Berta Sándor

Nem számol az ACTA-val Neelie Kroes

A Re:publica nevű berlini konferencián felszólalt Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, egyben az EU távközlési biztosa is, aki számos témában véleményt nyilvánított.

A politikus mindenekelőtt azt kérte a szabad internetért és a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) ellen harcoló aktivistáktól, hogy folytassák a küzdelmet. "Arra kérlek benneteket, hogy ne hagyjátok abba, a szabadságért világszerte folytatott harcban ugyanis a világháló az új határterület. Az ACTA elleni tüntetések ébresztőt jelentettek a politikának. Az internetnek nyitottnak és szabadnak kell lennie, de nem olyannak, mint a törvény nélküli Vadnyugat. A világháló mégis egy ilyen helyzethez közelít. A legjobb az internetben, hogy nyitott és ilyennek is kell maradnia. Sokszor ellentmondásosnak állítják be a szabadságot és a biztonságot. Pedig erről szó nincs: nincs szabadság biztonság nélkül. E két dolog kiegészíti egymást. A hangsúly az egyensúlyon van" - jelentette ki Neelie Kroes.


Az Európai Unió távközlési biztosa ezután kitért a szerzői jogvédelem kérdésére. Kiemelte, hogy ez a terület egy megoldatlan problémát jelent, és amennyiben nem találnak megfelelő megoldást arra, hogy az alkotók online is megvédhessék a műveiket, akkor leáldozott a kultúrának. A világháló nem grátisz büfé, a szerzői jogvédelem biztosítása éppúgy fontos, mint az internetsemlegesség garantálása - hangsúlyozta. Kroes szerint az embereknek átlátható ajánlatokra van szükségük. Olyan helyzetben kell lenniük, hogy kiválaszthassák a szolgáltatóikat, akinél megrendelhetik azt a szolgáltatást, amit szeretnének. A legfontosabb a piaci verseny.

"A problémák megoldásához elengedhetetlen egy egységes európai online piac megteremtése. 27 különböző szabályozás gátolja az innovációt, ezért szükség van egy egységes keretrendszerre. Az online vállalkozók jelentik a jövőnket, hihetetlen dolgokat hozhatnak létre. Az elavult törvények megakadályozzák, hogy az emberek hozzáférhessenek az online tartalmakhoz, éppen ezért kell mielőbb lépni és erősíteni az európai online piacot, különben az Egyesült Államok fog diktálni" - közölte a politikus.

Neelie Kroes végül leszögezte: a biztonság nagyon fontos a társadalom legsebezhetőbb tagjainak, ezért az év végéig az internetes cégekkel közös új gyermekvédelmi intézkedéseket dolgoznak ki és mutatnak be. Ugyanakkor egy dolog biztos: 100 százalékos védelem soha nem lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!