MTI

Az internet szabadságáért tüntettek Budapesten

Az internet szabadságáért és a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás, az ACTA ratifikálása ellen tiltakoztak szombat délután mintegy ezren a fővárosban.

A civil mozgalmak által szervezett demonstráció résztvevői az "internetszabadság" jelszót skandálva a Jászai Mari térről a Parlament előtt elhaladva a Garibaldi utcába, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület épülete elé vonultak. A demonstráció egyik szervezője, Marói Ákos elmondta: az ACTA nevű nemzetközi kereskedelmi egyezményt (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), amelynek célja az internetes kalóz-letöltések megfékezése, néhány hete írta alá Magyarország, az Európai Unió azonban még nem ratifikálta. A demonstrálók azt szeretnék, ha a ratifikálás helyett társadalmi párbeszéd indulna a kérdésről, amelyben nemcsak a szerzői jogok tulajdonosainak az érdeke, hanem a kultúra iránt érdeklődőké is megnyilvánulna. Mint mondta, azt tartanák helyesnek, ha egy szerzői jogi védelem alá tartozó mű esetében az első publikálás után öt évvel már nem korlátoznák annak terjesztését.


A felvonulók közül többen úgy vélték: ha az ACTA életbe lép, akkor a hatóságok belenyúlhatnak az emberek számítógépébe, betekinthetnek e-mailjeikbe, hogy felmérjék az ott lévő tartalmakat. A résztvevők egy része - a többi között az Anonymus csoport, az Occupy Budapest és a Kalózpárt nevű civil mozgalmak tagjai - az ACTA elleni nemzetközi tiltakozás jelképét, a V mint vérbosszú című filmből ismert álarcot viselték. Két álarcos demonstráló a felvonulás kezdetén megjelent a Képviselői Irodaház egyik ablakában, és ott mutatták fel a letöltések korlátozása elleni tiltakozásképpen a transzparensüket. Szombat délután Szegeden és Pécsen is szerveztek demonstrációkat az ACTA ellen, valamint számos európai országban, összesen mintegy száz helyszínen.

Az LMP tiltakozik a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) ellen, és felszólítja a magyar Országgyűlést, hogy ne ratifikálja az egyezményt. "Magyarország is aláírta januárban azt a megállapodást, amelyet 39 ország nemzetközi korporációinak képviselői is szignáltak a nyilvánosság teljes kizárásával és az internet teljes felügyeletének szándékával. Az ACTA, hazai ratifikálása esetén, büntetőjogi felelősséget hárít a magyar internetszolgáltatókra a jogvédett tartalmak közvetítéséért és ügyfelei internetforgalmának teljes felügyeletére kényszeríti majd a szolgáltatókat" - írta az LMP.

"A Lehet Más a Politika kiáll az internet szabadsága mellett és tiltakozik az emberek szabadságjogát, információs jogát sértő nemzetközi rendelkezés, az ACTA ellen" - fogalmaznak. A párt a közleményben felszólította a magyar kormányt, hogy ne avatkozzon be az állampolgárok magánéletébe, az ACTA ratifikálásával ne félemlítse meg hazánk internethasználóit, a magyar lakosság csaknem 70 százalékát.


Két Guy Fawkes-maszkot viselő résztvevő a Képviselői Irodaház ablakában

Elhamarkodottnak és elfogadhatatlannak nevezte a Jobbik Ifjúsági Tagozata, hogy a kormány aláírta a csatlakozási szándékát az ACTA-hoz, a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodáshoz; a szervezet szombati közleményében felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a csatlakozását. A közlemény szerint a Jobbik Ifjúsági Tagozata felszólítja a kormányt arra is, hogy számoljon be a magyar közvélemény számára a titkos megállapodás részleteiről úgy, ahogy eddig egyedüliként a lengyel kormány tette, és kezdeményezzen párbeszédet a szerződésben érintett szervezetekkel, társadalmi csoportokkal.

