Berta Sándor

Tart az iPhone Siri funkciójától az IBM

Az IT-konszern megtiltotta munkatársainak, hogy használják az Apple iPhone készülékeiben lévő Siri funkciót, a cég ugyanis attól fél, hogy általa fontos információk szivároghatnak ki.

Az IBM-nél hatályban lévő új szabályok egyértelműek: ugyan az iPhone telefonját mindenki továbbra is magával viheti a munkahelyére, azonban tilos a Siri használata, illetve a munkahelyi dolgokkal kapcsolatos beszélgetések bonyolítása. A hírről előbb a Technology Review, majd a Wired és a CNN is beszámolt. A Siri a tavaly októberben bemutatott iPhone 4S egyik legfontosabb funkciója. Lehetővé teszi, hogy az eszköz megértse a felhasználó által feltett kérdéseket. Akár üzenetek felolvasására és diktálásra is használható, s közvetlenül az iOS-ba integrálták.

Jeanette Horan, az IBM műszaki igazgatója elmondta: attól tartanak, hogy az adatokat rögzítik. A félelem megalapozottnak mondható, hiszen a Siri alkalmazásakor az iPhone rendszerében csak a bevitt adatok kis részét elemzik ki, a munka oroszlánrészét távoli szerverek veszik át és végzik el. Azonban pont azt nem lehet tudni, hogy miként zajlik az Apple maideni adatközpontjában a beérkező információk feldolgozása, így abból indulnak ki, hogy az adatokat megőrzik azért, hogy a segítségükkel később kielemezhessék a felhasználók szokásait. Ezt a gyanút erősíti az is, hogy az Apple a felhasználási feltételekben egy szóval sem írja, hogy mi történik az információkkal az elemzések után, tehát nem lehet tudni, hogy törlik-e őket vagy sem. Emellett az is tisztázatlan, hogy kik férhetnek hozzá ezekhez a fájlokhoz, csupán azt lehet olvasni, hogy az adatokra a Siri és más termékek továbbfejlesztése miatt, illetve minőségellenőrzési szempontból van szükség.

A társaság nem véletlenül vezette be a szigorítást, ugyanis attól tart, ha a munkatársak fecsegnek, akkor számos fontos dolog szivároghat ki, aminek a konkurens cégek nagyon örülnének. Megtudható lenne például, hogy mikor és melyik alkalmazott, illetve vezető találkozik egymással, vagy milyen struktúrában dolgoznak, emellett következtetni lehetne a fejlesztők tevékenységére is.

Az IBM-nél már évek óta komoly szabályrendszer van. Ugyan bárki bejelentkezhet a saját okostelefonjával is a cég hálózatába, de csak akkor, ha a vállalat IT-részlege módosította a készüléket. Az átalakítás során az eszközöket úgy állítják be, hogy egy lopás vagy elvesztés esetén akár a távolból törölni lehessen a beépített memória tartalmát. Az iPhone készülékeknél deaktiválják az iCloud-szolgáltatást és egy saját platformmal helyettesítik. Számos mobil alkalmazást feketelistára tettek és blokkolják a hozzáféréseket a Dropboxhoz és más rendszerekhez is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zord01 #3
    Szánalom, hogy hol tartunk!

    Az, hogy az IT óriások az emberek összes adatát ellopják, az senkit nem érdekel, de az, hogy kiderül, mikor mennyi új procit gyárt az IBM már rögtön indokolja a titoktartást.

    Egyszer nagyon rá fognak bahhni az okesteló tulajok.
  • Ender Wiggin #2
    Sutyiban már figyelték a felhasználóikat, nyilván ez a funkció sem a kémkedést szolgálja...
  • fade2black #1
    logikus