Berta Sándor

Az internet szabadságáért felel az új EU-tanácsos

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke Karl-Theodor zu Guttenberg korábbi német védelmi minisztert nevezte ki az online szabadságért felelős európai uniós tanácsosnak.

Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi, gazdasági és technológiai ügyekért felelős miniszter volt a német kormányban, azonban februárban kiderült, hogy másolta a doktori dolgozatát, így távoznia kellett. Az ügy kirobbanása után plágiumvita indult Németországban. A botrány ellenére Kroes kitartott zu Guttenberg mellett, akinek a feladatai közé tartozik majd az elnyomott felhasználók, bloggerek és kiberaktivisták segítése. Mindez kulcseleme az Európai Unió új úgynevezett No disconnect stratégiájának, amellyel az EU azt akarja elérni, hogy az emberi jogok ne csak a valódi életben, hanem az online világban is védettek legyenek. Az EU álláspontja az, hogy az internet és az IT-technikák kulcsfontosságúak a politikai szabadság biztosítása, a demokratikus fejlődés és a gazdasági növekedés szempontjából.

Neelie Kroes többek között azt szeretné elérni, hogy az EU és az egyes tagállamok e célok elérésében szorosan együttműködjenek, erősítsék az online szabadságot és a demokráciát. Karl-Theodor zu Guttenberg feladata lesz ezekben a kérdésekben az egyes tagországokkal és a nem kormányzati szervezetekkel való kapcsolattartás, továbbá tanácsokkal segíti majd a munkájukat és a stratégia megvalósítását, koordinálását.

A célok között szerepel a magánélet védelmét biztosító technikai eszközök kifejlesztése, az aktivisták képzése és támogatása, a közösségi portálok és blogok kiemelt használatának elősegítése, a jogsértésekkel kapcsolatos információgyűjtések megszervezése, az egyes csoportok és civil szervezetek közötti együttműködések, illetve információcsere megvalósítása.

"A technika szolgálhatja az emberi jogokat, de biztosítanunk kell, hogy ne azok ellen használják fel, akik szabadságra vágynak. Azt kívánom, hogy Karl-Theodor zu Guttenberg a kormányokkal és a nem kormányzati szervezetekkel együtt kihasználja ezt a lehetőséget és gondoskodjon arról, hogy megkapja azt a figyelmet, érdeklődést s támogatást, amit megérdemel" - szögezte le Neelie Kroes

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RomaGi #2
    Cijonista Szabadkőműves Páholyvezető:
    - "Tessék mondani , hogyé a Zinternet szabadság kilója?"

    Karl-Theodor zu Guttenberg[/i:]
    - "ÁhtHundert milliÓNE ejró"

    [i]C SZ P:

    - "Akkor kérnék belőle vagy 2 kilót purimra, de legyen benne a gój magyarok internettye is"

    [i]K T G[/i:]
    - "á já... dász iszt núr nátűrliH"
  • stain #1
    Ó, csodálatos. Lebukik, hogy pénzért vette a doktoriját, elhajtják a németek, és máris EU-biztos lesz belőle.