Berta Sándor

Folytatódtak az ACTA elleni tüntetések

Februárban immár második alkalommal gyűltek össze Európa számos városában a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) ellenzői.

A legtöbben ezúttal is Németországban demonstráltak, Hamburgban 4000 felhasználó vonult az utcára. "Meglepődtünk, hogy milyen sok embert tudtunk erre a tüntetésre mozgósítani" - közölte a Hamburg az ACTA ellen nevű szervezet szóvivője. Frankfurt am Mainban 4000, Berlinben 1500, Dortmund 1800, Brémában több mint 2000, Dortmundban 2000, Düsseldorfban 3000, Kölnben 3500, Lipcsében 1500, Münchenben 3000, Nürnbergben 2000, míg Stuttgartban 2500 ember demonstrált. Németországban összesen 130 településen a szervezők szerint 46 320, a rendőrség adatai alapján 31 720 ember vett részt a tiltakozóakciókban.

Ausztriában 10 950, Bulgáriában 100, Dániában 17 000, Finnországban 100, Franciaországban 1390, Svédországban 2500 felhasználó tüntetett az ACTA ellen. Emellett sor került demonstrációkra Csehországban, Hollandiában, Horvátországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Romániában, Svájcban, Szerbiában és Szlovéniában is. Budapesten néhány tucat aktivista jelent meg az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodájánál.


Angelika Pohlenz, a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) németországi szervezetének főtitkára úgy vélte, hogy az aggályok helyett a szakmai kérdésekkel kellene foglalkozni. Szerinte arra kellene összpontosítani, hogy sikerüljön érvényt szerezni a meglévő szerzői és szellemi jogoknak, nem pedig arra, hogy új jogok kerüljenek be a jogszabályokba. Az egyezmény célja, hogy az Európai Unió fontos jogi normái más államokban is megjelenjenek.

Az ACTA-t az Európai Unió és 22 tagország, köztünk hazánk képviselői január végén írták alá Tokióban. Azóta visszakozott Lengyelország, Csehország, Németország és Lettország, Ausztria és Románia is. Az egyezmény ellen korábban Budapesten mintegy ezer, világszerte több tízezer ember tüntetett. A szerződést az Európai Bíróság vizsgálja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!