Napi Online

Olcsóbban küldhetünk SMS-t külföldön

Az Európai Unió országainak távközlési miniszterei elfogadták az Európai Bizottság (EB) javaslatát, hogy szabjanak határt az sms és más adatküldés barangolási (roaming) díjának.

A jövőben az sms és a többi elektronikus adatátvitel barangolási átlagos díja a jelenleginek majdnem harmadára csökken. Az sms-roaming maximum nettó ára 11 euró cent lesz, míg az adatátvitelért megabájtonként legfeljebb egy eurót kérhetnek el a szolgáltatók. A cél, hogy az új szabályozás jövő nyárig hatályba lépjen. Ma az egyik uniós országból egy másikba küldött sms átlagosan 29 eurócentbe kerül, ami tízszerese a belföldi tarifának, és Brüsszel szerint ezt semmi sem indokolja, legalábbis a hatalmas különbség nincs arányban az esetleges extra költséggel.

Megszabják azt is, hogy a szolgáltatók egymás közötti kapcsolódásért legfeljebb 4 centet számolhatnak fel (a fogyasztói díjtétel ezt már tartalmazza). Az EB javaslata tehát ugyanazt az utat járja be, mint a mobil telefonálás roamingdíja esetében: mivel a szektor nem volt hajlandó önszabályozásra, Brüsszel beváltotta fenyegetését és maga kezdeményezte a kötelező díjhatárt. A miniszterek egyúttal 2010-től 2013-ig meghosszabbították a barangolás tavaly nyár óta érvényes maximum tarifáját.

A távközlésért felelős tárcák vezetői arról is döntöttek, hogy a jövőben a szolgáltatóknak át kell térniük a másodpercenkénti számlázásra, mégpedig már az első fél perctől. A következő hetekben az Európai Parlament elé kerül a javaslat, amelynek társdöntési jogköre van. Viviane Reding, az EB távközlésért felelős tagja üdvözölte a megállapodást, amely szinte páratlanul gyorsan tette magáévá a brüsszeli álláspontot és reményének adott hangot, hogy a külföldre utazók már jövő júliustól élvezhetik az olcsóbb tarifát Európában.

A magyarországi szolgáltatók által alkalmazott roaming sms-árak az uniós átlag közelében vannak, 2008 első negyedévében átlagosan nettó 29,6 eurócentre rúgtak. Az NHH adatai szerint a magyar szolgáltatók által az uniós országokban alkalmazott roaming sms-árak minimum kétszer, de esetenként tízszer magasabbak a belföldi sms-ekénél - információink szerint a belföldi sms ára 10-40, míg a külföldi 78-110 forint körül mozog -, mivel az uniós szolgáltatók többségéhez hasonlóan a magyarországi operátorok sem reagáltak érdemben a bizottság és a szabályozók korábbi felhívásaira és nem csökkentették a roaming sms-díjakat.

Pataki Dániel, az NHH elnöke, aki egyben az Európai Szabályozó Hatóságok (ERG) idei elnöke, korábban kifejtette: az sms esetében a gyakorlat nem igazolta a várakozásokat, hogy a mobilbarangolásról született uniós törvényt követően a szektor hajlandó lesz önszabályozásra. Az elmúlt egy évben nem volt árverseny, ezért ő is Brüsszel közbelépését sürgette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Carbuncle #1
    Hát az lenne a meglepetés, ha nem így volna!