HENT hírlevél

Többet is tehetne a YouTube a hongkongi filmipar szerint

A hongkongi filmipari jogvédő szervezet szerint tagjainak több száz filmje érhető el a YouTube videómegosztó portálon engedély nélkül. A stúdiók szerint a filmek eltávolíttatása nehézkes és lassú.

A Hong Kong Motion Picture Industry Association (MPIA) vizsgálata szerint tagjainak mintegy 200 filmje érhető el a szerzői jogi jogosultak engedélye nélkül a videómegosztó portálon. A filmek fele teljes hosszában közzé van téve, a többi alkotás pedig hosszabb-rövidebb klippekre bontva van feltöltve a weboldalra. Az MPIA szerint a kalózvideók között klasszikus hongkongi filmek is elérhetők, de két olyan produkció is szerepel, amelyeket jelenleg is játszanak a helyi mozik. A jogvédők kalkulációja szerint az illegálisan megosztott videókat mintegy 40 millió alkalommal nézték meg, amely több száz millió dolláros kárt jelent a gyártónak.

A The Wall Street Journal oldalán olvasható riport szerint a hongkongi filmesek azt várják a YouTube-tól, hogy hatékonyabban kezelje a jogsértésekre vonatkozó bejelentéseket. Az egyik stúdió, a Media Asia Films szerint ez a folyamat ugyanis jelenleg nehézkes és lassú. A stúdió, amelynek egyik, mozikban játszott filmje került ki a YouTube-ra, többször is jelentette a jogsértést, de mire az üzemeltetők eltávolították a vitatott anyagot, addigra a videót már több mint 180 ezren megnézték.

A Media Asia Films szerint a videómegosztó rossz logikával működteti rendszerét: a feltöltők gyakorlatilag bármit közzétehetnek, de a panaszosok csak részletes dokumentáció bemutatása mellett kérhetik az eltávolítást jogsértés esetén. Ennek kapcsán a stúdió üdvözölte, hogy a közelmúltban egy német bírósági ítélet hatékonyabb ellenőrzési rendszer kiépítésére kötelezte a YouTube üzemeltetőit, valamint kimondta, a portál köteles segíteni a szerzői jogosultakat a jogsértések akadályozásában.

Az MPIA vádjaira a YouTube üzemeltetői közleményben úgy reagáltak, a videómeosztó a szerzői jogokat komolyan veszi, és elvárja felhasználóitól azok tiszteletben tartását. A portál emellett úgy látja, eltávolítási rendszerük hatékony, és minden esetben a lehető leghamarabb reagálnak a jogosulti panaszokra..

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakvarnyu #8
  Fenébe, már bánom, hogy kiirtam pár éve DVD-re
 • IMYke2.0.0.0 #7
  Hát, lassan tényleg lesz gondolatrendőrség... ne adja isten!
 • IMYke2.0.0.0 #6
  Így van - én hogyan másképp jussak egy dél-koreai, kínai filmhez, ha nem t****nt segítségével?!
  Lehetne, biztos, legálisan is, a kismillió bizonytalan eredeti online boltjukból, csak ugye horror áron juttatva el magyarisztánba.
 • asgh #5
  Akasztják a hóhért. A kínai oldalakon gyakorlatilag minden nyugati jogvédett tartalom megtalálható, még csak torrentezni sem kell. A honkongi stúdiók tehát nem azon paráznak, hogy a nyugatiak ingyen juthatnak a filmjeikhez, hanem hogy a kínai célközönség az ő filmjeiket is ugyanolyan könnyen leszedheti a netről, mint a nyugati produkciókat.
 • Merces #4
  ..kusoljá milyen dolog már az hogy a fogyasztó becsmérelni meri a terméket, tee gondolatbűnöző, mocskos antivadkapitalista te
 • lordsithlord #3
  Ennél szerintem sokkal jobb, hogy a hongkongi emberkék olyan filmek miatt pattognak, amik a helyi mozikban éppen vetítés alatt vannak :D

  Arról persze nem szól a fáma, hogy akkor ebből a 40 millió nézőből a valóságban hány jutna hozzá ténylegesen a filmhez (azaz ténylegesen ottani lakos) és hány olyan van, aki műkedvelésből nézi meg ezeket a filmeket :D Gyanítom, hogy ha ezt is néznék, máris nem lennének olyan brutálisak azok a számadatok...
 • IMYke2.0.0.0 #2
  Aham, tehát bemegyek egy moziba, megnézem az aktuális slágerfilmet, ami még kicsit érdekelt is, de kiderül, hogy hulladék - hazaérve pedig emlékeztetőül, vagy elriasztásul megmutatom a Youtube-on a havernak, a filmet, átpörgetve, akkor miféle kárt is okoztam?
  Illetve, mi biztosíték van arra, hogy azok, akik a Youtube-on megnézték elmentek volna moziba is a film kedvéért?!
  Ezeket a millió/millárd dolláros károkat érdekesen számolhatják ki...
 • Cat #1
  Itthon is tele van komplett filmekkel a youtube.

  A jobb hasábban szépen végig lehet menni rajtuk, rengeteg van.