MTI

Hűtési problémák fenyegetik az adatközpontokat

Az elkövetkező öt év adatközponti problémái között első helyen az elégtelen, illetve nem megfelelő energiaellátás és hűtés fog szerepelni - derül ki az Uptime Institute és a Gartner kutatóintézet tanulmányából.

Ennek a problémának egyik kiváltó oka a meglévő adatközpontok teljesítménynöveléssel járó túlterhelése, amelyre megfelelő rendszermodellező szoftverek jelenthetnek megoldást. A kapacitások bővítésével együttjáró energiaköltségek növekedése miatt is egyre fontosabb a hatékonyabb üzemeltetés, amelyhez nemcsak az energiagazdálkodási megoldások bevezetésére, hanem korszerűbb, integrált üzemeltetési rendszerek alkalmazására van szükség - mondta Szarka Attila az APC by Schneider Electric vezető rendszermérnöke.

Az integrált kritikus energiaellátási és hűtési megoldások piacvezető szállítójának számító vállalat központi menedzsmentplatformja, az InfraStruXure Operations olyan új, élő modellezésen alapú szoftver, amelynek használatával már az adatközpontok tervezési szakaszában is vizsgálni lehet a komplex rendszerek üzemeltetésével felmerülő problémákat, és ezeket megelőzve, proaktív módon lehet felkészülni a nem várt eseményekre. Az adatközpontokban az egyes modulok meghibásodásától kezdve az áramkimaradáson át, a hűtési rendszer hibájáig olyan problémák merülhetnek fel, amelyek megfelelő felügyeleti rendszer hiányában nem várt eseményként jelentkezhetnek.

Az új, élő alapú modellezési rendszerben azonban folyamatosan, a működő adatközponttal párhuzamosan lehet vizsgálni, hogy a komplex rendszerben milyen változások léphetnek fel például a teljesítmény növelésévével, vagy akár valamelyik egység meghibásodásával. Ezekre az eseményekre felkészülve költséghatékonyabban és a fölösleges túlméretezések nélkül lehet felépíteni az adatközpontokat, ráadásul az üzemeltetéshez is kevesebb szakemberre van szükség.

Az informatika a vállalatok életének gyakorlatilag minden területére nyújt olyan megoldást, amely támogatja az adminisztrálást, gyártást, üzemeltetést vagy ezek felügyeletét, a biztonságot. Egy autógyár gyártási folyamatait olyan szinten integrált rendszerek támogatják, amelyek végigkövetik egy alkatrész útját a raktárba történő beérkezéstől addig a pillanatig, amikor a kész autóban elhagyják a gyárat. Érdekes kontraszt, hogy az adatközpontok kiszolgáló infrastruktúrájának, illetve az informatikai hardvereknek és alkalmazásoknak az üzemeltetése ehhez képest mennyire elmaradott - hangsúlyozta Szarka Attila.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!