MTI

A KBC iker adatközpontot nyit Budapest közelében

A belga KBC Csoport iker adatközpontot nyit Budapest közelében, az iker adatközpont és annak központosított infrastruktúrája nemcsak működési szempontból, hanem a hatékonyság tekintetében is előnyökkel jár a KBC számára.

A KBC magyarországi leánybankja, a K&H Bank közleményében ismerteti: a beruházás évente mintegy 10 millió euró összegű rendszeres megtakarítást eredményez, és magasabb minőségi szintre emeli a KBC közép-európai számítástechnikai infrastruktúráját. Ezenfelül lehetővé teszi a KBC számára a szabályozói előírások (például a működési kockázat megfelelő kezelésének) teljesítését, valamint a felügyeleti szervek követelményeinek való megfelelést több területen is, beleértve az üzemfolytonosság helyreállításának tervezését - olvasható a K&H közleményében.

A KBC a hosszú távú beruházásra vonatkozó döntését (100 millió euró értékben több évre elosztva) 2007 végén hozta meg. A budapesti helyszín kiválasztását a különféle országokban meglévő különböző lehetőségek alapos tanulmányozása előzte meg. A KBC magyarországi piacán található helyszínek feleltek meg legjobban az aktuális követelményeknek.

A rendelkezésre állás, a biztonsági jellemzők és az önálló üzemképesség maximalizálása érdekében a KBC úgy döntött, hogy két független, de teljesen azonos központot épít egymástól 20 kilométerre, Törökbálinton és Baracskán. Belgiumban a KBC hasonló iker adatközpontot üzemeltet (Mechelenben és Leuvenben), amelyek továbbra is teljes kapacitással üzemelnek majd - olvasható a közleményben. Hangsúlyozzák azt is: az új budapesti központ 15 munkahelyet teremt, elsősorban műszaki karbantartási területen.

A változás nem érinti a régebbi adatközpontokban és más helyszíneken dolgozó munkatársakat. Az érintett dolgozók folytatólagosan végzik a helyi adatbázis kezelését, vagy a KBC ICT megfelelő alternatív állásokat kínál fel a jelenlegi munkahelyük szerinti számítástechnikai szervezeti egységen belül. Az új iker adatközpont a modularitás és a szakaszos bővíthetőség koncepcióját követi. A központ kialakítása megfelel a szigorú környezetvédelmi és fenntarthatósági előírásoknak - különösképpen az energia-fogyasztásra vonatkozó kikötéseknek -, ami a piaci szegmens egyik leginkább energia-hatékony adatközpontjává teszi.

A közleményben részletesen szólnak a műszaki paraméterekről, ennek alapján minden adatközpont négy 500 négyzetméteres modulból áll, amelyből kettő csak a működést szolgálja. Szükség esetén minden központ plusz két modullal bővíthető. A rendszer hűtése során maximálisan kihasználják a kompresszor nélküli (úgynevezett szabadhűtéses) megoldást, amellyel 40 százalék energia takarítható meg.

A belső léghőmérsékletet folyamatosan 24 fokon tartja a rendszer, 50 százalékos relatív páratartalom mellett. A két adatközpontot 37 kilométeres üvegszálas adatkábel köti össze - áll a K&H közleményében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gauge #2
    Bármilyen fura és kellemetlen is, a cégek profit érdekeltségi alapon működnek és nem emberek "eltartására" jöttek létre. Ilyen a világ... ezt akartuk.
  • Komolytalan #1
    "Hangsúlyozzák azt is: az új budapesti központ 15 munkahelyet teremt, elsősorban műszaki karbantartási területen"
    Na ja, cirka 280 főt meg a múlt héten küldtek el a K&H-tól. Mert ilyen f.szságokra van ám pénz, de a túlórát kifizetni - áááá, az ismeretlen a bankszektorban. Hogy költenék gyógyszerre mind ami nyereséget kivernek a magyarországi rabszolgáikból a rohadékok.