HENT hírlevél

Havi egymillió jogsértő linket távolít el a Google

A Google jelentése szerint a keresőmodul a szerzői jogi jogosultak panasza nyomán havonta több mint egymillió jogsértő tartalomra mutató linket távolít el. A legtöbb panaszt a Microsofttól fogadják.

Működése átláthatósága jegyében állította össze Transparency Report című jelentését a Google, amely tartalmazza, mikor és mennyi panaszt fogadott a keresőmodul a szerzői jogi jogosultaktól, továbbá, hány jogsértő tartalomra mutató találatot távolított el rendszeréből. A kalóztartalmakra mutató linkek eltávolítását a Digital Millennium Copyright Act amerikai törvénynek való megfelelés érdekében végzi a céget, amelynek rendelkezése szerint a Google köteles reagálni a panaszokra, ellenkező esetben szerzői jogi jogsértésben való közreműködésért maga is felelősségre vonható.

A szerzői jogi jogosultak egy online formanyomtatványon keresztül jelezhetik a Google felé, ha szerzői jogaikat sértő linkeket találnak. A cég a beérkező panaszok 97 százaléka esetében el is végzi az eltávolítást, ha azonban a nyomtatványt nem megfelelően töltik ki, vagy az adott weboldal már nem létezik, akkor nem tud érdemben reagálni a panaszra.


A Google által 2011 júliusától gyűjtött adatok szerint havonta átlagosan egymillió, a múlt hónapban több mint 1,2 millió kalóztartalomra mutató link került eltávolításra. Az elmúlt havi panaszok 1296 jogtulajdonostól érkeztek és mintegy 24 ezer domain nevet érintettek. Az elmúlt hónapban az öt legtöbb bejelentő között szerepelt a brit zenekiadók jogvédelme szerve, a British Recorded Music Industry, az NBC, az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) tagjai és az Elegant Angel felnőtt filmeket gyártó stúdió is. A legtöbb panaszt a Microsoft jogi képviselőitől fogadták. A szoftvercég a múlt hónapban több mint 500 ezer, az elmúlt évben több mint 2,5 millió kalóztartalomra mutató URL cím eltávolítását kérte.

A jelentés közli azokat a domain címeket is, amelyekre vonatkozóan a legtöbb panasz érkezik. E szerint három leggyakrabban érintett portál mind az elmúlt hónapban, mind az elmúlt évben a filestube.com, a torrents.eu és a 4shared.com volt. A múlt hónapban közel 40 ezer jogsértő tartalomra vonatkozó URL eltávolítását kérték a panaszosok a filestube vonatkozásában, míg a másik két oldal esetében több mint 20-20 ezer panasz érkezett.

A Wired portál beszámolója szerint a Google közel egy éve automatikus rendszerben végzi a panaszok feldolgozását, így a korábbinál több panaszt tudnak kezelni, és a szerzői jogi jogosultaknak kedvezően gyorsabban is tudnak reagálni. A Google-jelentés számai az online szerzői jogi jogsértések növekvő számára mutatnak rá, jelenleg hetente akár több mint 250 ezer jogosulti értesítést is kapnak, míg 2009-ben egész évben 250 ezer eltávolítás iránti értesítést kellett kezelniük..

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!