Alex

Intelligens határellenőrzést vezet be az EU

Az Európai Bizottság új technológiák alkalmazásával szeretné egyszerűbbé tenni a gyakorta az Unióba utazó külföldiek életét, ezért egy elektronikus adatbázisban rögzítenének minden átlépőt.

Az EU célja, hogy korszerűbben és hatékonyabban kezelje az utasforgalmat külső határain. Számos tagállamnak kihívást jelent, hogy az utazók számára zökkenőmentes és gyors határátlépést biztosítson, ugyanakkor a biztonság megfelelő szintjét is garantálja. Az Unió külső határait évente több mint 700 millió uniós polgár és harmadik országbeli állampolgár lépi át. E szám a jövőben várhatóan jelentősen növekedik majd. 2030-ra az európai repülőterek utasforgalma 80%-kal növekedhet, és ennek következtében az utasoknak hosszabb késésekkel és sorbanállással kell számolniuk, hacsak nem kerül sor időben a határellenőrzés korszerűsítésére. Az Uniónak saját magának is érdekében áll, hogy a lehető legjobban megkönnyítse az európai látogatást a turisták és az üzleti okokból utazók számára.

Az intelligens határellenőrzésről szóló kezdeményezés keretében egy határregisztrációs rendszert vezetnének be, amely elektronikus adatbázisban rögzítené a belépés idejét és helyét, valamint az engedélyezett rövid távú tartózkodás időtartamát, felváltva az útlevelek bélyegzésén alapuló jelenlegi rendszert. Ezeket az adatokat a határellenőrzési és bevándorlási hatóságok rendelkezésére bocsátanák. Ezen kivül létrehoznák a regisztráltutas-programot, amely lehetővé tenné a harmadik országok állampolgárainak egyes gyakran utazó csoportjai (így üzletemberek, családtagok) számára, hogy - megfelelő előzetes átvilágítást követően - automatizált kapukon keresztül egyszerűsített határellenőrzés alkalmazásával lépjenek az Unió területére. Így évente 4-5 millió utas számára válna gyorsabbá a határátlépés, valamint ösztönözni lehetne a korszerű, automatizált (pl. e-útleveleken alapuló) határellenőrzésre irányuló beruházásokat a főbb határátkelőhelyeken.

"Az Uniónak további erőfeszítéseket kell tennie, hogy korszerűsítse külső határainak igazgatását, és jobban felkészítse a schengeni térséget a jövőbeli kihívásokra" - nyilatkozta Cecilia Malmström, uniós belügyekért felelős biztos. "Az intelligens határellenőrzésre vonatkozó kezdeményezés gyorsabbá tenné a rendszeresen utazók számára a határátlépést, ugyanakkor hozzájárulna ahhoz is, hogy megfelelőbben biztosítsuk határaink biztonságát. Most arról kell megbizonyosodnunk, hogy valóban a leghatékonyabb rendszerek kerülnek megvalósításra; örömmel várom, hogy megvitathassuk a lehetséges megoldásokat az Európai Parlamenttel, a Tanáccsal és az európai adatvédelmi biztossal."

