Berta Sándor

Megnyílt a CeBIT

A hannoveri számítástechnikai kiállítás megnyitóján Angela Merkel német kancellár azt hangsúlyozta, hogy a korszerű technológiáknak egyre nagyobb a politikai jelentősége is.

A politikus beszédében kiemelte, hogy a technikai és a társadalmi haladás kéz a kézben járnak egymással. A modern technológiák napjainkra a társadalmi változás előfutáraivá váltak. Az arab világ számos országában megfigyelhető és bekövetkező változásokat az információs és kommunikációs technológiákban rejlő lehetőségek is nagy mértékben elősegítették.

A kancellár hozzátette: sajnos Európa nagy része globális viszonylatban nem versenyképes, éppen ezért javasolta Nicolas Sarkozy francia államfővel közösen egy európai versenyképességi paktum megkötését. A kontinensnek a versenyképesség területén lévő hátránya miatt kell vigyáznia arra, hogy nehogy elveszítse az IT területen a csatlakozást a világ többi részéhez. A német kormány már elkészítette a vezető technológiák célzott fejlesztésére vonatkozó stratégiáját és a költségvetési megszorítások közül kivették a kutatás-fejlesztés és az oktatás területét érintő intézkedéseket. Sőt, a korábbi 3 milliárd euró helyett a jövőben 12 milliárd eurót fordítanak e két terület támogatására.

A CeBIT idei partnerállama Törökország, így a megnyitó ünnepségen részt vett Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, aki próbálta a résztvevőket törökországi beruházásokra ösztönözni.

A nemzetközi vásár az idén 25 éves és jelenleg a világ legnagyobb számítástechnikai kiállításának számít. Az első CeBIT-et 1986. március 12-én nyitották meg. A mostani rendezvényen várhatóan 70 ország 4200 vállalata mutatja be magát és a termékeit, illetve a szolgáltatásait. A rendezvényre 330 000 látogatót várnak és az esemény fő témája a felhőszolgáltatás lesz. A szervezők a szakmai látogatók mellett nagyobb hangsúlyt helyeznek a nagyközönségre és az érdeklődő felhasználók igényeinek kiszolgálására, mert a vásár kizárólag szakmai seregszemlévé való átalakítására tett próbálkozás nem hozta meg a várt eredményt. Az idei rendezvényen számos korábban távol maradó konszern újra képviselteti magát, közéjük tartozik a Brother, az Epson, a Xerox, a Telefónica és a Motorola.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!