Berta Sándor

Megvalósul az olcsóbb roaming SMS-díj

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az idei első félévében jelentős mértékben csökkenhetnek a roaming SMS-tarifák.

"Az Európai Parlament meg fogja szavazni a korábban az európai uniós tagországok távközlési miniszterei és a Európai Bizottság által javasolt roaming SMS árcsökkentési javaslatot. A díj ennek értelmében legfeljebb nettó 11 eurócent lenne" - jelentette ki egy brüsszeli szakértői meghallgatáson Paul Rübig, az Osztrák Néppárt (ÖVP) európai parlamenti képviselője. Rübig, aki az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) és az Európai Demokraták Képviselőcsoportjának roamingügyekért felelős főtárgyalója, ugyanakkor ellenezte az Európai Bizottságnak azt az elképzelését, miszerint három évvel, 2013-ig hosszabbítsák meg a maximális árakra vonatkozó megállapodást.

"Egy legfeljebb 2011-ig való hosszabbítás viszont jó kompromisszum lenne" - mondta a szakember. Paul Rübig hozzátette: a mobil területen végrehajtott korábbi roaming-árcsökkentések teljes mértékben sikeresek voltak. A tarifák azóta is folyamatosan csökkennek, a változtatással a piac és a vállalatok is jól jártak, s a piaci verseny is megmaradt. Éppen ezért egyre fontosabb, hogy változtassak a meglévő SMS- és adatátviteli roamingdíjakon is.

Az Európai Parlamenten semmi sem fog múlni, mivel a testület várhatóan április végén szavazni fog az ármérséklésről szóló előterjesztésről. Az új szabályozás így már július elsejétől hatályba is léphetne. A tervek szerint ezzel párhuzamosan megvalósulna az úgynevezett Roaming I szabályozás is, aminek köszönhetően a kezdeményezett roaminghívások percdíja nettó 43, a fogadottaké pedig nettó 19 eurócentre mérséklődne.

Jelenleg egy külföldre küldött SMS átlagos ára nettó 29 eurócent, így a csökkenés több mint 50 százalékos lenne. "2007-ben az Európai Bizottság becslései alapján 2,5 milliárd roaming-SMS-t küldtek el az emberek. Ezek együttes értéke 800 millió euró volt. Mivel ebben a piaci szegmensben kellő mozgásterük van a szolgáltatóknak, éppen ezért egész Európában javulhat a helyzet" - szögezte le az osztrák EP-képviselő. Szóba került a mobil adatátviteli tarifák kérdése is. Az előterjesztések szerint a jövőben minden mobil hálózatban küldött vagy fogadott megabájt után egy eurót kellene fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Picizöldfül #1
    minden héten látok ilyen cikket az sg-n,én már unom,lécci akkor közöljetek végre roaming díjakról hírt,ha az tényleg megvalósult már..