A tervek megvalósításának megtárgyalásakor szem előtt tartják hozzáadott értéküket, technológiai vonzatukat, adatvédelmi vonatkozásaikat, valamint költségeiket. A Bizottság mindezeket megvitatja az Európai Parlamenttel, a Tanáccsal és az európai adatvédelmi biztossal. Ezt követően a jövő év folyamán jogalkotási javaslatokat terjeszt elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #9
    Az USA vagy Németország vagy Izrael csinálná. Mivel senki másnak nem lehet ebbe beleszólása ugye (a terror elhárításba..), Németországnak is csak azért mert itt van az Eu-ba.
  • bottika #8
    és az ott Japán, ez meg az EU, kb. 30 felé szaladva. És csak reptér. és csak 1. Sokan jönnek repülővel is, de mi lesz a többi (vasúti, szárazföldi, folyami, stb) határátkelőkkel? mi lesz, ha ezek az előre szkennelt retinájúak ott akarnak belépni? És ki csinálja az átvilágitásukat és milyen szempontok alapján?
  • bakagaijin #7
    bottika, ez magát az átlépést automatizálja. Gondolj a japán modellre: a gyakori határátlépőknek valamelyik azonosítóját digitalizálták - ha jól emlékszem retina-scan van, és külön folyosó van nekik. Ez egy egyszeri többletregisztráció, ami utána átlépésenként jelent időnyereséget, mivel nem kell végigállniuk az útlevélsort hanem csak beül, néz egyet, és már bennt is van... Ez valami hasonló, csak nem pár repülőtérről szól (Japánban ha jól emlékszem csak a Narita van felszerelve), hanem jóval többről Schengen-szerte, amiket szinkronizálni kell, felszerelni, stb.
  • bottika #6
    Hát bárcsak lenne; nekem megvannak a kétségeim a migrációs hálóról. Nem is csak a külső határon, sőt főleg nem ott. Ha valaki belép illegálisan, akkor mi van? Kér egy kis menedékjogot, és amig intézik az ügyét, azalatt frankón megy tovább.
    Kérdéses továbbá a számomra, hogy ez a "megfelelő előzetes átvilágítást követően" mit akar takarni. A külképviselet kiküld valakit tanulmányozni egy ukrán üzletembert? Vagy csak annyi kell mint egy vizumhoz? És aki "automatizált kapukon keresztül egyszerűsített határellenőrzés alkalmazásával lép" az EU-ba, annak akkor vizum se fog már kelleni cserébe? Nem lesz benne a VIS rendszerben sem, ami most indult el októberben éppen? És ott lesz biometriai azonositás is, hogy ne léphessen be más az automata kapukon az ő útiokmányával?
    Sok izgi kérdés van még itt..
  • kvp #5
    "Most migrációs háló van, ami a teljes ország (EU tagállamok) területén működik."

    A migracios halo jo, de az eleg lyukas. Mig itthon a hokameras rendszer kepes megtalalni a legtobb belepot, addig a teljes deli tengerpart vedtelen. Ezert irtam, hogy jo lenne tudni, hogy afrika felol mivel akarjak megfogni a bevandorlokat, mivel se a spanyol, se a francia (de irhatnam az olasz vagy gorog tengerpartokat is) nem latni megfelelo vedelmi rendszert, sot igazabol meg a parti vizeket sem orzik. Igy gyakorlatilag az jon es megy aki csak akar. Arrol nem beszelve, hogy ahogy allunk, a szogesdrotnal joval erosebb rendszerre lesz szukseg. Ha jol mukodne a mai rendszer, akkor az elve bejuto hatarsertok szama kozelitene a 0-hoz, bar ezt meg izrael sem tudta osszehozni, pedig ok tenyleg komolyan gondoljak.
  • Piel #4
    Magyarország és vele együtt minden külső határral rendelkező tagállam óriási pénzt kapott a határok őrizetére az EU-tól pályázatokon keresztül. Így kaptunk mi is sok pénzt ahhoz, hogy egy egységes és megfelelően gyors informatikai rendszert építsünk ki a határátkelőkön folyó ellenőrzések támogatására. A külső határok őrizetének megerősítésére pedig hőkamerás megfigyelő tornyok kiépítését is fizették (így nálunk is). A kérdésedből ítélve ezek a dolgok valahogy kimaradtak neked. Az, hogy mennyit próbál "kispórolni" kormány az ellenőrzések kivitelezésén a rendőrség anyagi támogatásával vagy nem támogatásával már teljesen más kérdés. A teljes határzár (szöges kerítés) az már a múlté és lebontották. Most migrációs háló van, ami a teljes ország (EU tagállamok) területén működik.
  • kvp #3
    Egyreszt jo latni, hogy a nyilatkozo biztos szerint meg 2030-ban is lesz eu (ha mas nem is, de o legalabb biztos). Masreszt jelenleg tenyleg atjarohaz az eu, gyakorlatilag az jon es megy aki csak akar. Igazabol a nagy kerdes az, hogy az afrikabol erkezo bevandorlok eseten hogyan akarjak bevezetni a hatarellenorzes barmilyen fajtajat.
  • e57 #2
    Ja, mert eddig nem volt intelligens? Köszönik szépen a határőrök. :)
  • viasz #1
    Csak a címet olvastam el, látszólag az is elég. :D

    Egyből az jutott eszembe, hogy még egy "praktika", hogy tudják ki merre jár.
    Lehet paranoiás vagyok?