MTI

Új logelemző rendszert mutattak be

Új, az üzleti és informatikai döntéshozókat a jelenleginél gyorsabban és hatékonyabban kiszolgáló logelemző rendszert mutatott be szerdán a Kürt Zrt. és a Pannon Egyetem.

Nagy Zsolt a Kürt Zrt. kutatás-fejlesztés és innováció menedzsment üzletág-vezetője az eseményen elmondta: korábban más cégek logelemző termékeit használták, ám azt tapasztalták, hogy ezeknek több gyenge pontja is van. A növekvő naplóállományokhoz képest például lassúak, miközben az elemzőknek azonnali adatok kellenek. A Kürt felismerve a problémákat, saját termékfejlesztésbe kezdett: kétéves munka után elkészült a prototípus, amely például elosztott adatgyűjtésre képes. A Kürt terve az, hogy a prototípusból piacképes terméket fejlesszen, amelyet külföldön is eladhat.

Nagy Zsolt elmondta, a két éve indult, 340 millió forintos projekthez 237 millió forint állami támogatást kaptak. A kutatásban a Pannon Egyetem műszaki informatikai karával működtek együtt. A két szervezet régi partner, a legfrissebb közös projektjük például egy olyan banki rendszer, ami gyorsan jelzi a csalást - mondta az üzletágvezető. Lukács András kutatásvezető az új rendszerről elmondta, az új logelemző alkalmazási lehetősége a hagyományos biztonsági felügyelettől, a működési kockázatok valós idejű feltárásán át, a monitorozott számítástechnikai eszközökön megvalósított üzleti folyamatok elemzéséig terjed.

A logelemzés feladata az informatikai rendszer teljesítményének, kihasználtságának és biztonságának monitorozása. A folyamat során a tűzfalak, behatolás gátló-, vírusirtó-, és vállalati informatikai rendszerek naplóbejegyzéseit, jelzéseit elemzik. A logelemzés eredményessége abban rejlik, hogy az egyes eszközökön észlelt rendellenességek megjelennek a másik eszköz naplóbejegyzéseiben is, így könnyen kimutathatóak az esetleges eltérések, rendellenességek, betörések, betörési kísérletek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1