Berta Sándor

Lemond a másolásvédelemről a Tor Books

A sci-fi műveket kiadó New York-i cég úgy döntött, hogy a jövőben az elektronikus köteteken nem használ digitális másolásvédelmet és ezzel lehetővé teszi az alkotások szabad másolását és megosztását.

A Tor Books a világ legnagyobb sci-fi kiadója, többek között olyan szerzők műveit adja ki, mint Isaac Asimov, Philip K. Dick és Larry Niven, ezért lehet meghatározó a mostani döntés, amit a Tor Books anyavállalatának számító Tom Doherty Associates jelentett be. A vállalat idén júliustól nem alkalmaz DRM-megoldásokat. "A szerzőink és az olvasóink már régóta kérték ezt tőlünk. Ezek az emberek technológiai szempontból elég igényesek és a digitális másolásvédelem számukra állandó kellemetlenséget jelent. Meggátolja őket abban, hogy a jogszerűen megszerzett e-könyveket legális módon használhassák, például átvihessék az egyik elektronikus könyvolvasóról a másikra" - nyilatkozta Tom Doherty, a Tor Books első embere.

Az Ars Technica IT-portál rámutatott arra, hogy a bejelentés azután történt, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentette: trösztellenes eljárást indít az Apple és számos más kiadó, köztük a Tom Doherty Associates csoporthoz tartozó Macmillan ellen. Mindenesetre a DRM-megoldásoktól megszabadított kiadványokat továbbra is a jelenlegi kereskedők értékesítik majd, de emellett cél az új terjesztési partnerek megnyerése is.

Cory Doctorow napjaink egyik legismertebb bloggere és a digitális polgári jogok egyik élharcosa. Könyveit Creative Commons licenc alatt jelenteti meg, így azok bárki számára ingyen letölthetők és terjeszthetők. Blogbejegyzésében reményét fejezte ki, hogy a világ többi kiadója is követi a Tor Books példáját. Két nagy kiadó képviselőivel is kapcsolatban áll és ezért tudja, hogy erre lenne is hajlandóság. A Tor Books döntése azonban mindenképpen vízválasztónak vagy fordulópontnak bizonyulhat, s a kezdetét jelentheti annak az útnak, amely oda vezet, hogy minden e-könyv DRM-mentes lesz. Doctorow korábban azt nyilatkozta, hogy vissza kell nyerni a technológia feletti ellenőrzést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!