MTI

Összeszámolták a digitálisan tárolt adatmennyiséget

Amerikai kutatóknak a Science tudományos magazinban közzétett becslése szerint 2007-ig 295 exabyte digitális információt halmozott fel az emberiség. A digitális korszak nyitányaként a 2002-es évet jelölték meg.

Az exabyte-ot (exabájt) nagyságrendileg úgy képzelhetjük el, hogy az 1-es után tizennyolc darab nullát írunk. Martin Hilbert kutatásvezető, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint ha ezt a digitális adatmennyiséget CD-n tárolnák, akkor a lemezekből rakott oszlop elérne a Holdig - már ha le nem dőlne előbb. A számítás azon alapult, hogy 1986 és 2007 között miként növekedett a digitális információk tárolókapacitása. Ennek alapján a kutatók úgy számolták, hogy 2007-ben 1,9 zettabyte (1 zettabyte 1024 exabyte) információ ment át sugárzott formában, például televízión és GPS-en. Ez akkora mennyiség, mintha a bolygó minden egyes lakója naponta elolvasott volna 174 napilapot.

Az emberek egymás között 2007 folyamán 65 exabyte digitális információt osztottak meg olyan kétirányú kommunikációs rendszerek segítségével, mint a mobiltelefonok. Ez megfelel annak, mintha minden egyes ember naponta hat újság tartalmát osztaná meg másokkal. 1986-ban ez még csupán két és fél oldalnak megfelelő információ volt, a növekedés kétszázszoros. Az analógból digitálisba átfordulás, azaz a digitális korszak kezdete a kutatók szerint a 2002-es év. Ez volt az az év, amikor a világon a digitális tárolókapacitás meghaladta az addig felhalmozott teljes analóg információmennyiséget. 2002 óta emlékezetünk csaknem 94 százaléka digitális formában őrződik meg.

A számítógépekben tárolt adatok mennyisége 2007 óta is folyamatosan növekszik, Hilbert becslése szerint 18 havonta megduplázódik. Összességében a mobiltelefonoknak, televíziós csatornáknak és az internetnek köszönhetően ötször több információ jut el hozzánk naponta, mint 1986-ban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tatish #3
    CDből is van/volt 650-es meg 700as is meg aszem 800as is, meg a legtöbbet túl lehetett írni pár megával, szal az sem fix méret :)
  • Nailyenugysincs #2
    Azért CD mert annak fix mérete van és nincs belőle több fajta. Ha most azt mondja hogy 1.5 millió merevlemez akkor az lenne az első kérdésed hogy hány gigás, a külső méretei mekkorák és hasonlók. a CD egy könnyen elképzelhető dolog annak ellenére hogy már rég elavult. Bár arra kíváncsi lennék hogy floppyból mekkora oszlop jönne ki:D
  • Zolorado #1
    Ez vicc? Hír az 2011-ben, hogy 2007-ben mennyi digitális adat volt?

    Az exabyte-ot (exabájt) nagyságrendileg úgy képzelhetjük el, hogy durván egymillió terabájt.

    És miért pont CD-n tárolnánk? miért nem isnkább flopy lemezen?

    Ósdi cikk...