Berta Sándor

Nem a CeBIT-re fókuszálnak az alaplapgyártók

Az alaplapgyártók többsége nem kezeli kiemelten a hannoveri rendezvényt. Van olyan cég, amelyik jelen sem lesz saját kiállítói standdal, mások pedig meglehetősen szerény termékpalettával képviseltetik magukat.

A számítástechnikai és IT-kiállítások legnagyobb problémája évek óta az a dilemma, hogy a szakmai látogatókat szólítsák meg vagy a felhasználókat? Ez a kérdés gyakorlatilag továbbra is eldöntetlen és a bizonytalan helyzet mindenre rányomja a bélyegét. Jól megfigyelhető a jelenség az idei CeBIT előtt is. A Digitimes tajvani IT-portál tudósítása szerint az Asus az idén nem lesz jelen saját kiállítói standdal a CeBIT-en, ehelyett a cég várhatóan a kiállítási terület közelében külön szervez egy bemutatót a sajtó képviselőinek és az ügyfeleinek. Az Asus egyelőre nem kommentálta a döntését. A legvalószínűbbnek azonban az tűnik, hogy a társaság így szeretne költségeket megtakarítani, de az is lehet, hogy a CeBIT helyett a barcelonai Mobil Világkongresszust tekinti a fő rendezvénynek. A döntés azért meglepő, mert a gyártó minden évben elég nagy kiállítói standdal volt jelen a CeBIT-en és gyakran ott mutatta be a legújabb termékeit.

A hannoveri kiállítás a hardvergyártók számára már közel sem annyira vonzó, mint mondjuk 4-5 évvel ezelőtt, így nem az Asus az egyetlen vállalat, amely így döntött. Más társaságok, például a Gigabyte és az MSI ugyan részt vesznek a CeBIT-en, de jelentős mértékben csökkentik a kiállítási területüket. Az ok a spórolás. A legtöbb piaci szereplő számára fontosabb a Consumer Electronics Show, a Mobil Világkongresszus és a Computex, mint a CeBIT, ráadásul úgy gondolkodnak, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet miatt amúgy is kevesebb az európai vásárló. Ezzel szemben a Computex egyre vonzóbb a legtöbb cégnek, hiszen számukra egyrészt tajvani, vagyis helyi rendezvényről van szó, másrészt az Intel, az AMD vagy az Nvidia is képviselteti magát. Emiatt pedig nagyobb figyelem irányul az ottani termékbejelentésekre.

A jelenség egyébként nem csak a hardvergyártóknál figyelhető meg. A Microsoft január közepén bejelentette, hogy - követve az Apple példáját - jövőre elhagyja a CES-t, mivel annak január eleji időpontja nincs összhangban termékbemutatóinak ritmusával, s ezért nincs mit mondania a publikumnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Jol teszik. Fokuszaljanak az alaplapgyartasra! :)