Berta Sándor

Eddig tíz Androidos gyártó ismerte el a Microsoft jogainak megsértését

Annak ellenére, hogy a Windows Phone 7 jelenleg finoman szólva sem nevezhető a legsikeresebb mobil operációs rendszernek, a Microsoft komoly bevételekhez jut. Ennek oka a mobiltelefon-gyártókkal kötött szerződésekben keresendő.

Steve Ballmer nemrég támadta az Androidot; kijelentette, ahhoz, hogy valaki a Windows Phone-t használni tudja, nem kell számítógépes szakinak lennie, mindez nem mondható el ugyanakkor az Androidról. Leszögezte, hogy az ár tekintetében nem tudnak versenyre kelni a Google mobil operációs rendszerével. "A jövőben is az Androidot futtató termékek lesznek a legolcsóbbak a mobil piacon, ezért csökkentenünk kell a modelljeink költségeit" - szögezte le Ballmer. Nos, úgy tűnik bármennyire is zavarja a társaság vezetőjét az Android, részben örülhetnek is a sikerének, mivel komoly licencdíjakat szednek be azoktól a gyártóktól, akik Androidot futtató készülékeket dobnak piacra.


A cég most bejelentette, hogy licencdíj-fizetési megállapodást kötött a Compal Electronics nevű céggel is. Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza és Horacio Gutierrez, a társaság elnökségi tagja közös blogbejegyzésükben kiemelték, hogy a Compal immár a tizedik olyan gyártó, akivel sikerült ilyen jellegű szerződést kötniük. Eddig ilyen megállapodást írt alá a szoftveróriással az Onkyo, a General Dynamics, az Itronix, a Velocity Micro, Wistron, a HTC, az Acer, a ViewSonic és legutóbb a Samsung is.

Mindez azt jelenti, hogy a redmondi cég minden második eladott Androidot futtató telefon után 5-10 dollárt kap. Ez természetesen érzékenyen érinti nem csak az adott vállalatokat, hanem a Google-t is, hiszen a licencdíj miatt nő az Androidot futtató készülékek ára. A szerződéseket a Google, illetve a Motorola Mobility még nem írta alá. A Google szerint ezzel a megoldással a Microsoft zsarolja a mobil készülékek piacának szereplőit. "Ez ugyanaz a taktika, amit általában a Microsofttól láthatunk. Mivel nem tudnak sikeresek lenni az okostelefon-piacon, így jogi eszközökhöz nyúlnak azért, hogy kizsarolják a maguk hasznát és lefékezzék az innovációt" - nyilatkozták a keresőcég illetékesei.


Az Egyesült Államokban eladott mobiltelefonok 53%-a után kapnak licencdíjat, azaz a bevételek még megduplázhatók

Az Asymco nevű piackutató ügynökség adatai szerint a Microsoft ötször több bevételt szerez az Android utáni licencdíjakból, mint a Windows Phone 7-es készülékek eladásaiból. A Microsoft az elmúlt tíz évben több, mint 4,5 milliárd dollárt költött szabadalmak megvásárlására és különösen ügyelt arra, hogy lehetőleg szoftverekre vonatkozó szabadalmakat szerezzen meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #7
    Cat, ha elolvastad végig, amit írtam, leírtam az okot is.
    Ahogy Balazs127 is leírta, a per költséges (szakértői díjak, ügyvédi díjak, stb.) és a végkifejlet kétséges, ráadásul egy per elég hosszú ideig elhúzódna.
  • Balazs127 #6
    Azért mert a perköltség jóval több lenne, mint a "védelmi pénz". Az hogy meg megnyernék-e a pert, az előre nem nagyon tudható - főleg hogy ott van egy hordányi MS ügyvéd.
  • Cat #5
    "fizetnek a gyártók, vagy mehetnek pereskedni."
    Azzal, hogy fizetnek, elismerik a jogsértést, máskülönben miért adnának pénzt?
  • lordsithlord #4
    A cikk címe tévedés: nem elismerik a cégek a licencek megsértését, ez, ahogy a Google is nemegyszer megjegyezte, afféle "védelmi pénz": vagy fizetnek a gyártók, vagy mehetnek pereskedni. Márpedig ott tartunk, hogy egyenlőre jobban járnak anyagilag a gyártók, ha "jogdíjat" fizetnek, mintha nekimennének a Microsoft-nak és évekig pereskednének, kétséges végkifejlettel milliókért.

    Ebben különbözik az Apple és a Microsoft: míg előbbi inkább pereskedik és megpróbálja kizáratni a konkurenciát a piacokról, addig a Microsoft egyezkedik és ha nem jön össze, utána megy a bíróságra.
  • passatgt #3
    Tiz volt írva még az elején, már javították:)
  • speed2006 #2
    Szerintem csak 8.76
  • passatgt #1
    tíz