és verziókra. Most a Google saját adataiból is jól látszik, hogy az Android 4.0 egyelőre csak lassan, vontatottan terjed.

A keresőcég fejlesztői oldalán ugyan nem adnak választ a miértekre (nem úgy, mint a hivatkozott felmérésben, ahol az ehhez szükséges tesztek számával indokolják a gyártók és szolgáltatók kedvtelenségét), mindössze annyit láthatunk, hogy az egyes verziók az Android által meghódított piac mekkora szeletét fedik le. Egészen pontosan a Google Play portál szoftverét letöltő készülékek megoszlását vehetjük közelebbről is szemügyre, amely jól mutatja az arányokat, és egyben a trend alakulását. Kiderül például, hogy az Android 2.3 különböző változatai még mindig hatalmas előnnyel vezetnek, ezek a teljes szegmens 70 százalékát birtokolják, sőt még a korábbi, 2.2-es változatok is 19 százalékos részesedést mondhatnak magukénak.

Az Android 4.0 ezzel szemben alig 7 százalékot tudott megkaparintani, amely egyrészt gyászosnak tűnik az elődök eredménye mellett, másrészt azonban talán mégsem olyan rossz, mint ahogy azt az első látásra gondolnánk. A kizárólag táblákon elérhető Android 3.0 például ma is csak 2,7 százaléknál tart, ami nyilvánvalóan zsákutcát jelent, arról nem is beszélve, hogy a 4.0 áprilisban még a mostani szám felénél tartott, az erősödés tehát tagadhatatlan. Kérdés azonban, hogy az Android 5.0 állítólagos idei megjelenésével miként alakulnak majd a számok - egy sikeres rajt esetén nyilván a negyedik generáció sem számíthat a 2.3-hoz fogható részesedésre.

Érdekesség, hogy bár a Sony saját Xperia készülékein szintén a Google szoftverét alkalmazza, ám a jelek szerint korábban (még az Ericssonnal közösen) komolyan foglalkoztak egy saját Windows Phone okostelefon piacra dobásán. Erről már korábban is jelentek meg pletykák, sőt a prototípus az eBay oldalán is felbukkant, most azonban egy videón láthatjuk a készüléket, amely kicsúsztatható billentyűzettel, valamint a WP egyik korai változatával látható azon. Ebből persze azután nem lett semmi, a két cég is felbontotta szoros együttműködését, annak azonban még megvan az esélye, hogy a WP8 megjelenésével a Sony mégis meggondolja magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #11
    a Sony-Ericsson xperia mini 40ezer forint, 4.0ás tabletek szintén 30-40ezer forintért vannak a legolcsóbbak most már...
  • AgentKis #10
    Talán, ha lenne olyan telefon 100.000 Ft vagy 500 $ alatt, amin rajta van...
  • hammerjoe #9
    Arról nem is beszélve, hogy sokan játszanak is a készüléken(én is, ha olyan helyen vagyok, és el kell ütni az időt), és biza nem igen tudnám megszámolni, hogy mennyi pl. Gameloft-os játék nem megy ICS alatt!! És itt most megvásárolt játékról beszélek, nem tört game-ről! Le sem sz*rják a júzert!! "Kifizette, és a többi nem érdekel minket", politikát folytatnak... Ez is visszafogja a terjedést. Bevallom, én is visszamentem az ICS-ről(kivéve a modemet), és minden működik!!
  • hammerjoe #8
    Az a "pár hete", egész pontosan 2012 március volt. És elsőként, mi magyarok kaptuk meg (I9100OXXLPD). Azóta már frissítés is érkezett rá (LP7). A www.sammobile.com -on nyomon követheted. Ezek mind hivatalosak.......
    Mondjuk ez akkor sem menti fel a Samut!! Hiszen még tavaly kiadta a Google a rendszert nekik, csak b*szták optimatizálni + ráhúzták a saját TWLauncher-jüket, ami lassítja a készüléket. De hogy miért erőltetik ezt a sz*rt? Kíváncsi leszek, hogy az S2 megkapja-e az Android 5-öt. Szerintem nem, de ne legyen igazam...
  • Bagoly81 #7
    vegyél ujatt, fogyasztói társadalomban élünk :S
  • vato loco #6
    Csoda ha lassan terjed? Az a buzi Samsung baszik frissíteni, mégis mitől terjedne?
  • Balumann #5
    Ezt én cáfolnám. ZTE Blademre tettem fel az ICS-t (CyanogenMod 9), SOKKAL gyorsabb a 2.3 -asra épülő verzióknál (gyári, 2.1 vagy 2.2 -ről ne is beszéljünk). Sajnos nálam még voltak problémák ill. hiányosságok (ennek nem az ICS az oka), ami miatt még várnom kell vele.
  • SanMaster #4
    Nekem Xperia Arc telefonom van (nem az S) és most kaptam meg hétfőn az Android 4.0.4-et. A frissítés csak a Sony PC Companion szoftverével jön le, a telefonról közvetlen nem lehet frissíteni. A pár napos tesztelés után: KURVA JÓ az ICS! Minden olyan dolog, ami hiányzott az Androidból, belerakták. Pl a legnagyobb dolog, hogy minden olyan programot, amit nem használok le lehet tiltani. Nem kell rootolni ahoz hogy a bloatware eltűnjön a készülékről. Mind a Gmail mind a beépített böngésző király, az asztali verzió funkcionalitását adják. Thank you SONY!
  • mrlujoak #3
    A Sony szépen lassan tolja fel a 4.0 részesedési indexét.
    A tavalyi Xperiákra tömegesen épp a múlt héttől indult meg a frissítési lehetőség, azaz az Xperia arc, neo, pro, mini, mini pro, active és Live with Walkman indultak, míg az áprilistól elérhető Xperia arc S, neo V és ray is megkapta a 4.0.3 után a 4.0.4-et is.
    Az idei Xperiák (S, P, U és sola) is heteken belül ICS-re frissülnek...
  • Darth Sith #2
    Ez nagyrészt azért van, mert a gyártók vagy sehogy vagy elképesztően lassan adják ki a frissítéseket. A samsung pl. pár hete adta ki az ICS-t a galaxy S2-re, több mint 7 hónappal az ICS megjelenése után. A HTC szintén most tette elérhetővé nemrég a sensation-re az ICS-t és a többi készülékére még csak most fog kijönni kb 10 hónappal később mint, hogy megjelent. Mivel az emberek nem 3 havonta cserélik le a telefonjaikat, így a már ICS-el megjelent telefonok még csak kis hányadát teszik ki a jelenleg az emberek által használtaknak, addig a többire meg még nem érkezett meg a frissítés vagy csak mostanában fok.
    Hiába vannak XDA-n már régóta fenn ICS ROM-ok, az emberek 98%-ka nem ért hozzá és nem is akar foglalkozni vele. Ha jön gyári frissítés azt felrakja, de nem fog vele többet pepecselni. Kb. már az 5.0 fog megjelenni, mire a telefonok jó részén elérhető lesz az ICS.