Gyurkity Péter

Tovább erősít az Android, a RIM újítani szeretne

A tengerentúlon az elmúlt három hónapban is tovább erősödött az Android, a platform immár a piac többségét uralja, miközben a folyamatosan visszaeső RIM az új Blackberry 10 szoftverrel igyekszik megújulni.

A comScore által közölt friss adatokból kitűnik, hogy a Google mobil szoftvere az ünnepi időszakhoz képest is javítani tudott a szegmensen belül elfoglalt pozícióján, hiszen tovább erősödött a riválisokkal szemben, dacára annak, hogy az Apple sem szégyenkezhet az első három hónap eredménye láttán - ők ketten tudtak mindössze tovább erősödni.

Az Android immár a teljes amerikai piac 51 százalékát uralja, a december végi 47,3 százalékhoz képest, miközben az iPhone által szintén előrenyomuló almás cég 29,6-ról 30,7 százalékra tudott javítani. A többiek nem tudták követni ezt az iramot, ennek megfelelően ismét visszaestek, veszítettek eddig sem igazán hatalmas súlyukból, így például a Microsoft 4,7-ről 3,8 százalékra, a területet három évvel ezelőtt még egyedüliként uraló Blackberry pedig 16-ról egészen 12,3 százalékra esett vissza (ez utóbbi globálisan nagyjából 4 százalékon áll). A Symbian helyzete nem változott, a megmaradt 1,4 százalékkal azonban nyilván nem szólhat bele a versenybe.


Felül a mobiltelefon, alatta az okostelefon tábor változása

A Motorola által közölt első negyedéves eredmény rámutat azonban arra, hogy nem mindenki tudott nyerni az Androidot támogató cégek közül. Bár a bevételt sikerült 3 millió dollárral növelniük, mégis picivel nagyobb veszteséget termeltek az ünnepi időszakhoz képest, ez 80 helyett most 86 millió dollár volt. Egyedül a mobiltelefonos részleg tudott javítani házon belül, ők három százalékkal növelték saját eredményüket, miközben a gyártó 10,5 millió helyett csak 8,9 millió hordozható készüléket szállított le (ebből 5,1 millió példány volt okostelefon).


A RIM eközben bemutatta az első körben a kiválasztott fejlesztőknek szánt új platformját, amely BB10 néven futott be. A prototípus készülék hasonlít az iPhone változatokra, az új szoftver pedig olyan jellemzőket is elérhetővé tesz, amelyek eddig többnyire hiányoztak a családon belül (gyorsabb processzorok, 4,5 hüvelykes és nagyobb kijelzők, valamint LTE), miközben arra is ígéretet tettek, hogy az első példányok után ismét érkeznek majd a fizikai billentyűzettel ellátott családtagok. A HTML 5 és Java egyaránt támogatott, ám a hangsúly az előbbi platformon van, a natív SDK és a WebWorks SDK révén pedig azt remélik, hogy a platformra fejlesztők némi előnyt kapnak a rivális szoftvereknél megszokottakhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asgh #4
  Létezik még olyan, hogy üzleti szféra az okostelefon piacon?
 • Danecay #3
  Akkor most melyik hír nem igaz? Nem aról volt szó, hogy a RIM piaci részesedésének folyamatos esése miatt üzleti stratégiát vált és ezen túl csak az üzleti szférára fog koncentrálni. A bemutatott prototípus pont nem ezt támasztja alá.
 • BrockSamson #2
  Amugy amit mutattak az uj rendszerukbol az nem nezett ki rosszul. Csak nagy esellyel keson fog erkezni...
 • Vadnokedli #1
  a RIM-nek leáldozott. nem is érdekel.