Az internet korában elfogadhatatlan, hogy a magyar közvélemény, a magyar társadalom megkérdezése, felvilágosítása nélkül Magyarország egy olyan szerződéshez csatlakozzon, amely lehetővé teszi az internet olyanfajta korlátozását, amelyhez hasonló csak a diktatórikus államokban tapasztalható, és ahol a kormányok félnek az internet nyújtotta szabad információáramlástól - fogalmaznak a közleményben. A szervezet szerint a megállapodásban foglalt szabályok pontatlanok, homályosak és kétértelműek, a személyiségi jogok megsértésének törvényesítését teszi lehetővé, így könnyen az internet cenzúrájához és visszaélésekhez vezethet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • item #69
    A férgek próbálnak kitörni és érvényesülni,de nincs szerencséjük,mert sokan vagyunk és eltapossuk őket!

    Szánalmas,hogy mire nem képes egy kapzsi ember és az általa vezetett szervezet.
  • Inquisitor #68
    Lol:
    130 ezer eurós kártérítés jogtalan fotókért

    Rettegjen minden "mocskos jogtipró" aki életében bármilyen fotóján elérhetővé tette bútorok képét. vagy könyvekét. Vagy festményekét ... vagy jogvédett tapétamintáét, vagy licencelt parketta mintát. Végetek rüszük! :D
  • Inquisitor #67
    OFF: A Titánia, Titánia! c. filmben adja ki parancsba a haldokló diktátor, hogy "a lakosság legalább fele legyen szabadlábon, hogy legyen aki dolgozik ..." :D
  • SirAlo #66
    szoval ezt ugy se tudjak leszabalyozni , ezt szerintem azer hozzak be hogy tudjanak kemkedni barki ellen torvenyesen....
  • gforce9 #65
    Neviccelj, a börtönöket magánkézbe kell adni és növeli a gdp-t, ahogy usában is beleszámítják. Így lehet lufivárat építeni a legjobban :)
  • SirAlo #64
    Nem lessz itt gond, lesz*rjuk majd a torvenyt es az orszag 90%-a megy a bortonbe , aztan legyen mibol fizetni a borton eltartast
  • ManoNegra #63
    Jól hangzik, köszönöm srácok!
  • item #62
    Tyler egy erősen megosztott és decentralizált Wiki pedia stílus erősen titkosított P2P alapú struktúra. Gyakorlatilag,ha elindítják,nem lehet,majd megbénítani,és lekapcsolni. Egy brutálisan masszív cenzúraellenes rendszerre épül. Jelenleg is tart a beta tesztelése,aminek a vége 2012.11.05 ér véget. Ezután már bármikor kész a rendszer az éles bevetésre. Tyler-t a világ legjobb hackerei és kóderei programozzák és tesztelik. Az alapokat a Freenet, TOR, G N U net, e-Mule, Bit Torrent I2P, Tribler és az ehhez hasonló rendszerek szolgáltatták.

    December 12 és 21 között élesítik a rendszert,ami elképzelhetetlenül sok adatot fog befogadni és rendszerezni. Ezeket az adatokat több 10-100 millió olyan felhasználó fogja feltölteni,aki úgy gondolja,hogy az embereknek joguk van tudni a korrupcióról és azokról a titkos adatokról,amivel az a pár nagy ember irányítja a világot.

    Kb ennyi...
  • Inquisitor #61
    Pontosan még nem nyomoztam ki összes funkcióját, de az "Ő" beüzemeléséhez van igazítva a visszaszámlálás. Az ismert fő funkciója egy decentralizált és "elpusztíthatatlan" Wiki/WikiLeaks szerver. De valószínűleg sok egyéb projektnek is ez lesz a "szíve".
  • mrzed001 #60
    "hogy valoszinuleg nem fogjak elfogadni."
    Ó, én ebben nem lennék olyan biztos.
    A liberál demokrácia egyik legnagyobb hátulütője, hogy a képviselők nem visszahívhatóak, digitális népszavazás nincs, a papír alapú meg drága.
    Tehát ha ők most meg akarják szavazni, akkor meg fogják, és neked kuss.
    Majd 2-4 év múlva a választásokon szavazhatsz ellenük, de neked akkor is ennyi ideig (vagy ÖRÖKRE !) viselni kell az ő tetteiknek a következményét (akkor is, ha a nép 100%-osan nem ért velük egyet).
    Merthogy sehol sincs megkötve a kezük hogy csak azt tehessék, amire a választási programjuk alapján felhatalmazást nyertek.
    Szóval én maradok borúlátó a kérdésben.