MTI

Online adatbázis a nácik által zsákmányolt műkincsekről

Online kereshetők a náci megszállás idején Franciaországból és Belgiumból zsákmányolt műkincsek, amelyek közül több mint 20 ezer tétel került fel a hétfőtől elérhető ingyenes adatbázisba.

A holokauszt túlélői, az áldozatok leszármazottai, műgyűjtők és a múzeumok a német hadsereg által 1940 és 1944 között zsákmányolt, fényképpel és gépelt katalóguscímkével ellátott tételeket tekinthetik át. A gondosan feljegyzett műkincsek között olyan híres festők, mint Claude Monet, vagy Marc Chagall művei is megtalálhatók. A Németországgal szembeni zsidó követeléseket intéző, New York-i központú szervezet (CJMCAG) és a Washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum közös projektje azért különleges, mert az internetes adatbázis a náci korból származó dokumentumok és azok digitalizált változatain alapul.

"Az emberek többsége azt hiszi, hogy az adatbázisban szereplő tételek többségét visszaszolgáltatták, vagy kártérítést fizettek értük. Az igazság viszont az, hogy ezeknek az értéktárgyaknak a fele nem került vissza a jogos tulajdonosokhoz" - mondta Wesley A. Fisher, a CJMCAG kutatási igazgatója. Az adatbázis az amerikai Nemzeti Levéltár, a Német Szövetségi Levéltár és a francia kormány kárpótlási dokumentumain alapul. A CJMCAG becslései szerint a náci csapatok mintegy 650 ezer műtárgyat zsákmányolhattak, ezek közül több ezer tételt azóta is elveszettként tartanak számon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kadar1 #4
    Szégyen !!!
    Remélem kapnak kárpótlást a Trianon miatt egymástól szétvert , szétszakított családok is !!!!!!
  • gromgotth #3
    Jaja! Milyen gusztustalan népség is az emberiség. pfujj
  • leeloodallas #2
    Na persze! A zsidók generációkon át követelnek, mert valamikor érte őket egy szörnyű csapás, bezzeg Magyarországot "törvényesen" ízekre szedhették (Trianon), és ennek jogorvoslatára "nincs lehetőség". Gusztustalan egy nép ez, néha kezdem érteni, miért is következett be a "holokauszt", nem mintha egyetértenék annak megtörténtével. Vajon miért nem leli meg a "hazáját" ez a nép, úgy, mint a romák???
  • Tetsuo #1
    Kene online adatbazis a holokauszttal visszaelo zsidokrol.