Berta Sándor

A YouTube nem kötelezhető előzetes tartalomszűrésre Franciaországban

Jelentős jogi sikert ért el a népszerű videomegosztó platform, illetve az azt üzemeltető Google. A TF1 francia televízióadó 141 millió eurós kártérítést követelt a cégtől, de hiába.

Egy francia bíróság úgy döntött, hogy a YouTube nem kötelezhető a vitatott tartalmak előzetes szűrésére és nem köteles már a feltöltés pillanatában megakadályozni a szerzői jogsértéseket. Az ügyben eljáró bíró elutasította a TF1 beadványát, amit a cég a Google ellen nyújtott be. A francia televízióadó azután fordult bírósághoz, hogy egyes műsorainak felvételei felbukkantak a YouTube oldalán. A televízióadó azzal érvelt, hogy mivel a portál nem távolította el ezeket a videókat, ezért ezzel a lépéssel szerzői jogsértéseket követett el. A TF1 összesen 141 millió euró kártérítést követelt a társaságtól.

Az indoklás alapján szerzői jogsértéseket legfeljebb az anyagokat feltöltő felhasználók követhettek el, a YouTube vagy a Google semmiképpen sem. A videomegosztó ráadásul semmi esetre sem kötelezhető előzetes tartalomszűrésre, hiszen csak utólag derül ki, hogy mely tartalmak sértik a szerzői jogokat és melyek nem. A YouTube kizárólag azokat a felvételeket köteles törölni, amelyek kapcsán bírósági határozatban felszólítják erre, vagyis a platform nem kényszeríthető a feltöltések szisztematikus ellenőrzésére.

A bíróság szerint YouTube elegendő erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a jogsértő videók terjesztését akadályozza. A portál az ún. Content ID nevű programot használja, amelynek keretében a szerzői jogi jogosultak számára beazonosíthatóak a tartalmak, és azok dönthetnek a fájlok eltávolításának szükségességéről. A TF1 még nem döntötte el, hogy fellebbez-e az ítélet ellen, míg Christophe Mueller, a Google képviselője üdvözölte a döntést és hozzátette: a jövőben is ellenállnak minden olyan követelésnek, amely a feltöltött tartalmak előzetes szűrését és törlését célozza. Mueller kiemelte, hogy a YouTube továbbra is egy mindenki számára nyitott szolgáltatás marad.

Egy hónappal ezelőtt, április közepén a hamburgi tartományi bíróság a szerzői jogok megsértése miatt zenei videók eltávolítására kötelezte a videomegosztót. Az eljárás során az oldal szintén azt az álláspontot képviselte, hogy csupán technikai lehetőséget biztosít a felhasználóknak videók megosztására, ezért a jogi felelősséget nem a cég, hanem a felhasználó viseli a feltöltött tartalomért. A múlt évben az olasz bíróság a Silvio Berlusconi által tulajdonolt Mediaset által indított per eredményeként szólította fel a videómegosztót, hogy jelentős összegű pénzbírság terhe mellett távolítsa el a médiacég által jogsértőnek minősített feltöltéseket. Az Egyesült Államokban szintén folyamatban van egy peres eljárás, amely a Viacom cégcsoport kezdeményezésére a YouTube szerzői jogi jogsértésekért való felelősségét vizsgálja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rotator #3
    Nem unatkoznak azért az ügyvédek náluk.
  • hdo #2
    Jó hír, na, megyek nézek is egy kis (teljes) esti filmet lefekvés előtt, mondjuk Bud Spencert! :D
  • Tripax #1
    Nem ezt mondta Kim DotCom is? ...