Berta Sándor

A felhőszolgáltatás lesz az idei CeBIT fő témája

A szervezők már gőzerővel készülnek a 2011-es CeBIT kiállításra, amelyen a cégek főként a számítási felhő technológiát és az arra épülő megoldásokat mutatják be. Ismét nagy jelentősége lesz a szuperszámítógépeknek.

A március 1. és 5. között látogatható hannoveri rendezvény a szakmai látogatók mellett mostantól nagyobb hangsúlyt helyez majd nagyközönség, az érdeklődő felhasználók igényeinek kiszolgálására is, miután a vásár kizárólag szakmai seregszemlévé való átalakítására tett próbálkozás nem hozta meg a várt eredményt. Az új elektronikus német személyigazolvánnyal, az "ePerso"-val rendelkezők ingyenesen látogathatják a rendezvényt. A Cloud Computing World a 2011-es CeBIT egyik fő rendezvénye lesz, amit a szervezők a Work and Life with the Cloud mottóval hirdetnek. Erre eddig jelentkezett az Atos Origin, a CA Technologies, a Cisco, a Deutsche Telekom/T-Systems, a Dell, az EMC, a Fujitsu, a Google, a Hewlett-Packard, az IBM, az Intel, a Lufthansa Systems, a Microsoft, a Novell, az Oracle, a Salesforce, az SAP és a Siemens.

"Jelenleg nincs olyan téma, amely hasonló jelentőségű lenne a szolgáltatók, a profi és a magánfelhasználók számára, mint a Cloud Computing. Ez a technológia megváltoztatja sok szolgáltató üzleti modelljét, evolúciót jelent a technikában és forradalmat az üzleti életben" - közölte prof. dr. August Wilhelm-Scheer, a BITKOM elnöke. A szakember hozzátette: a felhőszolgáltatások lehetővé teszik a versenyképesség növelését és egyúttal a költségek csökkentését. A szervezet felmérésén a megkérdezett cégek 62 százaléka a számítási felhő technológiát jelölte meg az idei esztendő legfontosabb IT-trendjeként.

A felhőbe telepített szolgáltatások terén a vállalatok jelenleg még többnyire konzervatív politikát követnek, azaz leginkább csak szoftver használati szolgáltatásokat vesznek igénybe. Aggodalom tapasztalható még körükben az adatok biztonságos kezelése miatt. A vásár müncheni előzetes bemutatóján, a Cebit Preview rendezvényen a Kobil vállalat ezért bemutatott egy olyan alkalmazást, ami a vállalatok működése szempontjából kritikus információkat egy "adatszéfben" tárolja a számítástechnikai felhőben.

A felhő megjelenésének köszönhetően a szuperszámítógépek ismét széleskörű felhasználást nyerhetnek az informatikában. A felhasználók csak az általuk igénybe vett szolgáltatások után fizetnek díjat, ami számos vállalat számára páratlan alkalmazási rugalmasságot és alacsonyabb működési költségeket jelent. A számítástechnikai felhő alapjaiban alakítja át az informatikai szolgáltató ágazatot, de magát az alkalmazásfejlesztő szakmát is.

