SG.hu

20 milliárd forint a vidéki szélessáv kiépítésére

Megjelent a Széchenyi Terv szélessávú körzethálózati fejlesztések támogatására kiírt pályázata. Az összesen 20 milliárd forintos keretösszeggel meginduló pályázat a Magyarország teljes szélessávú lefedettségéhez szükséges, piaci hálózati fejlesztéseket ösztönzi.

Az Új Széchenyi Terv szélessávú körzethálózat-fejlesztési pályázata Magyarország azon térségeiben támogatja az infokommunikációs infrastruktúra létesítését, amelyekben a nagy sávszélességű szolgáltatások eléréséhez szükséges hálózati infrastruktúra üzleti alapon eddig nem épült ki. Jelenleg mintegy 16 ezer háztartás nem fér hozzá semmilyen alapszintű, szélessávú internet-szolgáltatáshoz, 200 ezer háztartás számára pedig az alacsony helyi hálózati kapacitás miatt nem biztosítható a megfelelő sebességű szélessáv.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a digitális esélyegyenlőség alapfeltétele az állampolgárok és a vállalkozások hosszú távú versenyképességének, ezért az állam feladata, hogy fejlesztéspolitikai eszközökkel elősegítse az ennek megteremtéséhez szükséges infrastrukturális ellátottságot. A körzethálózati infrastruktúra fejlesztése mind a piaci szereplők, mind a felhasználók érdeke, hiszen a legújabb infokommunikációs technológiákat egyre többen és egyre nagyobb sávszélességen veszik igénybe, és az így megnövekedett kapacitás-igény sok esetben szűk keresztmetszetek kialakulásához vezet.

A körzethálózat-fejlesztési pályázat hozzájárul ahhoz, hogy az európai digitális menetrendben foglalt célokhoz igazodva az ország teljes területén nagy sebességű szélessávú infrastruktúra épüljön ki 2013-ra. A pályázat révén közel 200 ezer háztartás, 15 ezer vállalkozás és kétezer közintézmény részesülhet a nagy sebességű, vezetékes szélessávú internettel járó gyakorlati előnyökből. A kiírásra csak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilvántartásában szereplő, elektronikus hírközlési tevékenységet folytató vállalkozások pályázhatnak. A konstrukció keretében megvalósuló projektek támogatására összesen 20 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázattal elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás összege minimum 10 millió, maximum 3 milliárd forint lehet. A pályázatok benyújtására 2012. május 14. és július 31. között van lehetőség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • viasz #7
    Mind magánzsebbe fog menni fizetés formájában...
  • chuky123 #6
    20 milliárd pfff és ebből mennyi fog magánzsebekbe menni
  • Ferrer #5
    Vicces vagy :)
  • hunwhite #4
    Na végre!
    Remélem ezen nem az elavult nyomorult ADSL technológiát értik!!!!!!
  • asgh #3
    "Ez a modernizációs projekt elég kemény kiadás lenne a UPC számára, de érdekes módon nem felbukkant egy állami projekt, ami pont az ilyen fejlesztéseket hivatott támogatni...?"

    Ha ennek az lesz az eredménye, hogy az elmaradott térségekben is lesz végre rendes net, akkor nem tök mindegy?
  • gainmu #2
    Szerintem a szélessáv alatt azt értik burkoltan amire a gerinckábel képes, és nem azt amire a szolgáltató lekorlátoz, azzal az indokkal hogy ennyi az elérhető max sebesség :)
    Különben meg szerintem ma már az 1MB/sec (8 MBit(8192 KBit) / 512KB/sec(4 MBit(4096 KBit) lenne az alap sebesség amit "szélessávnak lehetne nevezni, mert ez a minimum amivel pl egy videót nem egy örökkévalóság alatt osztasz meg valamelyik videomegosztón pl: youtube... De mivel egyre elterjedtebbek a HD felbontású tartalmak mára már ez is kevésnek bizonyul, a le/feltöltés korlát meg egyenesen röhely egyes szolgáltatóknál, mikor van olyan weboldal ami több mint 10 MB így ha azt napi rendszerességgel látogatja a felhasználó már közel azzal is át tudja lépni az adatkorlátot :)
  • lordsithlord #1
    Azt kapásból mondanám, hogy ez a szélessáv kifejezés nagyon félrevezető. Ugyanis a szélessávú internetelérés meghatározása igencsak elavult, így például a kábelnetet egységesen szélessávúnak határoza meg. Ugyanakkor azt ugye bárki tudhatja, hogy a kábelnet elég széles tartományban fizethető elő, általánosan 1Mbittől 120Mbit-ig vannak csomagok. Ebből is látszik, mekkora lemaradásban van a meghatározás, hiszen ma már sok helyen a mobilnet is gyorsabb, mint 1Mbit. Éppen ezért nem ártana, ha végre tisztázná valaki, mit is értenek szélessáv alatt...

    Ami a hír időzítésében elég érdekes: a UPC nemrég felvásárolta a Rubicom céget. Ez még nem lenne érdekes, az viszont már az, hogy a cég szeretné egységesíteni a hálózatát, hogy mindenhol digitális rendszeren tudjon szolgáltatni (nem feltétlenül szívjóságból persze, hanem költséghatékonyságból). Az azonban csak most derült ki állítólag a UPC szakemberei számára, hogy a Rubicom hálózata sok területen igencsak elavult (már csak abból adódóan is, hogy a Rubicom anno rengeteg kistérségi szolgáltatót olvasztott magába, akiknek neméppen modern hálózata volt), így a digitális szórásra alkalmatlan.
    Ez a modernizációs projekt elég kemény kiadás lenne a UPC számára, de érdekes módon nem felbukkant egy állami projekt, ami pont az ilyen fejlesztéseket hivatott támogatni...?