Berta Sándor

Ausztria megvizsgálja az ACTA-t

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter bejelentette, hogy a kormánya tüzetes vizsgálat alá veszi a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást (ACTA). Eközben úgy tűnik, hogy Szlovéniában sem biztos a szerződés ratifikálása.

Lengyelország, Csehország, Németország és Lettország után Ausztria is jelezte, hogy nem fogja azonnal ratifikálni az egyezményt. Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter közölte, hogy a több országban is felmerült aggályok miatt a kormánya górcső alá veszi a dokumentumot. "A felmerült aggályokat meg kell vizsgálni, éppen ezért a kabinet tüzetesen tanulmányozni fogja a megállapodást. Nyomon követtük, hogy mik zajlottak más államokban. Ezeknek az országoknak és az érintetteknek az aggályait figyelembe kell venni a szövetségi kormány döntésekor" - jelentette ki a külügyminiszter.

Ugyan az ACTA-val kapcsolatos közlemények és ajánlások kidolgozásában, illetve koordinálásában osztrák részről a gazdasági minisztériumé volt a döntő szerep, azonban a külügyi, az igazságügyi, a pénzügyi és a belügyi szaktárca, továbbá a közlekedési, innovációs és technológiai minisztériumhoz tartozó Osztrák Szabadalmi Hivatal is foglalkozott a szerződéssel. A külügyi szaktárca dönt arról, hogy az egyezmény az osztrák parlament elé kerül-e vagy sem. Amennyiben a minisztérium úgy dönt, hogy nem, akkor az egész folyamatot leállítják. A helyzetet nehezíti, hogy az öt parlamenti párt közül négy egyértelműen elutasítja a dokumentumot. Mindez elővetíti azt is, hogy milyen döntés születne az osztrák parlamentben.

Eközben Szlovéniában is problémásnak tűnik az ACTA ratifikálása, mivel a második legnagyobb kormánypárt feladta a korábbi álláspontját és úgy nyilatkozott: a megállapodással és annak lehetséges hatásaival foglalkozó nyilvános egyeztetések nélkül nem fogják támogatni a szerződés elfogadását.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az ARD német televízió egyik műsorában leszögezte: az ACTA "kiegyensúlyozatlan". Vagyis az egyezmény túlzottan egyoldalú és szinte kizárólag a szerzői jog védelmére helyezi a hangsúlyt, miközben a felhasználók alapvető jogai gyakorlatilag teljesen a háttérbe szorulnak. Ez pedig egyáltalán nem jó. Schulz hozzátette: az Európai Parlamentben február 27-én kezdődnek az ACTA-val kapcsolatos egyeztetések. A politikus ugyanakkor bírálta a dokumentummal kapcsolatos titkolózásokat és rámutatott, hogy ő már 2010-ben felszólította az Európai Bizottságot: hagyjon fel a titkolózással és minden iratot hozzon nyilvánosságra. Ezt a testület azóta sem tette meg és most joggal támadják emiatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!