A Cloud Computing World mellett szintén kiemelt lesz a Broadband World és az Eco ICT Solutions nevű rendezvény is, amelyen a vállalatok a legújabb szélessávú és energiatakarékos megoldásokat, illetve technológiákat prezentálják majd. A Broadband Worldon jelen lesz az Alcatel-Lucent, az ASTRA-NET SES Multimedia S.A., a Deutsche Telekom, az FTTH Council Europe, a Nokia Siemens Networks, a Siemens, a Telefónica o2 és a Vodafone2. A zöld IT technológiákat és rendszereket felvonultató rendezvényen pedig kiállítóként bemutatkozik a Casio.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #4
    Az az irányváltás azért következett be, mert a felhőárusok rájöttek, hogy a cégek vezetői nem elég hülyék ahhoz, hogy eladják nekik a portékájukat. A számítási felhő alapvetően nem hülyeség annak, akinek ingadozó a számítási igénye. A cégek nem ilyenek, az esetek 99.9%-ában. Az a maradék 0.1% meg kevés.
    A felhőben az a jó, ha akinek gyorsan kell nagy számítási kapacitás, relatíve rövid ideig, az fizet érte sokat, de még mindig jóval kevesebbet mint amit akkor fizetne, ha megvenné mondjuk 2 hétre a gépeket, utána meg el kellene adnia. Akinek meg olcsó gépidő kell (pl kutatók) azok keveset fizetnek, cserébe akkor jut nekik gépidő, amikor másnak nem kell. De a cégek nagy része nem ilyen: mindennapi használatra meg a felhő egyszerűen nem éri meg.
    Szóval nem hülyeség ez, és mobil vonalon is is van annak realitása, hogy ne a zsebedben hordj atomerőművet meg a hozzá illő aksikat, hanem vegyél számítási kapacitást, amikor éppen szükséged van rá, és a zsebkütyü csak a megjelenítést végezze el. Hosszabb üzemidő, olcsóbb hw, stb. Más kérdés hogy ehhez egyértelműen nem olyan (wireless) net kell, ami most van (pár GB korlát, helyenként már majdnem jó, de az ország nagyobb részén f.stalicska), hanem durván olyan, mint a legjobb elérhető vezetékes hálózatok. Tehát mondjuk 20/10Mbit adatátvitel, és 3msec ping legyen az _alja_ a mobil internetnek. Na ez nem 3G, de még csak nem is 4G, hanem kb 6G.
    Vagyis 10 éven belül ez a dolog még csak kínlódással használható, de ha nem veszi meg jó drágán pár 10 millió divatmajom, akkor a büdös életben nem fog a technológia elterjedni.
  • halgatyó #3
    Olyan tendenciák kedenek megjelenni ezen a területen, amelyek nem túl érthetőek, sőt inkább gyanúsak.
    "...mostantól nagyobb hangsúlyt helyez majd nagyközönség, az érdeklődő felhasználók igényeinek kiszolgálására is..."

    Ha az utána következő cégek listáját megnézzük, akkor pont nem azok szerepelnek rajta, amelyek a köznép számára dolgoznak.

    Másik furcsaság: "Az új elektronikus német személyigazolvánnyal, az "ePerso"-val rendelkezők ingyenesen látogathatják a rendezvényt"
    Miért????
    A rendezvény lebonyolítása meglehetősen költséges. Ki fizeti a számlát? A többi látogató? Vagy valami "jótékony" Dzsóbácsi???
    Egy olyan világban, ahol egyre inkább az a tendencia, hogy "semmi sincs ingyen"
    (Egy sor olyan esetben is, amikor ordítóan nyilvánvaló a rabló lehúzás)
    Kinek áll érdekében az "elektronikus személyi igazolvány" támogatása? Miféle érdekében?

    Ez az egész igen furcsa.
    A felhőről már nem is szólok, már megtettem korábban. Csak egy ellentmondás: eddig mindig arról volt szó, hogy a felhő elsősorban a cégeknek "éri meg" (ha ugyan megéri bárkinek is a teljes kiszolgáltatottság)
    Most meg a nagyközönséget akarják megdolgozni. Ez az irányváltás magyarázatra szorulna.
  • Rotyoka #2
    ilyen mértékben az.

    És ha tetszik, ha nem a Could és a BitTorrent a jövő.
  • opeca #1
    "Jelenleg nincs olyan téma, amely hasonló jelentőségű lenne a szolgáltatók, a profi és a magánfelhasználók számára, mint a Cloud Computing. Ez a technológia megváltoztatja sok szolgáltató üzleti modelljét, evolúciót jelent a technikában és forradalmat az üzleti életben"

    Jaja, megy már a hype. Tehát a szerveren futtatott alkalmazások evolúciónak számítanak 2011-ben. Remek, na ma is tanultam valamit.