Alex

A szélessávú internet terjedése növeli a GDP-t

Egy tanulmány szerint a nagyobb szélessávú sebesség ösztönző hatással van a gazdasági növekedésre, minden egyes megduplázódása 0,3%-kal növeli a GDP-t.

Az Ericsson, az Arthur D. Little és a Chalmers University of Technology által 33 OECD-tagországban végzett új felmérés számszerűsíti a szélessávú sebesség hatását, kimutatva, hogy a sebesség minden egyes megduplázódásakor 0,3 százalékkal növekszik a GDP. A 0,3 százalékos GDP-növekedés az OECD-régióban 126 milliárd dollárral egyenértékű, amely a Balti-államok összesített GDP-jénél nagyobb összegnek, valamint az elmúlt évtizedben tapasztalható átlagos OECD-növekedés több mint egyhetedének felel meg. A tanulmány azt is kimutatja, hogy a sebesség további megduplázódásai a 0,3 százalékot meghaladó mértékű növekedést is hozhatnak (pl. a sebesség megnégyszereződése 0,6 százalékos GDP-növekedési ösztönzést jelent).

Ez a növekedés nem csupán az infrastruktúra kiépítése kapcsán létrehozott állások közvetlen és közvetett gazdasági aktivitásából és a gazdaságban tapasztalható közvetlen hatékonyságnövekedésből fakad, hanem az indukált hatásból is, amely a munkamódszerek és folyamatok a társadalom minden szintjén tapasztalható változásából származik. Ez az indukált hatás a leginkább fenntartható dimenzió, és az említett GDP-növekedésnek akár egyharmadát is kiteheti.

"A szélessáv képes a gazdasági növekedést ösztönözni azáltal, hogy hatékonyabb folyamatokat hoz létre a társadalom, a vállalatok és a fogyasztók részére" - nyilatkozta Johan Wibergh, az Ericsson hálózatok üzletágának vezetője. "Új lehetőségeket teremt a fejlettebb online szolgáltatások, intelligensebb közüzemi szolgáltatások, a távmunka és a videokonferenciák (telepresence) előtt. Az egészségügyben például a várakozásaink szerint 500 millió ember fog majd mobilalkalmazásokat használni."

"Várakozásaink szerint a szélessávú hozzáféréssel rendelkezők száma a jelenlegi becsült 1 milliárdról 2016-re körülbelül 5 milliárdra nő, és a többségük mobil szélessávú hozzáféréssel fog rendelkezni. A csatlakoztathatóság és a szélessáv csupán egy kiindulási pont az innováció, együttműködés és közösségi tevékenységek új módjai felé." - mondta a 2011-es párizsi Broadband World Forum eseményen tartott beszédében Wibergh. A tanulmány eredményei igazolják azokat a kormányzati politikákat, amelyek felismerik és hirdetik a szélessáv fontosságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #3
    Ez lehet fejlett nyugati országokba így van de nálunk biztos hogy nem nő semmien
    GDP max a warez tevékenység.
  • COOLancs #2
    Nem lehet h a GDP növekedése miatt jutt több beruházás a netnek? Persze lehet h a farok csóválja a kutyát...
  • KopaszIsten #1
    Hát én egy kicsit kétkedő vagyok ezügyben. Nem látok ilyen szoros kapcsolatot.